Суперліга (жінки). 8-й тур.  Повернення Комісарової та нова інтрига

19:26 | 18 января 2016

Крім результатів, в тому числі і несподіваних, 8-й тур жіночої Суперліги ознаменувався поверненням на майданчик однієї з найкращих українських зв’язуючих пострадянського періоду Ірини Комісарової.

 ПІДСУМКИ ТУРУ

Якщо перемога «Волині» над «Галичанкою» була, якщо не прогнозованою, то цілком можливою, то звитяга «Білозгару» над «Орбітою» у Вінниці – батьківщині головного тренера Ігоря Філіштинського (він народився у місті Бар), справжня сенсація туру. Наскільки це вплине на розподіл місць у першій трійці регулярного чемпіонату, ми дізнаємося на фініші першого етапу, але те, що це вплинуло на боротьбу за четверту сходинку, це однозначно. Адже «Білозгар» взяв очки там, де конкуренти наврядчи це зроблять – ще однієї такої осічки «Орбіта» собі не дозволить, хоча їй ще грати в Тернополі.

Отже, чотири очки, набрані «Волинню» і відповідно втрачені «Галичанкою» та два бали «Білозгару» доволі несподівано загострили боротьбу за четверте місце, яке, здавалося було гарантоване підопічним Андрія Романовича. Але травма системостворюючого гравця «Галичанки» Катерини Дудник змішала всі карти. Тепер на четверту сходинку різною мірою претендують – «Галичанка» (18 очок), «Волинь» (15), «Білозгар» (12) та «Регіна» (12).

 

ВОЛИНЬ – ГАЛИЧАНКА – 3:1, 2:3

Одна з наймолодших команд Суперліги використала перевагу свого майданчика та відсутність Дудник, та здобула одну звитягу в двох матчах з більш досвідченою «Галичанкою». У другий день волинянки видряпали на зубах дві партії з рахунком 26:24, причому програючи в третьому сеті 20:24 (!), але на більш їх не вистачило. Отже луцькі волейболістки зробили те, що не змогли в минулому чемпіонаті, коли двічі поступилися вдоама «Галичанці» та втратили всі шанси на «четвірку».

 

«Континіум-ВолиньУніверситет» – «Галичанка-ТНЕУ-Вікнарьов» – 3:1 (25:20, 20:25, 25:18, 25:22)

«Волинь»: Тищенко, Скрипник, Собчук, Ужва, Рудик (к), Яцків; Карасьова (л). Тренер – Богуслав Галицький.

«Галичанка»: Дуб’янська, Карпушина, Карпець, Єфременко, Рева, Туркула (к); Вер.Дельрос (л). Тренер - Андрій Романович.

Судді: В.Козловський (Рівне), Ю.Омельченко (Одеса).

Тривалість матчу: 96 хв. (23+24+22+27).

Кращі гравці (версія ФВУ): Собчук – Вер.Дельрос.

15 січня. Луцьк. СК ОДЮСШ. 655 глядачів.

 

«Континіум-ВолиньУніверситет» – «Галичанка-ТНЕУ-Вікнарьов» – 2:3 (26:24, 18:25, 26:24, 19:25, 8:15)

«Волинь»: Тищенко, Скрипник, Собчук, Ужва, Рудик (к), Яцків; Карасьова (л), Осачук, Гас Тренер – Богуслав Галицький.

«Галичанка»: Дуб’янська, Єфременко, Карпець, Мадзар, Рева, Туркула (к); Вер.Дельрос (л). Тренер - Андрій Романович.

Судді: Ю.Омельченко (Одеса), В.Козловський (Рівне).

Тривалість матчу: 118 хв. (27+23+28+25+15).

Кращі гравці (версія ФВУ): Яцків – Туркула.

15 січня. Луцьк. СК ОДЮСШ. 315 глядачів.

 

БІЛОЗГАР – ОРБІТА – 3:2, 0:3

«Білозгар-Медуніверситет» – «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» – 3:2 (25:23, 25:17, 17:25, 23:25, 15:10). ФОТО

«Білозгар»: Якушева,  Козачковська, Малишева, Малярчук, Франкевич, Яковчук; Кутнякова (л), Лужецька. Тренер – Юлія Якушева.

