«Локомотив» відкрив «вікно у Європу» навстіж

02:40 | 20 января 2016

Харківський «Локомотив» у чудовому стилі здобув перемогу над словенським «Кальцитом» – 3:1. У переповненому Палаці спорту був зроблений важливий крок до чвертьфіналу Кубка Виклику. 

На цю подію у Харкові чекали два роки, адже протягом довгого часу найсильніший волейбольний клуб України проводив свої домашні єврокубкові матчі … на чужих майданчиках.

І ось, нарешті, позиція Європейської конфедерації волейболу змінилася в позитивний бік, і харківські вболівальники нарешті отримали можливість побачити гру європейського рівня на власні очі. Відразу скажемо, що такою нагодою прихильники спорту скористалися сповна, заповнивши ПС «Локомотив» імені Г.Кірпи вщерть.

Що стосується учасників самого матчу, то тут сталася деяка несподіванка. Мова йде про другого арбітра зустрічі. До Харкова не зміг прибути арбітр з Фінляндії, і пару мальтійцю Ріккардо Рагацціні склав український рефері Володимир Паєвський. 

«Локомотив» – «Кальцит» – 3:1 (25:19, 25:18, 22:25, 25:17)

«Локомотив»: Плотницький, Теременко, Томін, Татарінцев (к), Жилінський, Ковальчук; Фомін (л), Гармаш (л), Слинчук. Тренер – Юрій Філіпов.

«Кальцит»: Новльян, Т.Штерн, Брулеч, Лакнер, Котнік, З.Штерн; Грибар (л), Шталекар, Відмар, Штембергар Зупан, Відечнік, Коньєдіч. Тренер – Марко Брумен.

Судді: В.Рагацціні (Сан-Марино), В.Паєвський (Україна).

Тривалість матчу: 99 хв. (26+23+28+22)

19 січня. Харків. Палац спорту «Локомотив» ім. Г.Кірпи. 2 700 глядачів.

Перші два сети пройшли за безперечної переваги господарів, які за шаленої підтримки трибун впевнено вели гру. Потрібно відзначити чудові дії капітана харківської команди Володимира Татарінцева, який забезпечив чудовий прийом. На блоці і в атаці впевнено діяли Костянтин Жилінський і Дмитро Теременко, а головним по набору очок у цьому матчі став Юрій Томін. Закрити його словенці так і не змогли. У підсумку перша та друга партії проходили за схожим сценарієм: господарі із самого початку виривалися вперед у рахунку і без проблем доводили сет до перемоги.

Зовсім по-іншому відбувалися події у третій партії, яка пройшла під диктовку «Кальцита». Словенці пішли з козиря, випустивши у передню лінію найбільш високого гравця команди – Сашо Шталекара (212 см). Це дозволило їм виграти кілька важливих м’ячів. До того ж, вдавалася подача у лідера колективу Тончіка Штерна, який на початку сету забезпечив відрив – 6:2. До другої технічної перерви перевага гостей складала шість балів (16:10). «Локо» відіграв кілька м’ячів, але партію у підсумку все ж програв.   

Втім, підопічні Юрія Філіпова цілком виправилися у четвертій партії, яка стала завершальною у поєдинку. Командний механізм знову працював немов годинник: хороші і несподівані для суперника ходи знаходив зв’язуючий Володимир Ковальчук, а ключовою стала гра харків"ян на блоці. Тож 25:17 і – 3:1 за партіями.

Гравці української команди подарували своїм вболівальникам привід для радості, хоча успіх потрібно буде закріпити у матчі-відповіді, який відбудеться в Словенії 27 січня. У ньому «Локомотиву» достатньо буде виграти дві партії для вирішення завдання виходу до

Источник