Суперліга (жінки). 10-й тур. Центральна дуель – в Южному

09:32 | 05 февраля 2016

Центральним в 10-му турі жіночої Суперліги, безумовно, стане дуель лідерів змагань - «Хіміка» та «Орбіти», чергова тренерська дуель Сергія Голотова та Ігоря Філіштинського.

 ТУРНІРНІ ЗАДАЧИ

Враховуючи турнірне положення, яке склалося, трійка лідерів вже зараз вирішує стратегічні задачи з прицілом на другий етап, адже, як відомо, кожна команда отримує відповідні бонусні очки, також у відповідності з положенням у регулярному чемпіонаті будуть розподілені фінальні тури, що може бути важливим для завоювання тих, чи інших медалей.

Враховуючи те, що в матчах з командами, які знаходяться на місцях з четвертого по восьме, трійка лідерів майже не втрачає, то напевно, саме в очних поєдинках і визначиться остаточне розташування за підсумками 1-го етапу.

Саме матчами недавніх фіналістів Кубку України якраз і розпочинається серія ігор між лідируючими командами. Шанси на перемогу в «регулярці» тією чи іншою мірою зберігають всі три суперники. 

«ХІМІК» - «ОРБІТА»

За останній рік «Орбіта» після 20-матчевої серії поразок вже двічі перемогла «Хімік» - рік тому в Южному з рахунком 3:2, та вже в цьому сезоні в Запоріжжі. Щоправда, в найголовніших матчах – на другому етапі минулого сезону та в фіналі Кубку України южненська команда все ж таки брала верх.

Багато чого у підсумку залежатиме від того, в якому стані підійде «Хімік» до звітних ігор після того, як провів два важких матчі в єврокубку, котрі до того ж завершилися поразками та завершенням боротьби на євроарені. 

 

ТУРНІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ ТРІЙКИ ЛІДЕРІВ 

М

Команди

Матчі

О

Партії

М

В

П

3:0

3:1

3:2

2:3

1:3

0:3

С/П

КСП

1

«Хімік»

16

14

2

12

2

0

0

1

1

42

43-8

5,375

2

«Орбіта»

18

14

4

10

4

0

1

1

2

41

45-16

2,813

3

«Сєвєродончанка»

14

13

1

9

4

0

0

0

1

39

39-7

5,571

  

КОМЕНТАРІ

Сергій ГОЛОТОВ, головний тренер ВК «Хімік»:

- Після завершення боротьби в єврокубку емоційний стан команди, звичайно, не найкращий, хотіли, звісно, далі пройти. Я їхав до Німеччини вигравати, і був упевнений, що нам це під силу, і ми це зробимо, і намагався передати цю впевненість гравцям. Зараз - поки порожнеча на душі. Таке враження, що ми вилетіли не в чвертьфіналі, а в першому раунді.

- Може це стан відбитися грі команди в матчах з «Орбітою»?

- Може. В який бік - складно сказати.

- Наскільки важливі ігри з «Орбітою» в стратегічному плані, адже переможець регулярного чемпіонату, як відомо, отримує право проводити вдома заключний фінальний тур другого етапу?

- Не думаю, що це так вже важливо і принципово, де проводити останній тур -  адже можна вирішити турнірні завдання і не чекаючи його, а ось те, що вдома треба перемагати конкурента - це важливо. Природно, налаштовуємося взяти максимум очок в іграх з «Орбітою». Єврокубок завершився, треба переключатися на чемпіонат - битися за чемпіонський титул. Перед нами, як відомо, поставлене завдання виграти і Кубок України, і чемпіонат.

- Кілька слів про «Орбіту». Всі ми її добре знаємо, але в січневих матчах відбулася зміна на позиції зв"язуючого: замість Ольги Скрипак - Ірина Комісарова. Як може змінитися гра команди в зв"язку з цим?

- Думаю, що малюнок гри буде той же. Питання, чи витримає Комісарова навантаження, якщо дати хорошу подачу, щоб вона більше в русі пасувала. Якщо дати їй можливість стаціонарно пасувати, а Ірина, як відомо, досвідчений гравець і хороша зв’язуюча - завжди з повагою до неї ставився, то вона розкидає, і у нас будуть складнощі. Треба зробити, щоб у «Орбіти» не було якісного доведення.

- Таким чином, подача стане одним з ключів до успіху в цих іграх?

