Суперліга (жінки). 2-й етап. Боротьба за медалі розпочалася

10:29 | 19 марта 2016

Перший день 1-го фінального туру жіночого чемпіонату України вийшов напрочуд цікавим та яскравим з волейбольної точки зору – «п’ятихатка» від «Хіміка» з «Орбітою», та нищівна поразка «Сєвєродончанки».

 

«Хімік» - «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - 3:2 (25:23, 23:25, 22:25, 25:23, 17:15). ВІДЕО (тай-брейк)ФОТО

«Хімік»: Дрозд, Політанська, І.Молодцова, Чернуха, Томіч, Козлова (к); Степанчук (л), Нємцева, Кальченко, Сильченкова. Тренер - Сергій Голотов.

«Орбіта»: Фролова, Довгополюк, Герасимова, Кравченко, Дєдкова, Скрипак; Дерюгіна (л), Яструб, Савченко. Тренер - Ігор Філіштинський.

Судді: М.Мельник (Івано-Франківськ), В.Паршін (Рівне).

Тривалість матчу: 128 хв. (25+27+28+28+20)

Кращі гравці (версія ФВУ): Козлова - Дєдкова.

18 березня. Тернопіль. СК ТНЕУ. 285 глядачів.

Матч, який став справжньою окрасою не тільки першого дня другого етапу, але і нинішнього чемпіонату в цілому, діючі чемпіонки України почали просто жахливо, допустивши серію помилок на прийомі - 0:5. І після першого технічного тайм-ауту і після першого тайм-ауту, взятого Сергієм Голотова, ситуація не змінилася. До другої перерви - 8:16. Ніяк не могли пробитися через запорізький блок. Максимальне відставання досягло дев"яти очок - 9:18.

Але «Хімік» голими руками не візьмеш. Перелом намітився на подачі Інни Молодцової. На цьому відрізку запрацював блок, і відрив вже не такий великий - 14:18. А на подачі Міни Томіч южненська команда наздогнала опонента. Двічі поспіль «зачохлила» суперниць Катерина Кальченко - 21:21. Потім два очки в скарбничку в грі проти своєї колишньої команди поклала її тезка Сильченкова, одне з них також на блоці - попалася Ольга Кравченко. Завершила сет Інна Молодцова - 25:23.

У другому сеті все до пори до часу йшло під диктовку «Хіміка» - 16:10. Потім блок і напад включила «Орбіта», скоротивши відставання до мінімуму - 19:18. Сергію Голотова довелося використовувати свій другий тайм-аут і, здавалося, це подіяло - 23:20 після удару Міни Томич. Ще два очки і 2:0. Але не тут-то було. У підсумку нас чекало ще три валідольного партії. Доля-лиходійка, а точніше Вікторія Дедкова зі своєю подачею перевернула гру з ніг на голову – южненські приймаючи з нею не впоралися. 25:23 - партія за «Орбітою».

У третій партії «Хімік» досить впевнено стартував 7:3, 11:7. Але у «Орбіти» знову сплеск в грі: відштовхнулися від подачі (Юлії Герасимової), додали атаку з блоком, і «Хімік» в ролі наздоганяючого - 11:14. Включили характер при потужної барабанно-хлопальної підтримки фан-сектора команди, який, здавалося, не змовкає ні на хвилину. «Розмочила» суху серію команди Катерина Сильченкова, потім вона ж підсумувала обопільноприголомшливий розіграш, закривши один в один Дєдкову. 13:14. Але знову те, що було нажито непосильною працею, втрачено - через свої ж помилки. 13:17. Тут вагоме слово сказали лідери команди - Інна Молодцова і Тетяна Козлова. Спочатку два поспіль блоку в їх виконанні, потім ейс від Молодцовой, і красива атака по лінії у виконанні капітана - любо-дорого подивитися, а емоцій скільки - ви б тільки бачили. 17:17. Далі - 19:19, 19:22. «Хімік» вже не зміг відповісти на удар суперника. 22:25 і 1:2 в матчі.

