Олена ПРОКОПЕНКО: «Кангасалі» не можна дати розігруватися, інакше буде важко перемогти»

12:41 | 10 декабря 2015

 Сьогодні о 18.30 южненський «Хімік» зіграє з фінською «Кангасалою» в першому матчі 1/8 Кубку ЄКВ. Своїми враженнями про цю команду поділилася українська волейболістка Олена ПРОКОПЕНКО, яка грає в чемпіонаті Фінляндії.

 

В останньому офіційному матчі перед зустріччю з «Хіміком» «Кангасала» домоглася п’ятисетової перемоги над своїм конкурентом у боротьбі за медалі «Полкку Куусамо». А за команду з Куусамо, і досить успішно, виступає українська волейболістка Олена ПРОКОПЕНКО, яка в сезоні-2009/10 в 18-річному віці навіть засвітилася в «Хіміку». Грала вона також в тернопільській «Галичанці», а також за чернігівський «Педуніверситет», звідки і відправилася до Полярного кола. Наступного дня після матчу в Кангасалі ми поспілкувалися з нашим повпредом в чемпіонаті Фінляндії, не єдиним до слова, на цікаву для нас тему. І ця бесіда додала нових фарб у картину майбутнього матчу. Почали саме з недільної гри чемпіонату.

ОСТАННІЙ МАТЧ

- Олена, зустріч в Кангасалі проходила з перепадами з чим ви це пов"язуєте?

- Для обох команд це була друга зустріч за два дні. У нас була гра в суботу в місті Вампула, куди ми добиралися десять годин, після чого був переїзд в Кангасалу. У суперника також був матч напередодні, думаю, що саме тому ця гра пройшла з перепадами.

- Тим менш, ваш клуб в першій партії домігся досить впевненої перемоги з рахунком 25:15…

- Так, це була найкраща наша партія в цей день. Відіграли з хорошою концентрацією, постійно були у фокусі. На початку партії отримали перевагу - чотири очки, після чого було вже набагато легше грати. Ми запустили хорошу подачу, пару раз заблокували основних гравців і за рахунок цього пішли у відрив.

- Другу партію ваш клуб програв майже з таким же рахунком - 18:25...

- У суперника пішла подача, і ми не впоралися з прийомом.

- У третій партії гра вже вийшла більш напруженою, і тут невеликий перевага виявився «Куусамо» - 25:22...

- Ми стали більше грати першим темпом. Думаю, що за рахунок в підсумку і перемогли.

- Результат матчу вирішувалося на тай-брейку...

- П"ята партія вийшла найважчою для нас. Волейболістки «Кангасали» мали перевагу за рахунок атакуючих дій - грали швидко, комбінаційно, за рахунок «хреста» багато очок набрали. Ми боролися до кінця, але суперник контролював події на майданчику і не дозволив нам переломити хід гри.

- Ви вперше в сезоні бачили «Кангасалу»?

- Так, а ось в минулому сезоні досить багато грали з цією командою, зокрема, в кінці сезону п"ятиматчеву серію плей-офф за вихід у півфінал чемпіонату.

6 грудня 2015. Кангасала. «Кангасала» - «Полкку Куусамо» - 3: 2. У матчі з суперником «Хіміка» Олені ПРОКОПЕНКО довелося непросто в боротьбі з блоком. Фото: офіційна сторінка ВК «Кангасала» в facebook.

ПЕРСОНАЛІЇ

- У порівнянні з минулим сезоном команда сильно змінилася?

- Змінилася - в команду прийшли нові легіонери. У попередньому сезоні «Кангасала" боролася зі фаворитом чемпіонату - командою «Сало», у фіналі, і в цьому році вона виглядає не слабкіше. Зв’язуюча, наприклад, грамотно веде гру. Незважаючи на зміни в складі, команда досить зіграності. Грає, як я вже говорила дуже швидко, комбінаційно. Ще б я відзначила хорошу подачу, а також атаку у виконанні діагонального гравця Шелбі Далтон (№10) - дуже щільно вона б"є.

- Вона за рахунок міці атакує, або техніки?

- За рахунок фізичних даних. Але я не можу сказати, що атака тільки через неї йде. Є ще американська догравальниця Мейфілд. Вона не так щільно б"є, як діагональ, але вона дуже різка. До того ж технічна.

Також багато що вирішує найвища волейболістка команди - центральна блокуюча Лааконен. Вона на великій висоті «хапає» м"яча, причому б"є не сильно, а крутить кистю, природно, використовуючи свій зріст. Їй високо пасують, а вона там вже розбирається.

- Як вона з блоком суперника справляється?

- Якщо хороший стаціонарний блок, то з нею можна справлятися, а, якщо грає на розриві, то, вона, звичайно, візьме своє. У центрі сітки з одним блокуючим справляється досить легко.

- Можна сказати, що «Кангасала» команда з характером?

- Да-а, і ще з яким. Характером відрізнялася «Кангасала» і в минулому сезоні. Думаю, що це завдяки американкам - їх характером, їх емоціям. Вони ведуть за собою інших. Цікаво, в минулому сезоні «Кангасалу» очолював Туомас Алатало, який зараз є головним тренером команди, за яку я виступаю.