«Орбіта»: Кравченко (к), Герасимова, Довгополюк, Савченко, Фролова, Комісарова; Дерюгіна (л), Кліменова (л), Яструб. Тренер - Ігор Філіштинський.

Судді: С.Гулька (Тернопіль), М.Елькін (Одеса).

Тривалість матчу: 106 хв. (22+22+22+26+14).

Кращі гравці (версія ФВУ): Франкевич - Комісарова.

15 січня. Вінниця. СК ВНМУ. 110 глядачів.

 

15 січня 2016 року. Вінниця. «Білозгар-Медуніверситет» – «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» – 3:2. Радості вінницьких волейболісток немає межі. Тільки що вони набрали переможне очко в матчі з нещодавнім фіналістом Кубку України. Фото volleyvin.ucoz.ua

 

До дуелі у Вінниці мало хто з уболівальників вірив у те, що вінницькі волейболістки зможуть перемогти одного з лідерів чемпіонату, фіналіста останнього Кубку України запорізьку «Орбіту-ЗТМК-ЗНУ» з її амбіційним тренером Ігорем Філіштинським. Слід врахувати й те, що нашу команду  покинули дві волейболістки основного складу - Валерія Соболь (догравальниця) та Інна Медяна (ліберо), замість якої на майданчик вийшла Олександра Кутнякова. А от заміни Валерії не знайшлося, тому тренерами нашої команди Юлією Якушевою та Олександром Краєвським було прийнято рішення про зміну схеми гри, розповів сайт volleyvin.ucoz.ua. У стартовому складі вийшла 16-річна вихованка вінницького волейболу, учасниця відбіркового туру Євро-2016 (U-19) Діана Франкевич, амплуа якої діагональний нападник.

У складі «Орбіти» лише одна зміна у заявці, проте яка. Основною зв’язуючою запорізької команди у цьому турі стала – ви не повірите – 45-річна Ірина Комісарова. Вона завершила кар’єру в 2012 році, а останні часом працювала дитячим тренером. Ольга Скрипак, яка була, можна сказати, незмінною та незамінної зв’язуючою команди з 2011 року, була відсутня у заявці команди на цей тур.

Що стосується гри, то вже перші хвилини показали, що «Білозгар-Медуніверситет» може дати достойну відсіч запоріжанкам. За нами залишилися перша (25:23) та друга (25:17) партії. Третій сет розпочався з рівної боротьби, рахунок був 13:13, після чого у вінничанок не пішла гра, а «Орбіта» вдало скористалася цим (17:25). На жаль, виграючи в четвертій партії 18:10 та 23:20, господарки виграти не зуміли (25:23).

У п’ятому сеті вінницька команда повела 8:1, суперниці скоротили відрив – 12:10, але перемога все ж таки за підопічними Юлії Якушевої.

Хочеться відзначити, що вінничанки дуже впевнено грали на блоці, майже стовідсотково йшла подача. Відчувалося хвилювання молодої Діани Франкевич, яка не завжди встигала з дограваннями, але потужна атака та подача перекривали це.  У загальному, команда грала чітко та злагоджено.

«Білозгар-Медуніверситет» – «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» – 0:3 (20:25, 17:25, 15:25). ФОТО

«Білозгар»: Якушева,  Козачковська, Малишева, Малярчук, Франкевич, Яковчук; Кутнякова (л), Лужецька, Житовоз. Тренер – Юлія Якушева.

«Орбіта»: Кравченко (к), Герасимова, Яструб, Савченко, Фролова, Комісарова; Дерюгіна (л), Кліменова (л), Лохманчук. Тренер - Ігор Філіштинський.

Судді: М.Елькін (Одеса), С.Гулька (Тернопіль).

Тривалість матчу: 64 хв. (22+20+22).

Кращі гравці (версія ФВУ): Яковчук - Комісарова.

16 січня. Вінниця. СК ВНМУ. 60 глядачів.

