Кубок Івано-Франківщини відправився в Галич

15:26 | 02 марта 2016

 Третій за ліком Кубок Івано-Франківської області з волейболу серед чоловічих команд пройшов цими вихідними в обласному центрі.

 На майданчику Муніципального центру дозвілля зійшлись чотири кращі команди цьогорічного розіграшу. Інтриги в розіграш цього престижного трофею додавало те, що всі команди приблизно рівні за складом виконавців та за стилем гри.  Тож глядачам залишалось сподіватися побачити красивий спектакль під назвою «Фінал Кубка». І всі  ці сподівання виправдали себе на всі 100, а може і більше відсотків. Вболівальники спостерігали цікаві матчі не тільки в півфіналах, але й у матчі за бронзу та у самому фіналі. 

НА ШЛЯХУ ДО ФІНАЛУ

Першою півфінальною парою стали волейболісти з Коломийщини та з древнього міста Галича. Ця півфінальна пара викликала неабиякий інтерес у пошановувачів волейболу. І, це не просто так слова, а підтверджені дії нещодавнім протистоянням у чемпіонаті. В пам’яті галицьких майстрів «відбиванки» ще досі жевріє гіркота поразки двотижневої давності в рамках чемпіонату області. Тож вони будь за що, прагнули реабілітуватися в очах своїх вболівальників і здобути звитягу в цьому протистоянні.

Коломияни приїхали на цей півфінал дещо в ослабленому складі. Не зміг допомогти своїм партнерам  беззаперечний лідер Максим Протас. А ось у команди з Галича навпаки, склад був повністю бойовим. Стартовий сет зустрічі відразу показав, хто є справжнім господарем на майданчику. Галичани відразу пішли у відрив 9:6, 14:10. Такий перебіг подій не влаштовував наставника коломиян, і він змушений брати першу перерву в сеті. Але це не принесло бажаного результату, і в підсумку коломийські волейболісти програли цей сет 19:25. Другий сет не став виключенням, хоча його старт давав надію на те, що боротьба буде рівною до самого його завершення. Але в середині партії галичани зусиллями Олега Гавалешка та Михайла Сидора зуміли відірватися від своїх суперників 19:15, а в кінцівці завершити другий сет з таким же рахунком, що і перший – 25:19. А ось в третій сет зустрічі, керманич галичан дав відпочити одному з лідерів Гавалешку випустивши на ігровий майданчик капітана команди Романа Козака. Але гра в досвідченого гравця не пішла, і цим прекрасно скористались суперники, які просто знесли галицьких волейболістів з майданчика 25:11. Здавалося, що інтрига повертається, але це не на довго. В середині четвертого сету «Станіславів-Володар» лідирував вже з семи очковою перевагою 16:9, і всі питання про переможця були практично зняті. Галицьким волейболістам залишилось спокійно довести сет, та й сам матч до переможного рахунку 25:18, і, 3:1 в підсумку. Радості галицьким волейболістам не було меж, адже за трирічну історію проведення Кубка вони нарешті змогли пробитися до фіналу.

В другій півфінальній парі путівку у фінал розіграли між собою УМГ «Прикарпаттрансгаз» та ВК «Залуччя». Залучанни до цього матчу підійшли в неповному складі. За відсутності основного пасуючого Едуарда Бистрицього, ці функції на себе взяв Сергій Пришляк, який номінально грає на позиції догравальника. Часу, як такого, для адаптації в новому амплуа не було, і це відразу було помітно вже зі стартових розіграшів, хоча рахунок був практично рівним 5:3, 10:10. Зробивши кілька вдалих атак «трансгазівці» пішли у відрив 18:14. Але зусиллями свого капітана залуччани зуміли підрівнятися в рахунку 20:21, а згодом перевести партію на «тай-брейк» 24:24. Серія взаємних помилок і рахунок вже 26:26. Жодна з команд не хотіла поступатися, і у грі нервів, сильнішими виявились волейболісти з Снятинщини - 29:27. Перший сет став самим видовищним і драматичним за сценарієм. А ось в другому сеті, перші володарі цього трофею, захопили лідерство з самого початку 7:3, і вже до кінця сету втримували його – 25:21. В третьому сеті боротьби не вийшло, і залуччани впевнено перемогли 25:15. Вже втретє в своїй історії підопічні Михайла Чиборака зуміли класифікуватися до фіналу. 

«БРОНЗОВИЙ» МАТЧ

На другий де в  матчі за третє місце зустрілись невдахи суботнішніх півфіналів ФОСК «Прикарпаття» та УМГ «Прикарпаттрансгаз». Для виявлення переможця командам знадобилось чотири сети з п’яти. В порівняні з суботнішніх матчем півфіналу, Андрій Грайчук дав відпочити основному пасуючому, давши змогу проявити себе більш молодому гравцеві. Перші два сети пройшли повністю за сценарієм підопічних Романа Дячука - 25:20 та 25:21. А ось третій сет став «майже переломним» в грі. Ведучи в рахунку протягом всього сету, гравці коломийської команди, під самий кінець втратили концентрацію і в грі на «більше-менше» програли 23:25. Зрозумівши, що з’явився шанс на перемогу в грі об’єднана команда кинула всі свої резерви в бій. Але фортуна в цей день була на боці гравців з столиці писанкарства. Четвертий сет проходив в рівній боротьбі, і доля партії та й усього матчу вирішилась на «тай-брейку», де сильнішими були коломияни 25:23, і 3:1 в матчі. Отже, бронзові нагороди поїхали до Коломиї, а команда «Прикарпаттрансазу» в наступному році знову спробує поборотися за почесний трофей. 