У четвертій партії, як і в третій, чинні чемпіонки України потужно стартували. 10:4 - після блок-ауту Катерини Кальченко. І знову дозволяємо супернику повернутися в гру - 16:15. І навіть 19:20. Два ейси екс-«орбітальної» Дар"ї Дрозд - 22:20. А ось вже потрійний сетбол - 24:21. «Хімік» не добив свої м"ячі, а ось вже перевага мінімальна - 24:23. Але все ж таки знайшли лазівку. Це Інна Молодцова різким першим темпом не залишила супернику шансів в захисті - 25:23. 2:2 і нас чекав тай-брейк.

Тай-брейк пройшов в кращих традиціях супертрилеру за мотивами матчів за участю жінок. «Хімік» повів. 3:0 - хороший заділ для п"ятої партії. «Орбіта» відповіла адекватно - 3:3. Далі суперники крокували нога в ногу, поки на авансцену не вийшла Анастасія Чернуха, яка зіграла в цілому не найкращий свій матч.

Блок-аут - 11:10.

Алла Політанська, до якої у тренера були претензії щодо захисту, витягла просто неймовірний м"яч на задній лінії. М"яч був перекинутий, але тут як тут Чернуха - один в один «отчехлілася» Дєдкова. 12:10

Аналогічний сітковий варіант - 13:10.

І ще одна атака южненської «вісімки» - 14:11. Це вже, мабуть, перемога. Так, можливо, подумали і волейболістки «Хіміка». І знов не добили в потрібний момент. А «Орбіта» знову повернулася - 14:14. Емоції просто фонтанували на майданчику. І знову валідол під язик.

Ще два матчболи. Удар Кравченко. Аут. І ось вона - перемога. 3:2. Волейболістки «Хіміку» можуть трохи перевести дух перед матчем із «Сєвєродончанкою».

«Сєвєродончанка» - «Галичанка-ТНЕУ-Вікнарьов» - 0:3 (22:25, 16:25, 18:25). ВІДЕО

«Сєвєродончанка»: Юрченко, Дорсман, Лісєєнкова (к), Хорольська, Балабанова, Деніна; Луханіна. Тренер - Гарий Єгиазаров.

«Галичанка»: Дудник, Дубьянська, Карпець, Єфременко, Туркула (к), Рева; Вер.Дельрос (л). Тренер - Андрій Романович.

Судді: В.Паршін (Рівне), М.Мельник (Івано-Франківськ).

Тривалість матчу: 66 хв. (23+20+23)

Кращі гравці (версія ФВУ): Деніна - Рева.

18 березня. Тернопіль. СК ТНЕУ. 295 глядачів.

Спочатку, як і личить переможцю регулярного чемпіонату, а значить, і фавориту пари, «Сєвєродончанка», ефективно використовуючи свій атакуючий потенціал, де основне навантаження, як зазвичай лягала на Анну Лісєєнкову, впевнено лідирувала - 6:3, 10:5. Втім, «Галичанка», де лідером себе проявила Діана Карпець, досить швидко нівелювала відставання. І навіть вийшла вперед. 16:13. Всерйоз і надовго, а точніше, до кінця матчу. Завдяки атакам Карини Юрченко і все тієї ж Лісєєнкової «Сєвєр» наздогнав суперника - 20:20. Але кінцівка залишилася за господарками майданчика - 25:22.

І в другій, і в третій партії «Галичанка» відразу придушила опонента, як ніби це не «Сєвєродончанка», а команда з нижньої четвірки, не в образу їм буде сказано. Інтриги в цих партіях не було - тернополянки впевнено контролювали ситуацію на майданчику і добилися цілком заслуженої перемоги. Не в останню чергу завдяки підтримці своїх уболівальників.

Елементом, які зломив фаворита став, мабуть, блок. І в тому числі тому напад - головний козир «Сєвєродончанки» - виглядав бляклим.

Ось такий, якщо не сенсаційний, то точно несподіваний результат. Такого розвитку подій навряд чи хтось чекав.

Таким чином, положення в турнірній таблиці прийняло такий вигляд: лідером чемпіонату став «Хімік», який має в активі 4 очки, за 3 - у «Галичанки» і «Северодончанки», 2 - у «Орбіти».

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК «Хімік» 

Источник