Суперліга (чоловіки). Перед стартом. ВК «Вінниця»

09:26 | 09 октября 2015

Команда Вінниці, як і львівський «Барком», пропускала 1-й тур Суперліги, тож у п’ятницю цей колектив відкриє для себе сезон-2014/2015. 

Напередодні старту у XXV чемпіонаті країни на запитання анкети прес-служби ФВУ відповів головний тренер ВК «Вінниця» Олександр БОНДАРЕНКО.

1. Як ви оцінюєте роботу, проведену у міжсезоння? Докладніше розкажіть про етапи підготовки.

– Наш колектив пережив дуже складний літній період. Достатньо сказати, що ще в середині літа ми не були впевнені в тому, що колектив зможе заявитися до Суперліги. Труднощі з фінансуванням призвели до того, що ми втратили майже всіх виконавців. Все ж таки керівництвом було прийняте рішення, що краще залишити команду у Суперлізі і грати молоддю, ніж не грати взагалі.  

На щастя, сам підготовчий процес пройшов без збоїв, в непоганих умовах. Ми зібралися 1 серпня, до 20-го числа інтенсивно працювали над покращенням фізичної і силової підготовки. З 1 вересня перебували на зборі у селищі Ворохта у Карпатах, де займаємося вже не перший рік. Після повернення до Вінниці проводили спаринги з місцевими аматорськими колективами.   

2. В якій мірі змінився кадровий потенціал команди? Розкажіть про втрати та придбання. На вашу думку, можна говорити про підсилення команди, чи навпаки?

– Склад нашої команди оновився майже на сто відсотків: це пов’язано передусім з фінансовим становищем – клуб був не взмозі виконати умови, які ставилися цими гравцями. В результаті практично всі ті, хто виступав в «основі» минулого сезону і здобував четверте місце Суперліги, зараз перейшли в інші клуби. Це стосується Івана Слинчука, Іллі Ковальова (обидва тепер – у «Локомотиві»), Артема Калініченка, Дмитра Міщука (перейшли у закордонні клуби), Максима Николайчука (тепер виступає у «Вінниці»), а також решти наших вже колишніх гравців – Сидоренка, Ставнійчука, Шломіна, Мельника…

Кілька виконавців залишились, але вони не визначали обличчя команди у минулому чемпіонаті. Це ліберо Вадим Патратій та Віктор Краєвський, а також Ілля  Поліщук, Владислав Тищенко, Андрій Магльований.

Звичайно, ми потребували солідної доукомплектації, але запрошували в осному молодих виконавців. Розбавили молодь лише двома досвідченими волейболістами – їм по 24 роки. Це Артем Скороход (раніше виступав за «Буревісник» та «Дніпро») і Андрій Горбенко (екс-«Локо-Експрес»).  

Три гравці приїхали до нас із Львівщини, один з них – вихованець вінницького волейболу, гравець «Баркому» Георгій Клепко. Але інші ще ніколи не виступали на рівні Суперліги. Більшість гравців я вишукував по Вінницькій області серед талановитої молоді, це парубки 1996—1997 років народження. В технічному плані їм ще багато в чому треба додавати та вчитися, але все одно усі вони  – майбутнє українського волейболу.

3. Які цілі ставите перед командою у чемпіонаті України?

– Враховуючи обставини, наше завдання формулюється просто – зберегти місце в Суперлізі на наступний сезон. Запевняю, що хлопчиками для побиття ми ні для кого не будемо. Головний недолік нашої команди – низький рівень технічної майстерності гравців. Але над цим треба працювати. Загалом за фізичними даними наші виконавці не слабші за інших.

4. Як сприймаєте новий формат чемпіонату? Чи сприятливий він для вашої команди?

– Система проведення стала цікавішою, це додасть турніру непередбачуваності. Хто наші головні конкуренти? Про це говорити не буду. Скажу лише, кого вважаю головними претендентами на нагороди – це «Локомотив», «Барком» і «Юракадемія». 

5. Що вас найбільше турбує напередодні старту першості?

– До фінансової нестабільності, можна сказати, ми вже звикли. Всі ті негаразди, які були у попередні роки, залишаються. А ось з тим, що тренуватися доводиться лише один раз на день, миритися дуже важко. У Вінниці ми не маємо власного залу. Наразі нас прихистив вінницький педуніверситет, спасибі його керівництву за допомогу – якщо б не вони, займатися взагалі не було б де. Отож проблема з «робочим місцем» – для нас найголовніша. А взагалі хлопці горять бажанням грати і досягати результату. Зброї ми не складаємо!..

  

Слово капітану

Артем СКОРОХОД

(капітан ВК «Вінниця»)

«Звичайно, наша команда тільки будується – пройшло лише пару місяців відтоді, як ми почали працювати в нинішньому складі. Але, думаю, це не така велика проблема. Усі зв’язки ми налагодимо, взаєморозуміння на майданчику між хлопцями присутнє. Проблемою нашого колективу є молодість багатьох виконавців і в деяких випадках недостатня технічна підготовка, але над цим треба працювати.

Я раніше грав у Черкасах, у чернігівському «Буревіснику» і в дніпропетровському «Дніпрі». Цей сезон у «Вінниці» буде для мене першим. З Миколою Благодарним раніше працювати не доводилося, але Микола Петрович – той наставник, який зайвих рекомендацій не потребує, до того ж ми були до цього знайомі. Гадаю, нашій команді до снаги потрапити до чільної шістки. Довго «розкочуватися» не збираємось, потрібно набирати очки з перших турів».

 

 

Пресс-служба ФВУ

Источник