Суперліга (жінки). 2-й етап. 2-й тур. «Сєвєродончанка» втрутилася в боротьбу за чемпіонство

07:10 | 23 апреля 2016

«Сєвєродончанка» після перемоги над «Орбітою-ЗТМК-ЗНУ» в 2-му фінальному турі перемогла конкурента і третьому, який стартував в Южному. Лідер змагань - «Хімік», завдяки вікторії над «Галичанки», має вже 4 очки переваги.

 «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - «Сєвєродончанка» - 1:3 (28:30, 25:23, 18:25, 22:25)

«Орбіта»: Фролова, Скрипак (к), Герасимова, Кравченко, Дєдкова, Яструб; Дерюгіна (л), Кліменова (л), Довгополюк, Савченко. Тренер - Ігор Філіштинський.

«Сєвєродончанка»: Афанасьєвська, Хорольська, Юрченко, Дорсман, Лісєєнкова (к), Балабанова; Гавриленко, Луханіна. Тренер - Гарій Єгіазаров.

Судді: В.Козловський (Рівне), А.Ковальчук (Луцьк).

Тривалість матчу: 111 хв. (34 + 28 + 25 + 24).

Кращі гравці (версія ФВУ): Яструб - Лісєєнкова.

22 квітня. Южне. ФСК «Олімп». 210 глядачів. 

Перший день 3-го фінального туру один в один повторив останній тур. Тоді, нагадаємо, «Сєвєродончанка» здолала «Орбіту» з рахунком 3:1, а «Хімік» - «Галичанку» - 3:0. Забігаючи наперед, відзначимо, що южненські матчі і за змістом, і за рахунком були повторили запорізькі.

Матч «Орбіти» з «Сєвєродончанка» вийшов настільки ж яскравим, що і в Запоріжжі. Знову гранично мотивовані суперники, знову боротьба за кожен м"яч, знову цікаві єдиноборства на сітці. Загалом, уболівальникам не доводилося нудьгувати, не кажучи вже про тренерів з гравцями.

Про кадри. У заявці «Орбіти» все ті ж особи, що і в попередньому турі. А ось і без того скороченому ростері «Северодончанки» - втрати. Точніше, втрата. Не приїхала в Южне Інна Деніна. З поважної причини. Як стало відомо з поінформованих джерел, вона пішла в декрет, і тепер зможе підтримати свою команду тільки як вболівальниця. У складі «Северодончанки» залишилося шість боєздатних одиниць.

Команди показали свій настрій з перших розіграшів, відповідаючи ударом на удар. Перший серйозний відрив намітився після другої перерви. «Сєвєродончанка» вела 16:13, і зусиллями Анни Лісеенковой в атаці і Карини Юрченко на блоці довела свою перевагу до п"яти очок - 19:14. І вже другий тайм-аут Ігоря Філіштинський, хоча ще попереду була кінцівка. Варто Юлії Герасимової заблокувати основну нападаючу суперника і звести відставання до трьох очок, як вирішив переговорити з підопічними Гарий Єгиазаров. Ще через два розіграші - ще одна перерва сєверодонецького наставника. І, таким чином, коли табло показувало тільки 18:19, тренери використовували всі свої тайм-аути, а вони ой як би не завадили в тій неймовірній за напруженням кінцівці, яка мала відбутися.

Отже, кінцівка. Ольга Кравченко відправила м"яч в аут і подарувала відмінні шанси супернику. «-2» У «Орбіти». Але вона ж їх відібрала - завдяки двом атакам з краю. 23:23. Коли в наступному розіграші м"яч просто впав на стороні «Северодончанки», здавалося, це був кінець для неї. За такою-то грі. Але ... Сєвєродонецькі волейболістки стіною стали ще перед одним ударом Кравченко і перевели гру в затяжний ендшпіль.

25:24. Перший сетбол у «Орбіти».

25:26. Два блоки у виконанні Ольги Балабановою, пару якої склала Світлана Дорсман, перевернули ситуацію. Тепер сетбол у «Сєвєру».

27:26. Все, що нажито непосильною працею, розтринькали. Свої помилки. І ще один сетбол у запорізької команди.

27:28. «Сєвєродончанка» - демонстрація потужного нападу. Анна Лісеенкова і під стать їй Карина Юрченко, яка реалізувала подвиг своєї команди в захисті.

Яструб сетбол відіграла, але знову вагоме слово сказав ударний дует команди Гарія Єгіазарова. 30:28 - сєвєродонецька команда дотиснула кінцівку. На відміну від такої ж затяжний першої партії в стартовому матчі попереднього туру - з «Хіміком».  Затяжна перша партія в турі стає звичкою для «Сєвєродончанки».

Зазвичай команда, яка виграла таку партію, отримує емоційний імпульс і на цій хвилі бере і наступну. Все до цього йшло і в цьому матчі. Після другої перерви «Сєвєродончанка» завдяки успішній грі на сітці, де тон задавали все ті ж Юрченко з Лісеенковой, збільшив перевагу з двох до шести очок (22:16). Як сєвєродонецькі волейболістки примудрилися програти партію, вони і самі, напевно, не знають. Але їх візаві буквально зубами вчепилися в наданий шанс і переломили хід гри. Респект Юлії Яструб, яка своєю подачею вибила з колії приймають. Крапку поставила Ольга Кравченко. 25:23 на користь «Орбіти». 1:1 в матчі. Все з початку.

У третій партії «Орбіту» вистачило до її екватора - 4: 1, 8: 5, 11:11. «Сєвєр» за рахунок блоку і нападу пішов вперед, виграючи до другого перерви вже чотири очки - 16:12. Далі в тому ж дусі. 22:14. У підсумку - 25:18.

У четвертій партії боротьба йшла з перемінним успіхом, але в кінцівці вперед вийшла «Сєвєродончанка». Ольга Балабанова ускладнила супернику прийом - м"яч був перекинутий, контратаку реалізувала Анна Лісєєнкова, яка в попередніх партіях кілька пішла в тінь, але в найнеобхідніший момент знову повела команду за собою. Два очки до перемоги. Їх набрала Таїсія Хорольська, яка, до речі, стала одним з лідером серед снайперів матчу. Обидва рази з третьої зони несильним, але націленим ударом.

3:1. «Сєвєродончанка» знову перемогла «Орбіту». Це четверта поспіль поразки «Орбіти» в матчах з сєвєродонецької командою, причому всі з однаковим рахунком.

В матеріалі, який анонсував южненський тур, ми задалися питанням «Чи втрутиться «Сєвєродончанка» в боротьбу за чемпіонство?». Тож маємо позитивну відповідь.

 

«Хімік» - «Галичанка-ТНЕУ-Вікнарьов» - 3:0 (25:21, 25: 9, 25:23)

«Хімік»: Дрозд, Політанська, І.Молодцова, Чернуха, Томіч, Козлова (к); Степанчук (л), Нємцева, Расточило, Кальченко. Тренер - Сергій Голотов.

«Галичанка»: Дуб’янська, Дудник, Карпець, Єфременко, Карпушина, Туркула (к); Вер.Дельрос (л), Мадзар, Мельниченко, Стасівська. Тренер - Андрій Романович.

Судді: А. Ковальчук (Луцьк), В.Козловський (Рівне).

Тривалість матчу: 66 хв. (25+15+26).

Кращі гравці (версія ФВУ): І.Молодцова - Карпець.

22 квітня. Южне. ФСК «Олімп». 750 глядачів.

                  

Як ми вже не раз розповідали, 22 квітня знаменний день для «Хіміка». В цей день команда тричі ставала чемпіоном. Рівно п"ять років тому «Хімік» переміг в третьому матчі плей-офф «Джинестру» і вперше завоював золоті медалі. 22 квітня 2015 року виграш у «Орбіти» в Запоріжжі приніс южненський команді вже п"ятий чемпіонський титул. А в 2012-му саме в цей день, і саме зі своїм сьогоднішнім суперником - «Галичанкою», «Хімік» став дворазовим чемпіоном.

Матч 22 квітня 2016- го не міг стати чемпіонським - це всього лише крок у боротьбі за головний трофей сезону. «Хімік» вкотився в гру не відразу. До першої перерви «тільки» «+1». 8:7 - після удару Анастасії Чернухи з четвертої зони. Перший відрив склався на подачі Дар’ї Дрозд- 10: 8. І тут же перший тайм-аут Андрія Романовича. Суперник відігрався. 10:10. Нового відриву «Хімік» досяг завдяки різноманітному і ефективному нападу. Відзначилися всі кутові нападники: Міна Томіч, Анастасія Чернуха і Тетяна Козлова. 16:11. Цього було достатньо, щоб взяти гру під свій контроль. У підсумку - спокійна перемога в партії. 25:20.

У другій партії боротьби не вийшло. До першої перерви вже 8:2, до другого - в два рази більше. 16:4. Підвела риску під партією Інна Молодцова: спочатку блок, а потім реалізація переходить. 25:9.

Третя партія до пори до часу проходила за сценарієм першої. 8:7 до першої перерви. Потім відрив, на цей раз на подачі Анастасії Чорнухи. 15:9. Здавалося б, все ясно. Так, мабуть, подумали і волейболістки «Хіміка». І його величність психологія позначилася на концентрації. Алла Політанська тричі поспіль відпасувала Анастасії Чернусі в «четвірку», де її тричі «з"їв» подвійний тернопільський блок. 21:21. Аут від Міни Томич - 23:23. Кінцівка була віддана Інні Молодцової, і та не схибила. Красива точка. 25:23.

3:0 - в матчі, який можна назвати прологом до битви з «Орбітою». Нагадаємо, почнеться вона в суботу 14.00. 

 

 Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК «Хімік» 

Источник