Кубок України. 1 етап. Южне. «Хімік» та «Галичанка» поза конкуренцією

17:41 | 05 октября 2015

Тернопільська «Галичанка» та южненський «Хімік» вийшли в «Фінал чотирьох «Кубку України за підсумками змагань групи А 1-го етапу Кубку України, які відбулися в Южному.

ДЕНЬ ПЕРШИЙ

«Галичанка-ТНЕУ-Вікнарьов» - «Континіум-Волинь-Університет» - 3:0 (25:20, 25:13, 25:18)

Галичанка: Дубьянська, Дудник, Карпець, Карпушина, Єфременко, Туркула (к); Вер.Дельрос (л), Мадзар. Тренер - Андрій Романович.

Волинь: Осачук, Рудик (к), Скрипник, Ужва, Тищенко, Собчук; Карасьова (л), Яцків, Гас. Тренер - Богуслав Галицький.

Судді: М.Медвідь (Запоріжжя), В.Самодай (Суми).

Тривалість матчу: 60 хв. (22+18+20).

Кращі гравці (версія ФВУ): Туркула - Яцків.

2 жовтня. Южне. ФСК «Олімп». 165 глядачів.

Цей матч бачився найбільш інтригуючим на 1-му етапі Кубка України, адже зустрічалися команди найбільш близькі за рейтингом за підсумками минулого сезону. Правда, обидві команди втратили по три ключових гравці, причому у складі «Волині» не залишилося жодного досвідченого бійця. «Галичанка» омолодилася, але досвідчених гравців вистачало, в першу чергу, Олена Туркула, а також Катерина Дудник, Оксана Мадзар. Ця різниця і визначила результат матчу.

Періодично луцька команда, де виділялася, не тільки зростанням по два метри, але і грою на сітці, Людмила Осачук, чинила серйозний опір. Але з лишком перекривала свої завоювання помилками в простих ситуаціях. Впадала в очі гіперемоційність волейболісток «Волині», які кожному видобутих очку, раділи, як діти - відкрито і яскраво, як найбільшої перемоги в життя.

Та й сам Богуслав Галицький кожен розіграш пропускав через себе, жив кожним рухом кожного гравця своєї команди - щиро радіючи і донезмоги засмучуючись, а іноді розуміючи, що по-іншому і бути не може - просто в силу віку.

Підсумок матчу 3:0 говорить про те, що різниця в класі суперників збереглася, незважаючи на падіння рівня кожної команди.

«Хімік» - «Педуніверситет- ШВСМ» - 3:0 (25:10, 25:5, 25:8)

Хімік: Кальченко, Дрозд, Політанська, Сильченкова, Чернуха, Козлова (к); Степанчук (л), Немцева, Молодцова, Расточило, Напалкова. Тренер - Сергій Голотов.

Педуніверситет: А.Жула, Ткаченко (к), Кравчук, Українець, Коленко, О.Жула; Кімейчук (л), Качан, Калабура. Тренер - Володимир Жула.

Судді: В.Самодай (Суми), М.Медвідь (Запоріжжя).

Тривалість матчу: 54 хв. (19+17+18).

Кращі гравці (версія ФВУ): Козлова - А.Жула

2 жовтня. Южне. ФСК «Олімп». 204 глядача.

Церемонія відкриття першого матчу «Хіміка» була дещо відмінною від звичайної. Спочатку хліб-сіль від господарів майданчика, а потім вручення майстерських посвідчень гравцям южненської команди. Олена Расточило, ставши чемпіоном України, тепер майстер спорту.

Далі ще один рядок в літописі «Хіміка»: перші майстри спорту України міжнародного класу. Свої імена в скрижалі історії команди вписали Катерина Кальченко та Анастасія Чернуха, які стали в складі студентської збірної України срібними призерами Всесвітньою Універсіади. Хороший почин. На клубному рівні, до речі, МСМК присвоюються за вихід у фінал Кубка ЄКВ, або за перемогу в Кубку виклику ЄКВ. Так чому б «Хіміку». Далі ви знаєте... Але не забігатимемо наперед.

