Анна СТЕПАНЮК: «Нерозумно грати, не мріючи про фінал»

22:11 | 04 марта 2016

Як ми розповідали, вихованка луцького волейболу Анна СТЕПАНЮК у складі азербайджанського клубу «Азерйол» вийшла у півфінал Кубку ЄКВ. До вашої уваги інтерв’ю волейболістки сайту apasport.az.

 

- У челендж-раунді Кубку ЄКВ ви усунули від боротьби «Новара». Ви стали героїнею цих ігор, кращим бомбардиром обох зустрічей, набрали в першому матчі 20, у другому 17 очок. Чекали від себе такого результату?

- Не можна називати героєм однієї людини, так як ми одна команда і без інших гравців я в поодинці нічого б не зробила. Чекала я від себе такого результату? Не можу відповісти на це питання (сміється). Ми просто грали, а результат як то кажуть очевидний.

- Ви сподівалися після жеребкування пройти віце-чемпіона Італії «Новара» - клуб, який перейшов в Кубок ЄКВ з Ліги чемпіонів?

- Чесно кажучи, коли ми дізналися, що гратимемо з «Новарою», у нас виникло деяке внутрішнє занепокоєння, адже ця команда входить в «трійку» найсильніших клубів Італії. В «Новарі» зібрані хороші та відомі гравці. Ігри були дуже важкими, особливо гостьова зустріч. Головним для нас було показати свою гру, якщо навіть ми програємо.

- У Баку ви легко переграли «Новару» з рахунком 3:1, а в матчі, який відбувся в Італії, сценарій змінився. Ви зрівняли рахунок у другому сеті, але не змогли виграти ще один сет, щоб уникнути «Золотого сету». Що вам завадило?

- Я не сказала б, що ми легко перемогли вдома. Але згодна, ця гра була легше в порівнянні з гостьовим матчем. Є така приказка: «Вдома й рідні стіни допомагають!» В Італії в залі атмосфера була зовсім іншою. Атмосфера, створена 1100 вболівальниками, можливо, «зламала» нас в певні моменти гри. В такий момент найважливішим стало слухати тренера і виконувати його доручення. Ми зібрали всі сили для того, щоб добитися хорошого результату. Думаю, що в цей момент нам допомогла згуртованість команди.

- Цікаво, що ви програли матч-відповідь з рахунком 1: 3, але вели в рахунку впродовж всього «золотого сету». Що змінилося перед цим сетом?

- Всі ми були втомленими, але наші бажання пересилили втому. Наше прагнення до перемоги було сильніше втоми. Вирішальний сет ми провели впевненіше «Новари», і це додало нам сил. Ми виконали доручення тренера і перемогли.

- Ви вже закріпилися в основному складі «Азерйола». Яку роль зіграв в цьому Зія Раджабов, який очолив команду деякий час назад?

- Потрапити до основного складу відразу після переходу в нову команду вдається аж ніяк не завжди. Для цього потрібен час і терпіння. Я стала потихеньку намацувати гру команди, і в один прекрасний день Зія Раджабов повірив в мене. Зараз для мене головне не втратити його довіру.

- На старті Кубку ЄКВ ви програли в Румунії «Торговиці» з рахунком 0:3. Після цього багато хто почав думати, що «Азерйол» припинить боротьбу на ранній стадії єврокубку. Цікаво, за рахунок чого дійшла до півфіналу команда, побудована з синтезу молоді з досвідченими гравцями? Це входило спочатку в ваші плани?

- Можу сказати, що це була всього лише перша гра. Так, дійсно після того програшу в нас мало хто вірив. Але всередині команди ми вірили один в одного і це головне. І ми вірили в головного тренера, і він вірив в нас. Це привело нас до важкої, але чарівної перемозі.

- У півфіналі ви зустрінетеся з краснодарським «Динамо». Як оцінюєте шанси?

- Це нерядова команда. В її складі є дуже хороші гравці. Але як бачите, нам теж вдається проявити характер. Думаю, що нам вдасться чинити гідний опір.

- «Динамо» завжди вважалося важким і небажаним суперником для азербайджанських клубів. Торік саме росіянки перегородили дорогу до фіналу Кубка ЄКВ «Рабіті», яка вже припинила існування. Як це вплине на вас і чи може збільшити перевагу суперника?

- У нас хороша команда. Неможна ще до виходу на майданчик віддати перевагу супернику через те, що це «Динамо». Якщо ми не дивитимемося, хто знаходиться в таборі суперника і зможемо знову показати ту гру, завдяки якій дійшли до півфіналу, то у нас буде шанс вийти у фінал і довести, що азербайджанські клуби не бояться «Динамо».

- Будь-яка команда, що дійшла до півфіналу, мріє вийти у фінал. Напевно, ви теж мрієте про це...

- Нерозумно грати, не мріючи про фінал. Саме такі мрії приводять людину до довгоочікуваним перемог.

- Яку роль може зіграти чемпіонат Азербайджану в ваш прогрес як молодий і перспективної волейболістки?

- В Азербайджані волейбол розвинений на хорошому рівні. Тут є великі перспективи. У вашій країні волейболу приділяється велика увага. Так що я вважаю Азербайджан країною, де можу побудувати хорошу кар"єру. Це багато дає спортсменам, і зокрема молоді.

- Ви народилися в Україні і грали в чемпіонаті цієї країни. Чим відрізняються чемпіонати України і Азербайджану?

- Український волейбол неможна порівнювати з азербайджанським. У нас віддається перевагу місцевим гравцям, яких починають вирощувати з дитинства. А у вас по-іншому (сміється). Тому порівнювати було б недоречно.

- Яка ваша мета в чемпіонаті Азербайджану? Яке місце буде вважатися успіхом для «Азерйола»?

- Усі хочуть посісти перше місце. Ми теж хочемо саме цього.

- Але в плані ситуації в турнірній таблиці в це трохи не віриться («Азерйол» займає 4-е місце в чемпіонаті. – прес-служба).

- Чому не віриться? Я думаю інакше. Наші суперники в чемпіонаті дуже сильні. Але результати показують, що і ми не слабкі і гідні того, щоб домогтися гарних результатів.

- На закінчення хотілося б дізнатися вашу загальну думку про Азербайджан. Чи подобаються вам наші звичаї, національна кухня і Баку?

- Баку дуже гарне місто. Він відкриває великі можливості перед людиною. Ваші звичаї і свята дуже цікаві мені. Я часто розпитую про це оточуючих. Для мене тут все нове і я готова глибоко вивчити все це. Ваші страви і особливо солодощі дуже смачні. Хочу, щоб мої батьки приїхали сюди і побачили все на власні очі. Думаю, що Азербайджан сподобається і їм.

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами сайту apasport.az

Фото getsportmedia

Источник