 

ФІНАЛ

Родзинкою всього фінального етапу Кубка області з волейболу стала фінальна гра між ВК «Залуччя» та командою «Станіславів-Володар». Для визначення володаря Кубка командам знадобилось також чотири сети, який видався найвидовищнішим на турнірі - глядачі побачили феєрію різноманітних комбінації та яскравої гри, як в захисті так і в нападі.

Залучани повели в рахунку вже з перших розіграшів 4:1, але галицькі волейболісти зуміли вирівняти становище - 8:8. Та потужні подачі Володимира Мірчева зуміли вибити суперника з прийому і тим самим збільшити комфорту перевагу 22:18, що у підсумку втілилась у виграш першого сету 25:21. Потужні атаки Михайла Сидора підтримані вдалою грою на блоці забезпечили потужний старт і дозволили  повести в рахунку галицькій команді 11:7. Залучанни спробували щось налагодити в атакувальних діях, але щоразу зустрічали міцний блок суперника. Вирішальну крапку в цьому сеті поставив Володимир Шемрай, ефектно виконавши подачу точнісінько в бокову лінію майданчика суперника – 25:20. Рахунок в грі було зрівняно, і на глядачів чекав третій сет. Підопічні Михайла Чиборака зуміли повести в рахунку 11:7, але після кількох невдалих атак, галичани зуміли вирівняти становище - 13:13. Повіривши у власні сили підопічні Євгенія Федорійчука зуміли розвинути свій успіх і піти у відрив - 20:16. А ось гра у гравців з Снятинського району взагалі розклеїлась і на фініші сету рахунок на табло зафіксував 25:19 не на їх користь. Як не намагались вболівальники перших володарів Кубка підбадьорити своїх улюбленців, але це все виявилось марним. В психологічному плані залучани вже не повірили у власні сили, про що красномовно засвідчував рахунок 1:7, 9:16 і в підсумку 19:25.

Вперше в своїй історії волейболісти команди «Станіславів-Володар» здобули Кубок Івано-Франківської області з волейболу. А ось команда зі Снятинщини вже вдруге поспіль програє його. 

НАГОРОДИ ЗНАЙШЛИ ГЕРОЇВ

Святкова церемонія закриття завершувалась нагородженням володаря та призерів цього престижного трофею. Нагороджували призерів та володаря Кубка області віце-президент ІФОФВ, голова Комітету фізичного виховання та спорту МОН України, суддя міжнародної категорії Михайло Мельник та начальник управління молоді та спорту Івано-Франківської ОДА Ростислав Микитюк.

- Я передаю вітання від нашого президента обласної федерації волейболу Володимира Балагури – почав привітальну промову Михайло Мельник. – З приходом Володимира Омеляновича ми започаткували нову еру волейболу на Прикарпатті. Хочу подякувати БК «Ярковиця» та містечку Калинова Слобода за підтримку і чудовий приз, який ми вручимо володарю Кубка.

- Мені випала честь  бути присутнім  на минулорічному фіналі і також на цьогорічному. Рівень волейболу з кожним роком зростає і набирає все більшої популярності. Не маю жодного сумніву, що під чітким керівництвом Володимира Балагури обласна федерація волейболу є однією з перших в нашій області та й в державі - сказав у привітальному слові Ростислав Микитюк.

Срібні та бронзові призери Кубка Івано-Франківської області з волейболу серед чоловічих команд сезону 2015-2016 років були нагороджені медалями та грамотами. Володар Кубка команда «Станіславів-Володар» (Галич) також була нагороджена медалями та грамотами, а також Кубком. Від головного спонсора БК «Ярковиця» та містечка Калинова Слобода володарі трофею отримали цінний подарунок сучасний LED-телевізор.

За підсумками фінального етапу Кубка області були визначені кращі гравці в окремих номінаціях: MVP турніру – Михайло СИДОР («Станіславів-Володар» м. Галич), кращий нападаючий – Дмитро НАДОПТА (ВК «Залуччя» с. Залуччя), кращий пасуючий Кубка – Віктор ПОЛОЖЕВЕЦЬ («Станіславів-Володар» м. Галич), кращий ліберо – Борис ФІЛІПЕНКО (ФОСК «Прикарпаття» Коломийський район).

Івано-Франківська обласна федерація волейболу висловлює щиру вдячність генеральному партнеру БК «Ярковиця», містечку «Калинова слобода», Івано-Франківській обласній раді та Управлінню молоді та спорту Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Також окрема вдячність технічному партнеру компанії «Світ нагород».

 

 «Станіславів-Володар» - володар Кубку Івано-Франківської області сезону-2015/16

 

За матеріалами прес-служби ІФОФВ

Источник