Ну а тепер безпосередньо про волейбол. Те, що буде гра в одні ворота, було ясно задовго до матчу. «Хімік», принаймні за іменами, слабкіше не став, «Педуніверситет» втратив досвідчену ліберо Євгенію Задніпровську, та й торішній капітан Альона Шарая в Южне не приїхала. Початок матчу, до речі, було символічним – зв’язуюча Анастасія Ткаченко промахнулася з подачі. І подібні помилки з боку чернігівської молоді було чимало - явно не впоралися з хвилюванням. А в цілому перевага була більш ніж істотним. Так стартовий відрив «Хіміка» трапився на подачі Катерини Сильченкової, з більшістю з яких завершувалися помилками приймаючих. Відзначилася рядом успішних дій в «четвірці» капітан команди Тетяна Козлова - і «чистими», і «блок-аутами». Далі в тому ж дусі - 13:3, 20:8 і 25:10.

У другому сеті склад «Хіміка» змінився на третину - вийшли Інна Молодцова і Олена Расточило. Відбулися деякі зміни і в розстановці. Хід гри, як ви розумієте, не змінився. Почалося все з блоку Молодцовой. Далі - 6:0, 11: 2. У цей момент на майданчик вийшла друга зв’язуюча Олена Напалкова. У підсумку - 25:5.

У третій партії - нові гравці, нові поєднання. Сергій Голотов, як і обіцяв, пробував різні ігрові схеми. Без замін відіграла лише Тетяна Козлова, яка взагалі не мала ігрової практики в міжсезонні. У третій партії чернігівські волейболістки також не вийшли з «10», набравши тільки вісім балів. А всього двадцять три - на два менше цілої партії.

У результаті - 75:23 найбільша перемога в історії команди. 

ДЕНЬ ДРУГИЙ

«Хімік» - «Галичанка-ТНЕУ-Вікнарёв» - 3: 0 (25:15, 25:16, 25:19)

Хімік: Кальченко, І.Молодцова, Політанський, Сильченкова, Чернуха, Козлова (к); Степанчук (л), Немцева, Дрозд. Тренер - Сергій Голотов.

Галичанка: Дубьянская, Дудник, Карпець, Карпушина, Єфременко, Туркула (к); Вер.Дельрос (л), Мадзара. Тренер - Андрій Романович.

Судді: В.Самодай (Суми), М.Медвідь (Запоріжжя).

Тривалість матчу: 62 хв. (19+21+22).

Кращі гравці (версія ФВУ): Козлова - Вер.Дельрос.

3 жовтня. Южне. ФСК «Олімп». 195 глядачів.

Матч команд, які виграли у перший день змагань, з високою часткою ймовірності повинен був визначити переможця южненської групи Кубка України та на 100% учасника «Фіналу чотирьох».

У порівнянні з матчем напередодні у складі «Хіміка» одна зміна. Замість Дар"ї Дрозд - Інна Молодцова. І в цілому Сергій Голотов в грі з одним претендентів на медалі чемпіонату експериментував менше, ніж напередодні.

«Галичанка» стартувала тим же складом, що і в перший день, і показала зуби вже в дебюті матчу: блок в центрі сітки плюс ейс і тернопільські волейболістки наздогнали суперника - 3:3. Втім, це абсолютно ні про що не говорило, тим більше що до першої перерви «Хімік» після удару Катерини Сильченкової був попереду вже на три очки. 8:5. Аліна Степанчук відмінно попрацювала ногами і руками, дістаючи відлітаючий на трибуни м"яч, а Анастасія Чернуха завершила зусилля партнерок потужним прикладанням руки до м"яча. Катерині Дудник, в яку потрапив «снаряд», мало не здалося. 13: 8. Після ейси Катерини Кальченко команди пішли на другу перерву. 16:10. Далі в тому ж дусі - 25:15.

