Валерій САМОДАЙ: «Є непогані шанси потрапити до заключного раунду олімпійського відбору»

06:56 | 04 сентября 2015

Голова комісії волейболу пляжного ФВУ Валерій САМОДАЙ в інтерв’ю прес-службі ФВУ поділився своїми враженнями за підсумками чемпіонату України, висказав свою думку стосовно 4-го раунду олімпійського відбору, а також зупинився на деяких проблемах виду спорту.

 ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ

- Валерію Івановичу, по-перше, яке враження залишив фінал 20-го чемпіонату України з волейболу пляжного. Як Одеса впоралася з організацією?

- Одеса не потребує рекомендацій. Одеса – є Одеса. Тут вміють організувати свято пляжного волейболу. Але треба зростати, і для цього необхідна допомога владних структур. Треба, щоб займалися організацією таких змагань не тільки фанати пляжного волейболу – такі як Олег Білинський та Олександр Іойшер – зараз все на їх плечах, треба, щоб підключалися управління спорту міста та області, влада, та й представників Мінмолодьспорту тут не видно. Хоча, нагадаю, що пляжний волейбол олімпійський вид спорту, а Україна ще продовжує боротьбу за участь в Ріо-2016. А в цілому, вважаю, що свято вдалося.

- Що скажете про спортивний рівень змагань?

- Спортивний рівень учасників дуже різний. Якщо рівень чоловічих пар достатньо високий, і провідні дуети конкурентоспроможні на міжнародному рівні, то жіночі пари – слабенький. Жінки дуже рано завершують кар’єру в пляжному волейболі – уходять в сім’ю, в роботу, а тут необхідний професіональний підхід - спортсменкам треба платити зарплатню, щоб вони залишалися в спорті надовго, а  виходить, що вони займаються на любительському рівні – тренуються нерегулярно. Щоб підіймати рівень майстерності і бути конкурентоспроможними на міжнародними рівні, треба тренуватися постійно.

- Якщо говорити про нинішній жіночий чемпіонат України, то тут напевно є суб’єктивні причини. Тимчасово розпалася два сильних дуети: Суліма/ Удовенко – через травму Дар’ї Удовенко, Махно/ Махно – на цьому турнірі грали з іншими партнерками…

- Чому сестри виступали з новими партнерками – це питання до їх тренера Володимира Куценка. Напевно пішов на омолодження, але не розумію, чому це було зроблено в фіналі чемпіонату, де можна було поборотися за звання чемпіонів. Але це була його ініціатива, і ми бачимо, що у нього є перспективні дівчатка – в разі роботи напевно буде результат. Дар’я Удовенко, нажаль, відновлюватиметься до весни наступного року. Сподіваємося, що вона відновить свої кращі кондиції.

30 серпня 2015. Одеса. Валерій САМОДАЙ вітає Олега БІЛИНСЬКОГО з нагородою у зв’язку з 20-річчям українського пляжного волейболу.

 

ОЛІМПІЙСЬКИЙ ВІДБІР

- За кілька днів розпочнеться четвертий раунд олімпійського відбору – напевно головна подія цього року…

- Так, адже збірна України ще має шанси потрапити на Олімпійські ігри-2016. І чоловічій, і жіночій збірним треба посісти принаймні друге місце в групі з чотирьох команд, щоб вийти у фінальну частину відбору, яка відбудеться безпосередньо перед Олімпіадою. Чоловічу збірну в грецьких Салоніках представлятимуть срібні та бронзові призери нинішнього чемпіонату України – Олексій Денін/ Денис Денисенко та Ярослав Гордєєв/ Владислав Ємельянчик. За жіночу збірну у Вільнюсі зіграють Валентина Давідова/ Єлізавета Суліма та Інна з Іриною Махно. Головним тренером їде саме Валентина як досвідчений гравець.

- Ви вважаєте це вірно?

- У нас по Міністерству не такої посади як головний тренер збірної України з пляжного волейболу. Тренер сестер Махно Володимир Куценко за своїми особистими причинами їхати відмовився. Планувалося, що я поїду як тренер, але в цей же час відправлюся на Кіпр в якості тренера пари Олег Плотницький/ Ілля Ковальов, де вони боротимуться за звання переможців чемпіонату Європи (U-20)

- Пара Давідова/ Суліма взагалі ненаграна – спортсменки разом ще не грали, а змагання дуже важливі…

- Валентина Давідова входить до збірної, а ії напарниця на чемпіонаті України Євгенія Щіпкова – ні, і, таким чином, Міністерство не може фінансувати ії поїздку у Вільнюс. А напарниця Суліми, як я вже говорив, травмована. Це чисто чиновницькі такі справи.

