Суперліга-2015 (чоловіки). Перед стартом. «Буревісник-ШВСМ» (Чернігів)

17:11 | 30 сентября 2015

Продовжуємо опитування головних тренерів та капітанів волейбольних клубів чоловічої Суперліги напередодні старту чемпіонату України.

На запитання прес-служби ФВУ відповів один з найдосвідченіших наставників Суперліги, керманич чернігівського «Буревісника» Микола БЛАГОДАРНИЙ.

Як ви оцінюєте роботу, проведену у міжсезоння? Докладніше розкажіть про етапи підготовки. Наскільки задоволені ви цим періодом?

– Безпосередню підготовку до сезону ми розпочали днів на 10 раніше, ніж це буває звичайно, і це відповідно дозволило нам трошки раніше набрати ігрові кондиції. На товариському турнірі, який був присвячений черговій річниці визволення Чернігова від фашистських загарбників, ми склали достойну конкуренцію сильним командам з Дніпропетровська та Сум і навіть посіли на ньому перше місце за додатковими показниками.

В якій мірі змінився кадровий потенціал команди? Розкажіть про втрати та придбання? На вашу думку, можна говорити про підсилення команди, чи навпаки?

-- Приводом для оптимізму є той факт, що команду у порівнянні з минулим сезоном ніхто з виконавців не залишив. Більше того, ми отримали підсилення в особі догравальника Стаса Азарова та гравця першого темпу Олександра Сірого. Сподіваюся, що вони допоможуть команді, хоч поки що обидва і не потрапляють до основного складу. Запросити ще когось, на жаль, не маємо фінансової можливості. До цього ми вже звикли... Доведеться виходити з того, що в нас є.

Констатую, що у нас, мабуть, найменш досвідчена команда з усіх учасників Суперліги, якщо враховувати загальний стаж перебування на майданчику наших гравців в офіційних матчах. З п’ятірки нападників «Буревісника» четверо гратимуть на майданчику в основній шістці лише другий сезон. Негласний принцип свідчить, що хороша команда будується три роки, причому це стосується вже готових гравців. Ми ж маємо справу ще фактично з тими, хто робить перші кроки у великому волейболі… Таке своєрідне «студентське ДЮСШ»...

Які цілі ставите перед командою у чемпіонаті та Кубку України?

-- У Кубку хочемо вдало пройти перший етап, який дуже часто стає для нашого колективу каменем спотикання. А далі вже намагатимемось боротися за місце у четвірці. У чемпіонаті намагатимемось зачепитися за місце у шістці, яке також надасть нам право вийти до наступного етапу. Я недаремно обираю такі слова, як «поборотися», «зачепитися». На жаль, часу на підготовку у нас було не достатньо для того, щоб більш впевнено дивитися на наші перспективи. З іншого боку, маємо те, що маємо, зараз ми не в силах щось змінити в цьому плані, але сподіваємося витиснути максимум з можливого.

Як сприймаєте новий формат чемпіонату? Чи сприятливий він для вашої команди?

– Гадаю, що нинішня система проведення змагань точно є кращою, ніж попередня. Хоча деякі моменти я би все ж таки удосконалив. Приміром, я є категоричним прихильником введення схеми плей-офф на другій стадії змагань. При цьому, на мою думку, серія має починатися на майданчику слабшої за рейтингом команди, а за рахунку 2:2 має гратися «золотий» сет.

Що вас найбільше турбує напередодні старту першості?

-- Необхідно зміцнити фінансову стабільність і бажано покращити матеріальне забезпечення команди. Ще одна складова – вплив арбітрів на результат, який ми часто відчували у минулі роки. Треба віддати належне покійному Олександру Михайловичу Біберу, який завжди відстоював авторитет Феміди, і йому вдалося повернути повагу до суддів з боку волейбольної спільноти. Більше того, я визнаю, що клас вітчизняних рефері є досить високим і точно вищим, ніж рівень гравців у внутрішньому чемпіонаті. Сподіваюся, що нове керівництво Директорату ФВУ збереже це надбання і зміцнить авторитет суддів. Хотілося б, щоб люди зі свистками та прапорцями не припускалися помилок, які вливають на результат матчів. Несправедливу істину – «виграє команда, програє тренер, а винуваті завжди судді» – на жаль, ніхто не відміняв. Наша команда, навпаки, поважає працю арбітрів, і лише бажає, щоб помилок Феміди у цьому чемпіонаті було якомога менше.

 

Слово капітану

Володимир БОРИСЕНКО (капітан «Буревісника-ШВСМ»):

– Підготовку ми розпочали пізніше, ніж хотілося б, тож швидко набрати ігрову форму не вийде. Зазвичай ми входимо в нормальний ритм ближче до Нового року… Втім, все могло бути і гірше, тож ми не скаржимося. Гадаю, що в даній ситуації хлопці роблять все, що можуть і намагаються не складати зброю. На нас очікує надскладний початок чемпіонату: у першому турі граємо в гостях в «Юракадемії». Вже не пригадую, коли ми останній раз брали очки на їхньому майданчику. Ставимо перед собою завдання зачепитися за потрапляння в шістку. Знову боротися за виживання в Суперлізі, як ми вже це робили не раз, ніхто не хоче.

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник