Суперліга (жінки). 2-й етап. 2-й тур. Лідери взяли своє

16:40 | 16 апреля 2016

Лідери жіночого чемпіонату України «Хімік» та «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» перемогли в перший 2-й фінального туру та прийшли до очної зустрічі з мінімальним розривом.

 

«Хімік» - «Сєвєродончанка» - 3: 1 (34:32, 24:26, 25:19, 25:13). ВІДЕО (матч)ВІДЕО (кінцівка 1-го сету)ФОТО

«Хімік»: Дрозд, Політанська, І.Молодцова, Чернуха, Томич, Козлова (к); Степанчук (л), Сильченкова, Нємцева, Кальченко, Расточило. Тренер - Сергій Голотов

«Сєвєродончанка»: Афанасьєвська, Хорольська, Юрченко, Дорсман, Лісєєнкова (к), Балабанова; Деніна (л), Луханіна. Тренер - Гарій Єгіазаров.

Судді: В.Паєвський (Харків), О.Скібіцький (Львів).

Тривалість матчу: 121 хв. (41+31+27+22).

Кращі гравці (версія ФВУ): Козлова - Лісєєнкова.

15 квітня. Запоріжжя. Палац спорту ЗАС. 436 глядачів.

 

П’ятнична іменинниця «Хіміка» Анастасія Чернуха безпосередньо перед матчем отримала в подарунок шикарний букет троянд, але найкращим подарунком стала б для неї перемога на старті другого фінального туру. А старт, тим часом, мав бути непростим. Після того, як «Сєвєродончанка» програла всі три матчі в першому фінальному турі, іншого шляху на п"єдестал у команди Гарія Егіазарова не було, крім як перемагати, незважаючи на особи. Першим під гарячу руку надмотивованих сєвєродончанок могли потрапити волейболістки «Хіміка». Втім, у них з мотивацією теж все в порядку - чемпіонський титул.

Стартовий відрізок пройшов за переваги п"ятикратних чемпіонок країни, які трохи краще діяли в нападі. Серія атак Інни Молодцової і дворазова перевага у «Хіміка» до першої перерви - 8:4. Навряд чи для підопічних Сергія Голотова це стало сигналом до розслаблення, але, як би там не було, гра в нападі розладналася. Не виходило зовсім нічого. Цим успішно скористалися суперниці, і в основному зусиллями Ганни Лісєєнкової довели свою перевагу до чотирьох очок. 14:10 - після промаху Тетяни Козлової. Разом неї тут же вийшла Катерина Сильченкова. До другої перерви 16:14 на користь «Северодончанки». Але знов «Хімік» не добив в нападі, і суперник на всіх парах наближався до перемоги в партії - 19:15, 22:16 (!), 23:19 і нарешті 24:21. Три сетболи. Але все-таки врятувалися южненські волейболістки. А вирішальну роль у порятунку зіграли екс-волейболістки «Орбіти», явно грали на підйомі в своєму рідному місті.

22:24. Дар’я Дрозд - удар з другої зони.

23:24. Вона ж «зачохлила» Лісеенкову.

24:24. Катерина Сильченкове чітко опрацювала перехідний м"яч.

Далі кінцівка а-ля третя партія єврокубкового матчу «Хімік» - «Конельяно» сезону 2014/15 в Італії, що завершилася, нагадаємо, тоді з рахунком 34:32 на користь суперника.

І тут суперники були гідні один одного і були гідні перемоги в цій партії, до останнього борючись за кожен м"яч.

Отже, ще чотири сетбола у «Северодончанки», останній, за рахунку 30:31, відіграла Тетяна Козлова, яка повернулася на майданчик. І п"ять сетболів у «Хіміка», останній з яких реалізувала Анастасія Чернуха - спасибі партнерка, що потягнули потужний удар Лісєєнкової. 34:32 - «Хімік» вирвав партію з рук суперника, показавши свій чемпіонський характер.

У подібному ключі розвивалася боротьба і в другій партії. З тією лише різницею, що на початку лідирувала «Сєвєродончанка» - 8:5, а потім «Хімік» - 18:16. І знову южненська команда не добила свої атаки, віддавши перевагу супернику, який повів 23:21. Козлова завершила затяжний розіграш точної атакою, а потім Дрозд знову встала неприступною стіною перед Лісеенковой. 23:23. «Сєвєродончанка» завоювала сетбол, потім ще один, який на цей раз, на відміну від першого сету, реалізувала. 24:26 і 1:1 - в матчі.

Були в історії «Хіміка» матчі, в яких кожна з партій завершувалася на балансі – наприклад, з «Конельяно», з «Волинню». Але це був не той випадок. Перелом стався в середині третьої партії. Домоглися його за рахунок впевнених дій в атаці. «Хімік» повів 18:14 і, як виявилося, цей ривок виявився вирішальним. 25:19 в третій партії.

І по торованому шляху четверта партія - 25:13.

3:1 - важкий старт 2-го фінального туру. І відмінний подарунок Анастасії Чернусі в день народження.

Відзначимо, шо для визначення переможця було потрібно 2 години і 1 хвилину. Таким чином, цей четирехсетовий матч став одним з самих тривалих в нинішньому чемпіонаті України. Крім, цей поєдинок виявився другим за тривалістю в історії виступу «Хіміка» в Суперлізі, а перший сет став взагалі рекордним за цей період - і за сумою набраних в ньому очок (66) і за тривалістю (41 хвилина). 

«Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - «Галичанка-ТНЕУ-Вікнарьов» - 3:0 (25:12, 25:22, 25:10). ВІДЕО (матч)

«Орбіта»: Кравченко, Герасимова, Довгополюк, Фролова, Дедкова, Скрипак (к); Дерюгіна (л), Кліменова (л), Савченко, Яструб, Лохманчук. Тренер - Ігор Філіштинський.

«Галичанка»: Дудник, Карпець, Карпушина, Дуб’янська, Єфременко, Туркула (к); Вер.Дельрос (л), Мадзар, Стасівська, Мельниченко. Тренер - Андрій Романович.

Судді: О.Скібіцький (Львів), В.Паєвський (Харків).

Тривалість матчу: 62 хв. (19+25+18).

Кращі гравці (версія ФВУ): Скрипак - н/визначений.

15 квітня. Запоріжжя. Палац спорту ЗАС. 547 глядачів.

 

Інтрига в матчах цих команд в нинішньому сезоні прямо пропорційна місця проведення: в Тернополі вони виходять досить цікавими, як в першому фінальному турі наприклад, а от у Запоріжжі - боротьби не виходить. Природно, під кожним матчем є своя підгрунтя, але факт залишається фактом.

В даному випадку «Орбіта» у всеозброєнні підійшла до домашнього туру і розгромила опонента. Однією з основних складових успіху варто назвати подачу. Ось і в першому сеті результат матчу був вирішений наперед на подачі Ольги Скрипак, коли перевага господарок майданчика досягла п"яти очок - 10: 5. І хоча грати залишалося більше половини сету, «Орбіта» нічого не дозволяла супернику, використовуючи активну подачу. Символічно, що завершився сет ейсом все тієї ж Скрипак - 25:12.

За таким же сценарієм могла піти і друга партія, коли на подачі Юлії Герасимової «Орбіта» вирвалася на чотири очки - 13:9. Але на цьому відрізку «Галичанка» виявилася конкурентоспроможною і наздогнала опонента. 17:17 - після ейси Анни Єфременко. І ще два бали набрані тернопільської командою на її подачі і завдяки їй - 19:17. «+2» - Максимальний перевага «Галичанки» в цей день. «Орбіта» витримала цей удар і була надійна в нападі - зусиллями Анни Довгополюк, в той час підопічні Андрія Романовича в найвідповідальніший момент допустили помилки. Всього дві, але цього цілком було достатньо, щоб запорізька команда схилила шальки терезів на свій бік - 25:22.

Третя партія пройшла, як кажуть, в одну хвіртку. 25:10 і 3: 0 в підсумку.

Матч запорізька команда, втім, як і «Хімік» свій матч із «Сєвєродончанкою», догравав полуосновним складом, пам’ятуючи про очний поєдинок у суботу.

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК «Хімік» 

Источник