Суперліга (чоловіки). Перед стартом. «Хімпром-СумДУ» (Суми)

15:26 | 02 октября 2015

У переддень старту чемпіонату України в Суперлізі ми поспілкувалися з представниками срібного призера минулої першості – сумського «Хімпрому».

На питання анкети прес-служби ФВУ відповів головний тренер сумської команди Микола ПАСАЖИН.

Як ви оцінюєте роботу, проведену у міжсезоння? Докладніше розкажіть про етапи підготовки. Наскільки задоволені ви цим періодом?

– Говорити про повноцінність зборів важко. Начебто все йшло за планом, але ситуація склалася таким чином, що ті, хто пройшов з нами більшу частину підготовки, вже залишили команду… Причини такої масової міграції зрозумілі і лежать на поверхні. Якщо гроші є – гравці виступають, якщо виникають фінансові проблеми – кожен шукає для себе кращі умови. Тож тренували ми одних, а грати офіційні матчі доведеться з іншими…

Перший збір, спрямований на фізичну підготовку, був у липні з тими гравцями, хто не поїхав на Універсіаду. У серпні провели другий збір на базі санаторію «Олдиш», а з 20 серпня перейшли до тренувань в залі. Взяли участь у двох турнірах – у Харкові та в Чернігові. Якщо не враховувати відчутні кадрові втрати, то все решта у нас було за планом…

В якій мірі змінився кадровий потенціал команди? Розкажіть про втрати та придбання. На вашу думку, можна говорити про підсилення команди, чи навпаки?

– Ми нікого навмисно не тримали і поставились із розумінням до потреб виконавців. Більшість із тих, хто складав нашу «основу» у минулому чемпіонаті, цей сезон розпочинає в орендах в інших колективах. Багато виїхали за кордон – у чемпіонати Білорусі, Польщі, Фінляндії… Якщо ситуація по ходу чемпіонату в нашому клубі поліпшиться, то ці хлопці до нас повернуться. Якщо ні – будемо виходити з того, що є.

Стосовно конкретних прізвищ, то від нас пішли капітан Шоркін (він гратиме в чемпіонаті Білорусі за мінський «Будівельник»), Богдан, Цепков, Нев’ядомський, Мороз, Тупчій, Гребенюк. Невідомо, в якому напрямку втік Синиця – з ним будемо розбиратися окремо…

Зі старої гвардії залишилися Антоненко, Кісілюк, Маринченко та Андрій Пасажин.

На місця, що звільнилися, прийшли новачки Николайчук, якого обрали капітаном, Перетятько, Кутов, Клочко, а також гравці з молодіжного складу, які раніше дуже рідко виходили на майданчик в матчах Суперліги – Жуков, Чугай, Ревега, Попильнух, Туровський…

Звичайно, сидіти, склавши руки, ми не будемо. Якщо з’являтиметься можливість запросити ще когось, то ми нею скористаємось. Взагалі оптимізму тренерський штаб не втрачає. Хоча зізнаюся, що за час моєї роботи в Сумах це найскладніша ситуація з усіх попередніх. Але це для нас новий виклик! Починаємо грати з чистого аркуша. Можна дивитися на це, як на проблему, а можна – як на перевірку на міцність для молодих хлопців. Коли, як не зараз, їм демонструвати, на що вони здатні? Саме тут потрібно набиратися досвіду і, звичайно, молоді гравці мають владнати з емоціями, адже на усіх лежить велика відповідальність.

Які цілі ставите перед командою у чемпіонаті та Кубку України?

– Враховуючи нестандартність нашої ситуації, про якісь перспективи говорити зарано. За які місця будемо боротися, зможу сказати напевно лише по закінченні першого кола. На даний момент завдання ставимо дуже просте – потрапити до чільної шістки. А що буде далі – подивимося.

Як сприймаєте новий формат чемпіонату? Чи сприятливий він для вашої команди?

– Так, нова система проведення першості мені до вподоби. Буде більше цікавих матчів, інтрига не втрачатиметься аж до самого кінця. Чи втрутимось ми цього разу у боротьбу за призові місця, я не знаю, але будемо на це сподіватися і, звичайно, важко для цього працювати.

 

Слово капітану

Максим НИКОЛАЙЧУК (капітан ВК «Хімпром-СумДУ»):

– Я був радий перейти до сумського колективу влітку. До цього виступав один сезон за «Вінницю», а перед цим довгий час грав у чернігівському «Буревіснику». Зараз для мене – новий виклик. Два дні тому на командному зібранні був трохи здивований, коли тренерський штаб запропонував команді мою кандидатуру як капітана. Хлопці були не проти, тож тепер почуваю на собі особливу відповідальність. Лідерські якості в мене, напевно, присутні, іноді можу щось підказати партнерам, хоча розумію, що і самому треба вдосконалюватися, щоб стати сильним гравцем.

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Источник