В другому матчі у вінничанок не виходило майже нічого, крім подачі. Напрочуд команда суперників грала злагоджено, ефективно та агресивно, не даючи можливості зачепитися бодай за одну партію.

Слід відзначити в команді «Орбіти» гравця збірної України U-19 Юлію Яструб, яка своєю грою принесла неабияку кількість очок до активу команди, вдало атакуючи, упевнено граючи в захисті й результативно подаючи, а також досвідчену Юлію Герасимову за роботу на блоці та потужні атаки першим темпом, розповів сайт http://volleyvin.ucoz.ua/.

Олександр СТАЦЕНКО, технічний делегат ФВУ:

- Вінницькі волейболістки вийшли на перший матч з відмінним настроєм, і це, як на мене, стало запорукою успіху. На другий день їх просто не вистачило, та й запорізька команда напевно зробила висновки відповідні висновки. У складі «Орбіти» не можу не сказати про чудову гру, яку показала у розпасовці досвідченіша зв’язуюча Ірина Комісарова. Та й в захисті вона творила щось неймовірне.

 

ПЕДУНИВЕРСИТЕТ-ШВСМ -  ХІМІК – 0:3, 0:3

«Педуниверситет-ШВСМ» -  «Химик» - 0:3 (14:25, 11:25, 18:25). ФОТОВІДЕО

«Педуніверситет»: Г.Жула, О.Жула, Шара (к), Українець, Кравчук, Калабура; Кімейчук (л), Ткаченко, Качан. Тренер – Володимир Жула.

«Хімік»: Кальченко, Дрозд, Політанська, Чернуха, Томіч, Козлова (к); Степанчук (л), Нємцева, І.Молодцова, Расточило, Сильченкова, Напалкова. Тренер – Сергій Голотов.

Тривалість матчу: 61 хв. (21+18+22).

Судді: О.Іванов (Київ), С.Лемещук (Київ).

Кращі гравці (версія ФВУ): Г.Жула – Кальченко.

14 січня. Чернігів. СК ЧНПУ. 145 глядачів.

«Хімік», як і в минулому сезоні, відкрив календарний рік матчами з одним із аутсайдерів чемпіонату України напередодні чергової стадії єврокубку.

Само собою, результат цих матчів зумовлений різницею в класі, та й цілі у суперників тут різні: для чернігівських студентів це, насамперед, корисний досвід, для «Хіміка» - ігрова практика з певними завданнями напередодні чвертьфіналу Кубка ЄКВ.

Южненські волейболістки вийшли на майданчик трохи в незвичній формі - її утепленому варіанті, а в «квадраті» навіть в куртках куталися: в залі було холоднувато, а хворіти зараз  ну зовсім ні до чого. Єврокубок на носі як ніяк.

Отже, до гри. Спочатку «Хімік» дозволив вести суперницям контргру, чим ті до задоволення своєму і уболівальників, які заповнили зал, і скористалися. Навіть повели - 5:4. На першу перерву пішли з мінімальною перевагою чемпіонок - після потужного пострілу Анастасії Чернухи. Потім прийшла черга набирати очки з лінії подачі. За рахунок неї і відірвалися в рахунку южненки - 16:12. До фінішу партії перевага зросла до двозначної - 25:14.

У другій партії в «старті» з"явилися Олена Расточило, Інна Молодцова і Катерина Сильченкова. А «заряджала» Тетяна Козлова - на її подачі «Хімік» повів 3:0. Чернігівські волейболістки наздогнали - 4:4, але потім все повернулося на круги своя - 8:6, 16:7. Після цього на майданчик вийшла Олена Напалкова, яка відіграла до кінця матчу. Номінально друга зв’язуюча тут же відзначилася чітким скиданням, а її партнерки знову подачею, цього разу Дар’я Дрозд - 25:11 у другій партії.

У третій партії волейболісткам «Педуніверситету» дісталися до позначки «18». При цьому їм вдалося поставити два блоки і зробити кілька ейсів - цю партію Володимир Жула, незважаючи на програш, напевно занесе в актив своїм підопічним. Позитиву вистачало, але клас є клас, що символізував останній розіграш, коли Тетяна Козлова один в один «зачохлила» в площадку свого візаві, яка також грала під №14.

