Суперліга (жінки). 2-й етап. Тепер на титул три претенденти

12:10 | 24 апреля 2016

За підсумками другого дня фінального туру чемпіонату України в Южному боротьба за чемпіонський тул загострилася - «Сєвєродончанка» тепер ділить друге місце з «Орбітою».

 «Галичанка-ТНЕУ-Вікнарьов» - «Сєвєродончанка» - 1:3 (17:25, 25:19, 20:25, 16:25). ФОТОВІДЕО

«Сєвєродончанка»: Юрченко, Дорсман, Лісеенкова (к), Хорольська, Балабанова, Афанасьевская; Луханіна. Тренер - Гарій Єгіазаров.

«Галичанка»: Дудник, Дуб’янська, Карпець, Єфременко, Мадзар, Туркула (к); Вер.Дельрос (л), Стасівська, Мельниченко. Тренер - Андрій Романович.

Судді: В.Козловський (Львів), А. Ковальчук (Луцьк).

Тривалість матчу: 97 хв. (25+22+27+23).

Кращі гравці (версія ФВУ): Карпець - Лісєєнкова.

23 квітня. Южне. ФСК «Олімп». 140 глядачів. 

У перших двох фінальних турах команди обмінялися перемогами: в Тернополі виграла «Галичанка» з рахунком 3:0, в Запоріжжі - «Сєвєродончанка» (3:1). Причому, в обох іграх перемоги були досить переконливими.

Після першого дня туру явним фаворитом цього матчу виглядала сєвєродонецька команда, яка взяла верх над «Орбітою». І з перших же розіграшів підопічні Гарія Єгіазарова почали виправдовувати цей статус. Перший серйозний відрив вони заробили на подачі Карини Юрченко. 8:4 - попереду «Сєвєродончанка». Відразу ж після перерви сама ж 19-річна діагональна завдяки чіткій атаці і подачі навиліт довела перевагу до шести балів - 10:4. Цей відрізок зіграв вирішальну роль в партії. «Сєвєродончанка» контролювала гру і на фініші навіть збільшила перевагу - до восьми балів. 25:17 - Світлана Дорсман перетиснула на сітці Олену Стасівська.

А ось у другій партії пішла вже більш щільна боротьба. До першої перерви лідирувала сєвєродонецька команда - 8:6. Розвинути успіх, як в першій партії, не вдалося. Завдяки подачі Ангеліни Дуб’янської і діям на блоці Діани Карпець, що набрала в перший день аж 9 (!) очок в цьому елементі, лідерство захопила «Галичанка» - 11:9. І за рахунок дій на сітці продовжувала утримувати перевагу. З Лісєєнкової більш-менш впоралися, і самі звели відсоток помилок до мінімуму. Крапку в партії поставила Олена Туркула вивіреним ударом по лінії з другої зони. У підсумку 25:19 на користь тернопільської команди. 1:1 в матчі.

Початок третьої партії за сценарієм перших двох. Після подвійного удару Людмили Афанасьєвської «Сєвєродончанка» отримала цілком комфортну перевагу в чотири очки - 8:4. Можливо, підопічні Гарія Егіазарова рано повірили в кінцевий успіх, складно сказати, але на подачі Олени Туркули у грі сєвєродонецької команди щось зламалося. Катерина Дудник закрила на блоці Карину Юрченко, після чого перевага «Галичанки» досягло трьох очок - 11:8. На цьому відрізку сєвєродонецька команда начисто втратила напад. Тернопільський блок на чолі з Карпець стримував Анну Лісеенкову, нічого не виходило і у інших волейболісток. 16:12 - попереду «Галичанка».

«Сєвєродончанка» почала намацувати свій головний козир - атаку - через захист. Підняли потужну атаку від Дудник, забили самі - Лісеенкова. Вона ж вийшла на подачу - дуже вчасно для своєї команди - і внесла тим самим чималу лепту в перелом. У наступній атаці в найпростішої ситуації помилилася Дудник. Тайм-аут Андрія Романовича. На хвилі цього локального успіху підопічні Гарія Єгіазарова наздогнала суперника і завдяки ейсу Лісєєнкової вийшла вперед, але, головне - зловили кураж: почали чіпляти м"ячі в захисті і на блоці. У той же час тернопільська команда виглядала пригніченою. Це був перелом. Після атаки Юрченко «+3» у «Северодончанки» (20:17). У підсумку - 25:20 на партії. 2:1 в матчі.

Переламавши себе і суперника в третій партії, сєвєродонецька команда отримала явну психологічну перевагу, яку успішно реалізувала в четвертій партії.

3:1 - тільки так «Сєвєродончанка» перемагає на другому етапі. 

«Хімік» - «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - 3:2 (25:10, 25:14, 21:25, 22:25, 15:12). ФОТОВІДЕОВІДЕО (5-й сет)

«Хімік»: Кальченко, Політанський, І.Молодцова, Чернуха, Томич, Козлова (к); Степанчук (л), Немцева, Дрозд. Тренер - Сергій Голотов.

«Орбіта»: Фролова, Яструб, Герасимова, Кравченко, Дедкова, Скрипак (к); Кліменова (л), Дерюгіна (л), Довгополюк, Савченко. Тренер - Ігор Філіштинський.