- Звичайно. Тим більше, з «Орбітою», яка прагнути грати швидко. Природно, кожен суперник націлюється взяти очки у «Хіміка» та, звичайно, запорізька команда буде лізти, чіплятися.

Ігор ФІЛІШТИНСЬКИЙ, головний тренер ВК «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ»:

- В емоційному відношенні я б оцінив нинішній стан колективу як мінорний. Те, що вибула з ладу Ольга Скрипак, позначилося і на моралі команді, та й на грі також. Що стосується безпосередньо Скрипак, поспішати з її поверненням не будемо - травма досить важка. Дай Бог, щоб вона повернулася в цьому сезоні. З огляду на, що у нас крім неї тільки юні зв’язуючі, то іншої альтернативи, крім Ірини Комісарової, у нас не було - спасибі їй, що відгукнулася на прохання допомогти.

Що стосується ігрових моментів, то зв’язуюча – є зв’язуюча і, самою собою, тут важливий фактор зіграності, взаємозв"язку, впевненості нападників та зв’язуючої один в одному. І команді ще потрібен час, щоб ці позиції були на рівні.

- Яка важливість майбутніх матчів?

- Будь-який матч важливий, а тим більше з «Хіміком», тому що стараєшся завжди тестувати стан команди: і в психологічному відношенні – чи встоять морально волейболістки, і, звичайно, в ігровому плані. Безумовно, важливо, як зіграємо на сітці, в подачі-прийомі, який рівень покажуть ключові гравці. Ми ж, взагалі-то, граємо молодий волейболісткою, я маю на увазі Юлію Яструб, а вона останнім, на жаль, діє з перепадами в силу своєї молодості і, як наслідок, відсутність багатого досвіду. Проте, разом з нею ми обіграли в цьому сезоні «Хімік», нехай і в домашніх стінах. Чи зможе вона зіграти також в найближчих матчах, подивимося. Дуже хотілось би. Чи зможе ще раз успішно зіграти Юлія Герасимова в рідних стінах - з «Хіміком» ігри їй вдаються, а це говорить про те, що у неї є харизма, дорослість.

- «Хімік» був задіяний в єврокубках, «Орбіта» - ні. Чи можна говорити в такому випадку, що запорізька команда матиме перевагу в свіжості?

- Ні, не можу так сказати. Ми і «вантажилися» в цьому тренувальному циклі - у нас свій графік. І про ігри з «Сєвєродончанка» через тиждень треба думати, хоча з іншого боку, у нас достатньо очок, і навіть, якщо ми програємо ряд матчів, ми все одно займемо як мінімум четверте місце і поборемося за медалі на другому етапі. Що стосується безпосередньо ігор з «Хіміком», сподіваюся, нам вдасться виглядати достойно.

«Хімік» - «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ»

СТАТИСТИКА ІГОР (останні п’ять сезонів):

23 матчі: +21-2, партії – 66-10, очки – 64-5,

в т.ч. в Южному – 11 матчів:+10-1, партії – 33-5, очки – 31-2.

 

Кубок-2015/16 – 1 матч:+1-0, партії – 3-0, очки – 3-0. Южне – 3:0.

Суперліга-2015/16 – 2 матчі:+1-1, партії – 4-4, очки – 3-3. Запоріжжя – 1:3, 3:1.

Суперліга-2014/15 – 8 матчів:+7-1, партії - 23-5, очки – 22-2. Запоріжжя – 3:0, 3:0, 3:1. Южне – 3:1, 2:3, 3:0, 3:1. Тернопіль – 3:0.

Суперліга-2013/14 – 6 матчів:+6-0, партії - 18-1, очки – 18-0. Запоріжжя – 3:1, 3:0. Южне – 3:0, 3:0, 3:0. Сєвєродонецьк – 3:0.

Суперліга-2012/13 – 6 матчів:+6-0, партії – 18-0, очки – 18-0. Запоріжжя – 3:0, 3:0. Южне – 3:0, 3:0, 3:0. Луцьк – 3:0.

В сезоні-2011/12 команди між собою не грали.

 

ОРІЄНТОВНІ СКЛАДИ

«Хімік»: Політанська – Чернуха, Козлова – Дрозд, І.Молодцова – Томіч; Степанчук (л).

«Орбіта»: Комісарова – Кравченко, Яструб – Герасимова, Фролова – Савченко; Дерюгіна (л).

 

Про інші дуелі  10-го туру жіночої Суперліги - в окремому матеріалі.

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК «Хімік» 

Источник