Суперліга (чоловіки). Про «Фаворит» і фаворитів

15:11 | 09 ноября 2015

У п’ятницю, субботу та неділю у чотирьох українських містах відбулися матчі 3-го туру чоловічої Суперліги. Центральною дуеллю було харківське дербі…

«Юракадемія» та «Локомотив» перед цим туром залишалися єдиними командами у турнірній таблиці, які не втратили жодного очка. Їхнє очне протистояння виправдало багато в чому очікування вболівальників і вийшло цікавим. Особливо – якщо говорити про перший матч, що пройшов у п’ятницю.

Одна з головних подій туру відбулася і у Вінниці, де зустрічалися команди з нижньої частини таблиці. «Фаворит» з міста Лубни здобув у Суперлізі першу перемогу за 18 місяців! Тепер про це – докладніше…  

*** 

«Юракадемія» -- «Локомотив» -- 1:3 (25:22, 19:25, 21:25, 19:25)

«Юракадемія»: Сухінін, Рогожин, Шаповал, Шевченко, Жолоб, Діденко (к); Канаєв (л), Бегменко (л), Брова, Тимець, Русін, Мальований. Тренер – Володимир Романцов.

«Локомотив»: Слинчук, Теременко, Плотницький, Татаринцев (к), Жилинський, Ковальчук; Фомін (л), Гармаш (л), Рудницький, Томін. Тренер – Юрій Філіпов.

Судді: Ю.Кривець, О.Лобаньова.

Тривалість матчу: 95 хв. (25+25+24+21)

Кращий гравець (версія ФВУ): Теременко («Локомотив»).

6 листопада. Харків. СК НЮАУ. 320 глядачів.

 

«Юракадемія» -- «Локомотив» -- 0:3 (16:25, 16:25, 15:25)

«Юракадемія»: Брова, Рогожин, Шаповал, Шевченко, Жолоб, Діденко (к); Канаєв (л), Бегменко (л), Сухінін, Тимець, Русін, Мальований, Камінський. Тренер – Володимир Романцов.

«Локомотив»: Слинчук, Рудницький, Плотницький, Ковальов, Теременко, Ковальчук; Фомін (л), Гармаш (л), Головень. Тренер – Юрій Філіпов.

Судді: О.Лобаньова, Ю.Кривець.

Тривалість матчу: 64 хв. (22+21+21)

Кращий гравець (версія ФВУ): Плотницький («Локомотив»).

7 листопада. Харків. СК НЮАУ. 550 глядачів.

Зазначимо, що п’ятнична зустріч зібрала велику кількість вболівальників, які підтримували обидві команди. Юристи вийшли на матч з настроєм дати бій чемпіону. Цей настрій був підкріплений і самою грою. А ось «Локомотив» не був у першій партії досить переконливий. Стартовий сет почався в рівній боротьбі, а потім гравці «Локомотива» проґавили ривок «Юракадемії». Спіймавши кураж (особливо відзначимо в першому сеті блок юристів), підопічні Володимира Романцова спершу вийшли вперед на п"ять очок -- 20:15, а потім не дозволили «Локомотиву» в кінцівці партії відродити інтригу. І ось міні-сенсація — чемпіон програв першу партію в нинішньому сезоні.

У другій партії «Локомотиву» довелося надолужувати згаяне, і підопічні Юрія Філіпова взялися за справу серйозно. Хоча треба віддати належне юристам — вони не зменшили обертів і, як і раніше, боролися в кожному розіграші. Просто в черговий раз позначився досвід гравців «Локомотива». Особливо відзначимо Дмитра Теременка, який по ходу партії відзначався в атаці і подав три подачі навиліт. Добре увійшов в гру діагональний «Локо» Юрій Томін, який замінив на цій позиції Олега Плотницького. Підсумком сету став рахунок 19:25.

Третя партія пройшла з більш відчутною перевагою «Локомотива». Лише в самому початку сету рахунок був рівним (3:3), а потім «Локомотив» чимдуж помчав вперед. Крапку у партії поставив Дмитро Теременко, потужним ударом завершивши атаку з третього номера – 21:25.

У четвертій партії початок був рівним, і до першого технічного тайм-ауту «Локомотив» мав лише два очки переваги – 8:6. «Юракадемія» мала свій сценарій розвитку подій, але не змогла втілити його в життя. За рахунку 9:12 наставник юристів Романцов бере тайм-аут. Але повернути інтригу на майданчик не вийшло. Довести справу до перемоги для підопічних Юрія Філіпова було справою техніки — 19:25.

Другий матч, у суботу пройшов уже повністю під диктовку чинного чемпіона. На самому початку стартової партії серія з п"яти подач Миколи Руцького стала запорукою того, що юристи опинилися в ролі наздоганяючих. Наприкінці сету перевага підопічних Юрія Філіпова досягала десяти очок. Партія завершилася з рахунком 16:25 . Крім вдалих подач залізничників, відзначимо і впевнену гру блокуючих «Локомотива» Миколи Рудницького та Дмитра Теременка.