- Вони хоча б потренуються разом трохи?

- Вже на місці подій.

- Сестри Махно на чемпіонаті України не грали разом, Давідова та Суліма гратимуть разом вперше… Як у зв’язку з цим, ви оцінюєте їх шанси на вихід в заключний раунд олімпійського відбору?

- Ну що я можу сказати з цього приводу?! (підбирає слова) Таке враження, що це змагання потрібне тільки тренерам та гравцям. За виступ спортсменів в олімпійському відборі відповідає Мінмолодьспорт, яке повинно це контролювати. Для цього повинен бути штатний тренер збірної, який буде займатися цим. Довгий час з цим була плутанина. Одного звільнили, інший – у відпустку пішов, третій – захворів…

З 1 вересня на посаді держтренера починає працювати відомий в минулому гравець Віталій Дідух. Але йому ще потрібно увійти в курс справ. Раніше в Міністерстві були ставки тренера чоловічої та жіночої збірних, але убрали. Тому взагалі незрозуміло, хто відповідає за пляжний волейбол в Міністерстві. Ніхто мабуть.  

- Що скажете про шанси українців в олімпійському відборі?

- І у чоловічої, і у жіночої збірної є непогані шанси потрапити до заключного раунду відбору в Ріо-2016. У кожної збірної команди-учасниці є пара приблизно нашого рівня, чи трохи нижче, а в цілому пройти в наступний раунд можна за рахунок одного сильного дуету. Можливо, під кінець сезону у наших волейболістів накопичилася втома, але форма на даному етапу у них доволі непогана.

- Ще одне питання в контексті олімпійського відбору. В минулому році доволі успішно виступала пара Олексій Денін/ Сергій Попов, після чого вона розпалася. В цьому році у Деніна вже четвертий партнер із усіма він показує хороші результати. Коли у нього з’явиться постійний партнер?

- Коли з’явиться? Добре платити йому треба, щоб він не переїхав в іншу країну на кращі умови, як це зробив Сергій Попов. Втримати гравців можна тільки підвищенням зарплатні, забезпеченням умов життя та тренувань. Це звичайні фактори для будь-якого виду спорту. Як говориться, патріотизм повинен підкріплятися матеріально. 

ЧЕМПІОНАТ ЄВРОПИ (U-20)

- Напевно Олег Плотницький та Ілля Ковальов виступатимуть на чемпіонаті Європи (U-20в ранзі одного з фаворитів, особливо після вдалого виступу на недавньому «Мастерсі», де вони взяли «бронзу»…

- Так, ніхто з українською парою зустрічатися не хоче, тим більше Олег з Іллею в минулому році були срібними призерами чемпіонату світу в цій же віковій категорії. Всі показники говорять про те, що вони як мінімум повинні бути в призерах, ані бразильців, ані американців, звісно не буде, хоча і в Європі сильних пар вистачає – німці, росіяни. Хлопці знаходяться в непоганій формі і, якщо до початку змагань ніякого форс-мажору не виникне, то ми повинні виступити добре.

- Чемпіонат України показав, що успішний міжнародний досвід на «Мастерсі» додав їм впевненості…

- Так, згодний. Перед «Мастерсом» вони самі не вірили, що спроможні на таке, просто розкуто зіграли, і це принесло їм успіх і в той же час показало, що вони конкурентоспроможні на міжнародному рівні серед дорослих. Стабільності, щоправда, не вистачає – вони можуть як програти будь-якій пари, так і виграти у будь-якої пари. Це від недоліку міжнародного досвіду, а він приходить з роками.

- Як на мене, важливо буде правильно підійти до цих змагань саме в психологічному плані, щоб реалізувати свій потенціал на 100%...

- Для того я з ними і їду, щоб налаштувати їх на серйозну боротьбу, щоб не розслаблялися, щоб до кожної гри підходили правильно тактично, адже під кожного суперника повинна бути своя тактика.

 

Прес-служба ФВУ з Одеси

P.S. На чемпіонаті Європи (U-20) Плотницький/ Ковальов виграли груповий турнір та вийшли відразу у другий раунд. У жіночій сітці дебютанти подібних змагань Вікторія Мосціцька/ Дар’я Перетятько вибули з подальшої боротьби, програвши на групові стадії всі матчі.

Источник