Друга партія почалася з потрійного блоку в центрі сітки, в який вперлася Чернуха, нападаючи із задньої лінії. Але знову ж, це був епізод. Южненські волейболістки впевнено вели свою гру, не відчуваючи серйозного опору. 8:5, 14:7 і 16:8 після того як свіжоспечена «міжнародниця» Анастасія вколотила м"яч у майданчик суперника. Завершився неточним ударом Катерини Дудник, яка намагалася обвести подвійний блок «Хіміка» по лінії. 25:16.

У третій партії підопічні Андрія Романовича спробували зачепитися за матч. Цілком природно, адже це був їхній останній шанс на порятунок. У такому ключі і розвивався матч до пори до часу. 7:7, 16:15, 17:18. Але саме тут вичерпався запас міцності у тернопільської команди. Блок-аут Тетяни Козлової, ще один постріл з краю від Катерини Сильченкової і подвійний блок Дрозд-Політанська підломили суперниць. Відрізок, виграний 5:0, і визначив результат партії, а з нею і матчу. 3:0 - команда Одеського припортового заводу забезпечила шостий поспіль вихід в «Фіналі чотирьох» Кубка України.

«Континіум-Волинь-Університет» - «Педуніверситет-ШВСМ» - 3: 0 (25:13, 25:20, 25:19)

Волинь: Осачук, Рудик (к), Скрипник, Ужва, Тищенко, Собчук; Карасьова (л). Тренер - Богуслав Галицький.

Педуніверситет: А.Жула, Ткаченко (к), Кравчук, Українець, Коленко, О.Жула; Кімейчук (л), Качан. Тренер - Володимир Жула.

Судді: М.Медвідь (Запоріжжя), В.Самодай (Суми).

Тривалість матчу: 64 хв. (20+22+22).

Кращі гравці (версія ФВУ): Яцків- Ковальчук.

3 жовтня. Южне. ФСК «Олімп». 164 глядача.

 

ДЕНЬ ТРЕТІЙ

«Хімік» - «Континіум-Волинь-Університет» - 3:0 (25: 9, 25:15, 25: 8)

Хімік: Расточило, Дрозд, І.Молодцова, Напалкова, Сильченкова, Козлова (к); Нємцева (л), Степанчук. Тренер - Сергій Голотов.

Волинь: Осачук, Рудик (к), Скрипник, Ужва, Яцків, Собчук; Карасьова (л), Тищенко. Тренер - Богуслав Галицький.

Судді: М.Медвідь (Запоріжжя), В.Самодай (Суми).

Тривалість матчу: 49 хв. (15+19+15).

Кращі гравці (версія ФВУ): Козлова - Яцків.

4 жовтня. Южне. ФСК «Олімп». 211 глядачів.

 

«Галичанка-ТНЕУ-Вікнарьов» - «Педуніверситет-ШВСМ» - 3:0 (25:10, 25:23, 25:16)

Галичанка: Дубьянська, Дудник, Мадзар, Карпушина, Єфременко, Туркула (к); Вер.Дельрос (л), Стасівська. Тренер - Андрій Романович.

Педуніверситет: А.Жула, Ткаченко (к), Кравчук, Українець, Коленко, О.Жула; Кімейчук (л), Ковальчук (л), Калабура, Качан. Тренер - Володимир Жула.

Судді: В.Самодай (Суми), М.Медвідь (Запоріжжя).

Тривалість матчу: 59 хв. (17+23+19)

Кращі гравці (версія ФВУ): Туркула - Ковальчук.

4 жовтня. Южне. ФСК «Олімп». 111 глядачів.

В останній день змагань команди переможниці не мали проблем, якщо не враховувати один з сетів матчу тернопільської та чернігівської команд, коли остання знаходилася в двох м’ячах від перемоги.

6-7 жовтня в Южному знов волейбол.  «Хімік» та «Педуніверситет-ШВСМ» першими в Суперлізі зіграють матчі стартового туру чемпіонату України.

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК «Хімік» 

Источник