 

ОСОБЛИВОСТІ ФІНСЬКОГО ВОЛЕЙБОЛУ

- Ви вже другий сезон граєте в чемпіонаті Фінляндії. В останні роки фінський волейбол все більше на слуху, в основному завдяки команді «Сало». У чому секрет успіху, як ви вважаєте?

- Завдяки легіонерам. Це волейболістки досить високого рівня, і місцеві гравці за ними тягнуться - і в тренувальному процесі, і в офіційних матчах. Від цього зростає і загальний клас команд. Плюс тут досвідчені, обізнані тренери. Так, поступово, піднімається і загальний рівень чемпіонату. Так що я б не стала недооцінювати фінський чемпіонат.

- Розкажіть, як вам грається у Фінляндії. Наскільки я знаю, ви зараз є кращим снайпером чемпіонату - 233 очка в 13 матчах...

- Я граю в «Куусамо» вже другий сезон. Відразу потрапила в стартовий склад, зв"язуючий гравець мені довіряв. Якщо не було можливості заграти перший темп, більше пасував «четвіркам» - пайпи, комбінації, або в край - як і в багатьох інших командах, я думаю. Напевно, тому почала розкриватися, багато забивати.

В цілому, можу сказати, що волейболу тут приділяється серйозна увага. Наприклад, після кожного матчу визначається трійка кращих гравців, при цьому кращому нараховується три зірки і так далі, за підсумками чемпіонату визначається кращі гравці в окремих номінаціях. Це підстьобує волейболісток грати якнайкраще, це видно по грі, по емоціям на майданчику. У Фінляндії волейбол це як свято, в Україні - більш робоча я б сказала атмосфера.

Не кажучи про те, що тут ведеться статистика всіх ігор і будь-який уболівальник, спеціаліст, гравець може дізнатися потрібну йому інформацію. Кожен місяць вибирається найкращий гравець чемпіонату - мене, наприклад, визнали кращою в жовтні, у зв"язку з чим видали спеціальний диплом (на фото на початку матеріалу). Відповідно і у глядачів піднімається інтерес до чемпіонату.

Команда, в якій я граю, торік тільки вийшла у вищу лігу, а в цьому - ми зігралися, посилилися, і націлюємося потрапити в «призи», щоб виступати в єврокубках. Це цілком реально, на мій погляд.

21 листопада 2015. Куусамо. «Полкку Куусамо» - «Сало» - 1: 3. У матчі з найсильнішою командою Фінляндії останніх років Олена ПРОКОПЕНКО набрала 13 очок. Фото: офіційна сторінка ВК «Полкку Куусамо» в facebook.

 

- Багато вболівальників вважають, що чемпіонат Фінляндії невисокого рівня ...

- Я б так не сказала. Повторюся, багато в чому це за рахунок легіонерів, рівень досить серйозний. Звичайно, виділяється серед інших «Сало». Я з цією командою майже завжди на потрійному блоці граю - як би гра не складалася, яким би не був прийом.

- Як вболівають у Фінляндії?

- Зали переповнені, хворіють шумно, з барабанами.

- Фінський клімат сильно відрізняється від українського?

- Країна досить протяжна і тому клімат по всій країні різний. У Кангасалі, коли ми там грали, два дні йшли дощі при температурі десять градусів тепла, снігу абсолютно не було. У нас, в Куусамо, ближче до північного полюса, до Санта Клауса, постійно лежить сніг. Цього року, наприклад, до кінця червня лежав сніг, а в кінці вересня випав знову. А, наприклад, п’ять годин проїдеш - у місті Піхтіпудас, і теж снігу немає. Ближче до Гельсінкі погода така ж, як і в Україні. А ось північніше, ближче до Куусамо, довгий час лежить сніг - казка новорічна. У нас тут, наприклад, багато лісів, олені, лосі по вулицях і подвір"ях гуляють - і це нормальне явище.

«ХІМІК» - «КАНГАСАЛА»

- За рахунок чого можна боротися з «Кангасалою»?

- За рахунок високої подачі - ми так і намагалися з цією командою грати: місцями виходило, місцями - немає.

- А як «Кангасала» грає в захисті?

- До кінця. Всі волейболістки грають до останнього. Немає такого, щоб якийсь гравець відбував номер у цьому відношенні. Всі біжать за м"ячем, як би він не летів, всі намагаються знижки піднімати. Догравальниці багато і різко по задній лінії нападають. В цілому, блокова команда, з потужним нападом, та й подачу добре заряджають.

- Нинішній «Хімік» знаєте?

- Бачила всього один раз в сезоні, коли «Хімік» з «Педуніверситетом» грав, але думаю, що це не показові ігри. З деякими дівчатами - Аллою Політанською, Катею Кальченко - навчалася в Луганському спортінтернаті.

В цілому ж, думаю, «Хімік» - фізично і технічно підготовлена

Источник