20-й чемпіонат завершив сезон серед найсильніших «пляжників»

13:57 | 02 сентября 2015

Харків’яни Ілля КОВАЛЬОВ та Олег ПЛОТНИЦЬКИЙ, а також запорізька пара Валентина ДАВІДОВА/ Євгенія ЩІПКОВА стали переможцями двадцятого чемпіонату України з пляжного волейболу, який проходив в Одесі 28-30 серпня.

ОБЛИЧЧЯ ЗНАЙОМІ, ПАРИ НОВІ

Нинішній чемпіонат України, як було відзначено, вже двадцятий за рахунком, і перший чемпіонат також відбувся у Перліні біля моря. У самого Чорного моря, на 14-й станції Великого Фонтану на трьох кортах.

Фінал чемпіонату України, як і належно, зібрав в Одесі весь колір українського біч-волею.  З першої «десятки» були відсутні: у чоловічій сітці Костянтин Медяник, у жіночій – Дар’я Удовенко, яка заліковує травму.

Гравці-то найсильніші, але склад деяких пар дещо несподівано. Так сестри Махно виступали не разом, а з новими напарницями: Інна – з Іриною Герасимовою, Ірина – з Милославою Беспалько, яка виступала за луцьку «Волинь» у класичному волейболі. Із першою десятки національного рейтингу у порівнянні з третім туром, який проходив місяць тому у Харкові, з новими партнерками виступали Єлизавета Суліма – з Ангеліною Лесуненко замість Анастасії Лисенко (була четвертою, стала – п’ятою), Ганна Косяк – з Ксенією Чекмарьовою замість той же Лесуненко (була третьою, стала – другою).

В чоловічій сітці знов з новим напарником, п’ятим (!) за останній рік, виступав Олексій Денін, який вдало проявив в минулому році на піщаних майданчиках і остаточно перекваліфікувався в «пляжника». Партнер-то новий, але результат такий же високий: в першому турі він переміг з Костянтином Медяником, у другому – з Олегом Плотницьким, у третьому – став другим знов з Медяником, у Кубку – третім з Михайлом Скукісом, в Одесі – Олексій фінішував другим з Денисом Денисенком. Здається, Деніну пора знайти постійного партнера, щоб розраховувати на високі результати на міжнародних змаганнях (про це в окремому інтерв’ю з головою Комісії ФВУ з волейболу пляжного Валерієм Самодаєм, яке ви прочитаєте невдовзі на нашому сайті. – прес-служба). 

ФАВОРИТИ

За рейтингом фаворитами змагань в жіночій сітці були Єлізавета Суліма (Суми)/ Ангеліна Лесуненко (Дніпропетровськ), Валентина Давідова/ Євгенія Щіпкова (Запоріжжя), справжнє відкриття цього року 14-річні Лідія Олійник та Анастасія Волосян з Чулаківки Херсонської області, Анна Косяк (Харків)/ Єлизавета Чекмарьова (Київ), дніпропетровська пара Вікторія Мосціцька/ Дар’я Перетятько, який виграли чемпіонат України (U-20) та рівненський дует Олена Басанова/ Валентина Грицюк. Серед цієї «шістки» складно було виділити явного фаворита, а ось у чоловіків все було набагато чіткіше: харків’яни Олег Плотницький/ Ілля Ковальов, запоріжці Ярослав Гордєєв/ Ємельянчик та Олексій Денін/ Денис Денисенко. Також до кола претендентів можна було віднести дует одного з організаторів турніру Олександра Іойшера з киянином Павлом Остапенко, а також місцеву пару Сергій Сергієнко/ Олексій Лисяний, яка в минулому році вправно захистила честь Одеси на Кубку України, посівши третє місце. 

НА ШЛЯХУ ДО «ФІНАЛУ ЧОТИРЬОХ»

«Фіналу чотирьох» в фінальній частині чемпіонату України, звісно, не було, але саме в квартеті розпочинається саме цікаве – боротьба за медалі, тут залишаються найсильніші спортсмени. Ніяких сенсацій на шляху у квартет не відбулося, якщо не віднести поразку в матчі за вихід у півфінал найбільш рейтингової пари Суліма/ Лесуненко від Басанової/ Грицюк. Напевно, тут зіграність все ж таки далася взнаки. В чоловічій сітці задовго до фінальних розбірок зустрілися Денін/ Денисенко та Гордєєв/ Ємельянчик, і новостворений дует показ свій чималий потенціал, перемігші зіграну пару збірної України в трьох партіях – 14:21, 21:15, 15:12. А запорізькій парі у підсумку прийшлося прикласти серйозні зусилля, щоб потрапити у «четвірку» - Сергієнко/ Лисяний чинили їм гідний опір в матчі за вихід у півфінал – 16:21, 19:21. Мав шанси потрапити квартет найсильніших черкаський дует Роман Булатецький/ Роман Серед, який дав бій Деніну/ Денисенку (19:21, 19:21), і лише в напруженій боротьбі Іойшеру/ Остапенку (22:24, 18:21). 