Судді: А. Ковальчук (Луцьк), В.Козловський (Рівне).

Тривалість матчу: 114 хв. (20+21+27+27+ 19).

Кращі гравці (версія ФВУ): І.Молодцова - Довгополюк.

23 квітня. Южне. ФСК «Олімп». 810 глядачів. 

Перед 3-м фінальним туром матч «Хіміка» та «Орбіти» розглядався як центральний у турі, як дуель лідерів. Перед грою запорізьку команду потіснила на третє місце «Сєвєродончанка», але на статус поєдинку це не вплинуло. «Орбіта» показала, що її слід розглядати як одного з претендентів на титул. Також матч був цікавий як чергова дуель давнього, вже 20-річного, суперництва тренерів - Сергія Голотова і Ігоря Філіштинського. Це був 94-й матч у чемпіонатах України, в якому змагалися очолювані ними команди, і як в пору суперництва «Круга» і «Джинестри», поєдинок вийшов захоплюючим. Щоправда, все могло закінчитися в трьох партіях.

Само собою, після програшу конкуренту в Запоріжжі з рахунком 0:3 настрій волейболісток «Хіміка» був позамежним. І з самого початку матчу своїми діями вони дали це зрозуміти. 3:0 на подачі Алли Політанської. І тут же перший тайм-аут Ігоря Філіштинського. Він мало, що поміняв. До другого перерви - 8:4. На подачі була Тетяна Козлова, а упродовж перших трьох партій подачі «Хіміка» стали зброєю масового ураження «Орбіти». Суперниці ніяк не могли впоратися зі снарядами, прилітають з того боку. А, якщо і справлялися, то безвідмовно працювали захист і напад «Хіміка». Отже, після перерви зусиллями Катерини Кальченко на блоці і Тетяни Козлової разом з Міною Томич в атаці підопічні Сергія Голотова домоглися неймовірного для ігор такого рівня двозначного переваги. 14:4. Розтринькати таку перевагу, коли йде боротьба за чемпіонство, було б верхом марнотратства. «Хімік» витримав набраний на старті ігровий темп до фінішу. Красива гра, красива точка в партії. Катерина Кальченко - «зліт». 25:10.

На старті другої партії вже була боротьба більш відповідної положенню команд в турнірній таблиці. 8:7 до першої перерви. Але з виходом на подачу Алли Політанської прийом «Орбіти», як і в першій партії, розвалився. Плюс його величність Фортуна була на боці господарок майданчика. Все та ж Політанська прийняла потужний атакуючий удар таким чином, що він впав прямо на задню лінію на майданчику суперника. 10:7 і тайм-аут від «Орбіти». Як би там не було, «Хімік» практично позбавив суперника його козиря - швидкої гри. І нападники, на відміну, скажімо від запорізького матчу з «Орбітою», демонстрували чи не 100% -у ефективність. Виходило у «Хіміка» все: захист, блок, напад, а головною зброєю, як уже говорилося вище, стала подача. 16:10, 18:11, 23:13 і 25:14. Граємо ефективно і ефектно. За рахунку 22:13 Політанська вибила суперника з прийому, м"яч перекинуто на сторону господарок майданчика і, як по нотах - на раз-два-три - атака першим темпом Інни Молодцової «Цвях», а не атака. Шансів у захисту не було. У підсумку - 25:14 і 2:0.

Витримати б такий рівень і в третій партії, і справа в капелюсі. Початок, правда, не склався - 2:5. Довелося Сергію Голотова брати тайм-аут і знову розставляти акценти. Допомогло. Не на жарт розійшлася Інна Молодцова. Її подачі, напевно, довго будуть снитися приймаючим «Орбіти». Серія ейсів і як вишенька на торті пайп у виконанні Тетяни Козлової - 8:5. Гра перевернулася. На цьому Молодцова не заспокоїлася. 10:5. Не сказати, що «Орбіта» здалася на милість переможця - суперник боровся. 16:15 - до другої перерви. Але з виходом Молодцовой на подачу чинні чемпіонки країни, здавалося, досягли вирішального відриву - 21:17.

Але незбагненним чином «Хімік» втратив перемогу в партії і в матчі, програвши в одній розстановці сім м"ячів. У найпотрібніший момент збився приціл у нападників, а суперник в той же час підбадьорився і розігрався. 21:25 і вже 2:1 в матчі.

У підсумку все звелося до божевільного за напруженням тай-брейку, де емоції просто вирували. А два заключних розіграшу вийшли просто чемпіонськими. Обидві команди були гідні успіху, але міцніші нерви виявилися у діючих чемпіонок, які просто вигризли два ці очки. Іншого слова просто не підібрати.

15:12 - блок Алли Політанської. І буря захвату на трибунах. Спасибі уболівальникам, які, як і закликала капітан команди Тетяна Козлова напередодні туру, стали тим самим сьомим гравцем на майданчику і допомогли команді.

3:2 - важка і найважливіша перемога «Хіміка». Перевага перед конкурентами п"ять очок, але боротьба за чемпіонський титул триває.

 

 Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК «Хімік» 

Источник