У другій партії господарі майданчика зробили спробу конструктивних контрдій. Як підсумок, до першого технічного тайм-аута перевага «Локомотива» була мінімальною — 7:8. Але протриматися врівень з «Локомотивом» у «Юракадемії» не вийшло навіть до середини сету. На другій технічній перерві рахунок -- 11:16. По ходу сету досить непогано впоралися зі своїми завданнями Олег Плотницький та Ілля Ковальов. А ось у лідерів «Юракадемії» Дмитра Сухініна і Віктора Шаповала гра явно не пішла. Кінцівка другої партії була ідентична першій: Ілля Ковальов завершив останню атаку «Локо», перегравши блок юристів — 16:25.

У третьому сеті інтрига так само тривала недовго -- 25:15 на користь «Локомотива». Залізничники з максимум набраних очок вирвалися в єдиноосібні лідери чемпіонату України.

 

 ***

«Хімпром-СумДУ» -- «Дніпро» -- 0:3 (21:25, 28:30, 25:27)

«Хімпром»: Кісілюк, Николайчук (к), Вієцький, Клочко, Ревега, А.Пасажин; Кутов (л), Антоненко (л), Жуков, Ляшенко, Маринченко, Шилін. Тренер – Микола Пасажин.

«Дніпро»: Євстратов, Богатирьов, Шкут, Бондар, Муравчиков (к), Терещук; Романцов (л), Остроумов (л), Колпаков. Тренер – Віталій Стадніков.

Судді: В.Паєвський, П.Касай.

Тривалість матчу: 79 хв. (26+28+25)

Кращий гравець (версія ФВУ): Богатирьов («Дніпро»).

6 листопада. Суми. СК «Олімп». 287 глядачів.

 

«Хімпром-СумДУ» (Суми) - «Дніпро» (Дніпропетровськ) -- 1:3 (25:27, 25:16, 16:25, 18:25)

«Хімпром»: Клочко, Николайчук (к), Вієцький, Кісілюк, Ревега, А.Пасажин; Кутов (л), Антоненко (л), Жуков, Ляшенко, Шилін, Туровський, Попильнух. Тренер – Микола Пасажин.

«Дніпро»: Євстратов, Богатирьов, Шкут, Бондар, Коновалов, Терещук; Романцов (л), Остроумов (л), Муравчиков (к), Колпаков. Тренер – Віталій Стадніков.

Судді: П.Касай, В.Паєвський.

Тривалість матчу: 89 хв. (27+19+19+24)

7 листопада. Суми. СК «Олімп». 178 глядачів.

Срібний призер остнніх двох сезонів Суперліги – сумський «Хімпром» -- переживає нелегкі часи. Змінивши за літо склад відсотків на 80—90, сумчани займаються будівництвом нової команди. На цьому шляху неможливо обійтися без турнірних втрат. Ось і амбітний новачок елітного дивізіону – «Дніпро» -- створив серйозні проблеми підопічним Миколи Пасажина, відібравши максимум очок у звітному турі.

У перший день господарі майданчика поступилися у трьох сетах, хоча і не без боротьби. Так, у другій та третій партіях гра насамкінець проходила у режимі «більше-менше», але вікторії виборювали сааме гості.

Наступного дня вболівальники сумського «Хімпрому», звичайно ж, сподівалися на реванш. Але не вийшло. Лише у другій партії повторного матчу господарі зіграли на хорошому рівні і виграли 25:16. У всіх інших сетах перевага була на боці волейболістів «Дніпра», які в підсумку святкували другу перемогу, цього разу з рахунком 3:1.

Для підопічних Віталія Стаднікова ці перемоги стали першими у Суперлізі сезону-2015/2016. У турнірній таблиці вони, до речі, вже випереджають той таки «Хімпром».

 

*** 

«Барком-Кажани» -- «Буревісник-ШВСМ» -- 3:0 (25:19, 29:27, 25:13)

«Барком-Кажани»: Осадца, Шиманський, Кульбіда, Тевкун, Капаєв, Кадюк; Обремські (л), Бокшан (л), Семенюк, Гребенюк, Флюнт, Бібер, Пилипів, Білан. Тренер – Ян Сух.

«Буревісник»: Сірий, Борисенко, Татаренко, Гладенко, Дикун, Чмирьов; Копич, Прохоренко, Білик, Азаров, Данилов. Тренер – Микола Благодарний.

Судді: В.Козловський, С.Гулька.

6 листопада. Львів. СК «Грація».

 

«Барком-Кажани» -- «Буревісник-ШВСМ» -- 3:0 (25:21, 25:17, 25:19)

«Барком-Кажани»: Осадца, Шиманський, Кульбіда, Тевкун, Капаєв, Кадюк; Обремські (л), Бокшан (л), Семенюк, Гребенюк, Флюнт, Бібер, Пилипів, Білан. Тренер – Ян Сух.

«Буревісник»: Сірий, Борисенко, Татаренко, Гладенко, Дикун, Чмирьов; Копич, Прохоренко, Білик, Азаров, Данилов. Тренер – Микола Благодарний.