ЖІНОЧА ЕСТЕТИКА

Першими медальні розбірки розпочали жінки. В поєдинку за 3-е місце Басанова/ Грицюк перемогли в першому сеті Інну Махно/ Герасимову, схиливши шальки терезів на свою користь лише на заключному відрізку. А ось у другій – вони майже забезпечили собі вікторію задовго до фінішу – 13:6. Але тишком-нишком суперниці почали скорочувати відставання. Спочатку Герасимова запустила подачу, з якою опоненти, якщо і справлялися, то з трудом. І вже 13:10. Потім подачу увімкнула Інна Махно і рахунок зрівнявся – 16:16. Відрізок був виграний 10:3. Махно з Герасимовою продовжили переможну ходу і після пострілу останньою зарокотали подвійний сетбол, щоправда, добити м’яча не вийшло. 20:20. Зав’язалася боротьба на балансі і у вирішальний момент Грицюк заблокувала, причому однією рукою Махно, і ця дія стала переможною - принесла рівненському дуету «бронзу» - 25:23.

Фінальний поєдинок між парами Косяк/ Чекмарьова та Давідова/ Щіпкова вийшов яскравим завершенням змагань прекрасної половини біч-волею. Матч вийшов багатим на акробатику та емоції, а головне – був нерв, інтрига, обопільне прагнення до перемоги. Перша партія без усіляких питань за Косяк/ Чекмарьовою – 12:8, 18:12 та 21:15. Але у другій партії гра перевернулася. Запорізькі волейболістки набрали перші два очки і надалі диктували свої умови, хоча суперниці було явно проти цього, борючись за кожний м’яч. Але в якійсь момент зламалися – 12:21. В третій – все спочатку. Ніхто не хотів відступати. 1:1, 4:4, 6:6. Хто перетисне суперника? Першими почали помилятися Косяк з Чекмарьовою плюс запрацював запорізький блок у виконанні Щіпкової. Ось помилка в доводці і все та ж Щіпкова встановляє триочокову перевагу – 9:6. Далі – 13:8. Наприкінці ще одна помилка – на цей раз Анни Косяк на подачі, як символ тай-брейку. Валентина Давідова опускається на коліна, трохи не плачучи від радості. Головний трофей прямує у Запоріжжя. 

ЧОЛОВІЧА ПОТУЖНІСТЬ

В чоловічій сітці у півфіналі відбувся тіньовий фінал чемпіонату: Плотницький/ Ковальов проти Гордєєва/ Ємельянчика. В яскравому та наднапруженому протистоянні перші взяли верх – 21:18, 22:20. Одесит Іойшер з Остапенком зробили все можливе, щоб глядачам у головному матчі було за кого повболівати, але все ж таки поступилися «Ден-Дену» (Деніну/ Денисенко) – 14:21, 22:20 та 11:15. А в матчі за третє місце їм прийшлося вирішувати ще більш складну задачу – подолати Гордєєва/ Ємельянчика. В першому сеті за рівною боротьби запоріжці заробили подвійний сетбол – 20:18. Суперники відігралися, а переможною в цій партії став блок Владислава Ємельянчика – 23:21. У другій партії запорізький дует мав чималу перевагу – 10:5, 19:15, але, знов, як і в першій партії, рахунок став 20:18. Але на цей раз Іойшеру/ Остапенку відігратися не вдалося, хоча одесит зробив класний сейв. М’яч перелетів через сітку і за кілька секунд був добитий суперниками. 21:18.

Отже, фінал. Серед чотирьох учасників вирішального матчу лише Олексій Денін мав переможний досвід в чемпіонаті України – в минулому році із Сергієм Поповим. Але фаворитами тут були Олег Плотницький та Ілля Ковальов, які, нагадаємо, здобули «бронзу» на недавньому дорослому «Мастерсі». Матч вийшов достойним фіналу. І дует «Ден-Ден» мав непогані шанси на перемогу. Блок Олексія взагалі був проблемою для харків’ян, як вони зізналися після матчу. При рахунку 17:17 чернігівець поставив його двічі, причому упродовж якісь п’яти секунд. Блок, падіння, підйом, стрибок та ще один блок. В першій партії у «Ден-Дену» подвійний сетбол - 20:18. Дві атаки Плотницького і рахунок вже рівний – 20:20. Тут харків’яни зіграли грамотно тактично – Ковальов закрив лінію, а Денисенко не знаходив нічого кращого, щоб потужно вистрілювати мимо блоку, де його очікував Плотницький. Олег підіймав, а потім добивав. Така ситуація повторилася кілька разів, і це було достатньо для того, щоб харківська пара виграла сет – 22:20.

Ден-Ден впустили свій шанс, іншого вже не було. 2:2, 5:5, 9:9, 12:11. Ковальов – потужно з краю, Плотницький – ейс. 14:11. Далі слідує жорсткий розіграш, де явно позначився вдалий міжнародний досвід майбутніх чемпіонів України. Плотницький своєчасно вставив кість, і м’яч опинився на боці суперника. 16:11. Таку велику перевагу вони не розтринькали, а поводилася з нею дуже бережливо – 21:16. Плотницький з Ковальов вперше стали чемпіонами України серед дорослих, а вже 2 вересня розпочнуть змагання за медалі чемпіонату Європи (U-20).

За підсумками змагань всі лауреати отримали заслужені нагороди. Крім того, спеціальні нагороди у зв’язку з 20-річчям пляжного волейболу в Україні отримали організатори змагань – президент Асоціації пляжного волейболу Одеської області Олег Белинський та меценат та любитель волейболу Борис Іойшер. 

 

Прес-служба ФВУ з Одеси

Источник