3:0 - чергові три очки в скарбничку «Хіміка» в чемпіонаті України.

«Педуніверситет-ШВСМ» -  «Хімік» - 0:3 (22:25, 20:25, 17:25). ФОТОВІДЕО

«Педуніверситет»: Г.Жула, О.Жула, Коленко, Українец, Кравчук, Калабура; Кимейчук (л), Ткаченко. Тренер – Володимир Жула.

«Химик»: Дрозд, Політанська, Сильченкова, І.Молодцова, Чернуха, Козлова (к); Нємцева (л), Кальченко, Сильченкова, Расточило. Тренер – Сергій Голотов.

Тривалість матчу: 67 хв. (22+25+20)

Судьи: С.Лемещук (Київ), О.Иванов (Київ).

Кращі гравці (версія ФВУ): Українець – Козлова.

15 января. Чернігів. СК ЧНПУ. 120 глядачів.

У другому чернігівському матчі Сергій Голотов дав відпочити основній ліберо Аліні Степанчук, а також сербської діагональної Мині Томич. Таким чином, вперше за довгий час вийшла в «старті» Катерина Сильченкова. Але відзначитися їй у цій грі не вдалося. Втім, можна сказати, що і «Хімік» в цілому провів цю гру з думками про майбутній в четвер єврокубковий матч. Не все виходило, але гра, природно, залишилася за чемпіонками - клас є клас. Чернігівські волейболістки ж цілком можуть записати собі цю гру в актив - набрати двадцять і більше очок відразу в двох партіях матчу з «Хіміком» вдається не кожній команді Суперлізі

В цілому ж обидві команди показали, наскільки грізною зброєю може бути подача, але, якщо для «Хіміка» це звичайне явище, то для юних суперниць - поки ще немає. У такому дусі проходила велика частина гри, а в кінцівках чемпіонки просто брали своє.

3:0 - друга прогнозована перемога в Чернігові. Дорога додому, а потім, з неділі, заключний етап підготовки до єврокубків. Нагадаємо, що в Южному 21 січня о 18.00  «Хімік» зіграє зі «Шверінером» у першому матчі 1/4 фіналу Кубку ЄКВ (офіційний сайт ВК «Хімік») . 

РЕГІНА – СЄВЄРОДОНЧАНКА – 0:3, 1:3

«Регіна-МЕГУ-ОШВСМ» – «Сєвєродончанка» – 0:3 (20:25, 17:25, 15:25)

«Регіна»: Пономаренко, Овезгельдієва, Скорохід, Михальчук, Грицуняк (к), Рудьо; Вікторчук (л), Антіпова. Тренер – Валерій Пархоменко.

«Сєвєродончанка»: Гавриленко, Лісєєнкова (к), Хорольська, Юрченко, Деніна, Дорсман. Тренер – Гарій Єгіазаров.

Судді: О.Осадчий (Чернігів), О.Скібіцький (Львів).

Тривалість матчу: 52 хв. (17+16+19).

Кращі гравці (версія ФВУ): Грицуняк - Лісєєнкова.

15 січня. Рівне. СК НВК №26. 60 глядачів.

 

«Регіна-МЕГУ-ОШВСМ» – «Сєвєродончанка» – 1:3 (13:25, 25:22, 3:25, 10:25)

«Регіна»: Пономаренко, Овезгельдієва, Скорохід, Михальчук, Грицуняк (к), Рудьо; Вікторчук (л), Антіпова. Тренер – Валерій Пархоменко.

«Сєвєродончанка»: Гавриленко, Лісєєнкова (к), Хорольська, Юрченко, Деніна, Дорсман. Тренер – Гарій Єгіазаров.

Судді: О.Скібіцький (Львів), О.Осадчий (Чернігів).

Тривалість матчу: 71 хв. (19+22+13+17).

Кращі гравці (версія ФВУ): Вікторчук - Лісєєнкова.

16 січня. Рівне. СК НВК №26. 45 глядачів.

 

Прес-служба ФВУ

Источник