Судді: С.Гулька, В.Козловський.

Тривалість матчу: 74 хв. (26+24+24)

7 листопада. Львів. СК «Грація». 80 глядачів.

Перші домашні перемоги в новому чемпіонаті здобули волейболісти львівських «Кажанів». У матчах 3-го туру галицька команда не мала особливих проблем з чернівським «Буревісником».

Інтрига у першому поєдинку між «Баркомом» та «Буревісником» виникла лише у другому сеті. У цій партії команді Миколи Благодарного вдалося нав’язати супернику справжню боротьбу. У гостей були сет-боли, але вони їх не реалізували, а відтак «Кажани» уже вкотре у цьому сезоні знайшли вихід з неприємної ситуації. Перемога команди Яна Суха у другому сеті з рахунком 29:27 зламала команду з Чернігова. У третій партії боротьби не вийшло – 25:13 на користь «Кажанів».

У другий день перевага господарів була вже більш відчутною. «Барком» здобув перемогу, як-то кажуть, на класі. Таким чином, набравши шість очок, львівський клуб випередив у турнірній таблиці «Юракадемію» і вийшов на чисте друге місце. Відстань від «Локомотива», який лідирує, -- три пункти…

 

*** 

ВК «Вінниця» -- «Фаворит» (Лубни) -- 3:2 (25:14, 23:25, 19:25, 25:17, 15:9)

«Вінниця»: Мазенко, Поліщук, Скороход, Клепко, Горбенко, Лизанець; Патратій (л), Краєвський (л), Хомин. В.о. тренера: Ігор Новіков.

«Фаворит»: Політько, Бушний, Дьогтєв (к), Курлапов, Сотнік, Дінець; Крайник (л), Півень (л), Оніпко, Помпе. Тренер – Анатолій Офат.

Судді: Осадчий, Єлькін.

Трималість матчу: 98 хв. (20+24+20+21+13)

Кращі гравці (версія ФВУ): Скороход – Дьогтєв.

7 листопада. Вінниця. Зал ВДПУ. 110 глядачів.

 

ВК «Вінниця» -- «Фаворит» (Лубни) – 2:3 (20:25, 18:25, 25:21, 25:19, 14:16)

«Вінниця»: Хомин, Скороход, Клепко, Горбенко, Лизанець; Патратій (л), Краєвський (л), Тищенко, Руденко. В.о. тренера -- Ігор Новіков.

«Фаворит»: Політько, Бушний, Дьогтєв (к), Курлапов, Сотнік, Дінець; Крайник (л), Півень (л), Оніпко, Помпе, Василенко. Тренер – Анатолій Офат.

Судді: Осадчий, Єлькін.

Трималість матчу: 110 хв. (21+23+25+24+17)

Кращі гравці (версія ФВУ): Горбенко – Сотнік.

8 листопада. Вінниця. Зал ВДПУ. 90 глядачів.

«Вінниця» була фаворитом у двоматчевому протистоянні з молодою командою Анатолія Офата, проте поєдинки видались напрочуд напруженими і досить рівними. Про що свідчить і рахунок зустрічей. Глядачі у суботу та неділю побачили відразу десять цікавих партій! І якщо в першому матчі перемога все ж була на боці господапрів, то наступного дня свято нарешті прийшло і на вулицю «Фаворита»!

У неділю лубенці перемогли у двох перших сетах, але вінничани зрівняли рахунок. Здавалося, що перемога знову втече від команди з Полтавщини. Але у неймовірній п’ятій партії «Фаворит» здобув перемогу – 16:14, а з нею – і перемогу у грі.

Про значення цієї події для команди Анатолія Офата красномовно свідчить хоча б те, що це перша перемога лубенської команди протягом останніх півтора року. Перед цим останній раз «Фаворит» вигравав ще у позаминулому чемпіонаті -- 17 квітня 2014 року 3:1 у зустрічі з «Кримсодою». З тих пір минув 1 рік, 6 місяців і 21 день.

Для «Фаворита», який нещодавно вилетів з першого етапу Кубка України, цей успіх має велике психологічне значення. Та й боротьба на нижчих щаблях турнірної таблиці тепер безперечно загостриться…

«Це дуже важлива перемога для нас, — відзначив Анатолій ОФАТ у коментарі сайту «Полтавщина Спорт». — Хлопці практично цілий сезон програвали і вже встигли зневіритися у власних силах. Та й тут ми програли першу гру, ведучи 2:0, і в другому матчі було непросто, теж вели, потім суперники зрівняли, стався надлом. На щастя, хлопці зібралися і виграли п’яту партію. Треба сказати, що в нас був не найсильніший суперник. «Вінниця» так само, як і ми переживає кризу, проте ця перемога все одно може стати переломним моментом».

До речі, як стало відомо, прийнято рішення про те, що наступні домашні матчі у Суперлізі команда з Лубен гратиме в Полтаві. Ігри «Фаворита» проти «Баркому» у 4-му турі пройдуть у місцевому спорткомаплексі «ПЗМС».

 

 

Прес-служба ФВУ

 

Источник