Олександр  САМСОНЮК: «В невеличких містах простіше організувати крупні турніри, ніж в «мільйонниках»

14:55 | 12 августа 2016

Минулого тижня у відомому чорноморському курорті Затока вперше відбувся етап чемпіонату України з пляжного волейболу.

 Ця подія стала приводом для бесіди про розвиток пляжного волейболу в Україні  з провідним спеціалістом ФВУ з цього виду спорту Олександром САМСОНЮКОМ: 

ЗАГАЛЬНА КАРТИНА

- Минулого тижня відоме чорноморське містечко Затока приймало турнір всеукраїнського масштабу - тур жіночого чемпіонату країни. Цього уїк-енду тур чоловічого чемпіонату прийме Млинів Рівненської області. Місяць тому відбулися традиційні змагання у Коропові. Бачимо, що часто-густо саме невеличкі населенні пункти приймають серйозні турніри. Це принципова позиція в розвитку пляжного волейболу в Україні?

- З початку комісії пляжного волейболу, в 2012 року, був взятий курс на розвиток пляжного волейболу у всіх регіонах України, включаючи саме невеличкі міста, районні центри, навіть села. Це зроблено для того, щоб збільшувати саме кількість кортів, їх матеріально-технічну базу, щоб офіційні змаганнях з пляжного волейболу проводилися навіть у найвіддаленіших куточках країни.

Завдяки цьому ми кожного року з’являються нові гравці, які стають призерами як вікових чемпіонатів, так і дорослих.

- Але ж невеликі містечка це невеликі можливості, чи не так?

- Практика показує, що саме в таких містах віднайти такий ресурс і максимально його зосередити для організації такого заходу простіше, ніж в містах-мільйонниках. Оскільки такий захід в невеличкому містечку становиться для нього величезною подією, всі готові включитися для його проведення на найвищому рівні.   

КОРОПІВ 

- В липні пройшов традиційний турнір в Коропові Харківської області. Як в цьому році справилися з його проведенням?

- В Коропові зусиллями відомого волейбольного мецената та одночасно президента Асоціації пляжного волейболу Харківської області Сергія Івашкевича та його друзів-партнерів по бізнесу  турнір відбувся вже десятий рік поспіль. І щорічно він проходить на високому рівні. Неодноразово ці змагання були етапом чемпіонату та Кубку України.  Це планується і в майбутньому.  А взагалі в планах проведення в Коропові і міжнародного турніру.

- Тобто там є можливості для приведення бази у відповідність з вимогами проведення турнірів такого рангу?

- Так.

ЗАТОКА

- Минулого тижня нової точкою на карті пляжного волейболу України стала Затока…

- Так, в Затоці вперше проводився етап чемпіонату України, але це не нове місце для пляжного волейболу, адже там неодноразово проводилися різноманітні аматорські турніри. Проте в рамках спортивно-музичного фестивалю «Z-games» вдалося провести етап чемпіонату України, який викликав чималий інтерес у місцевої публіки, засобів масової інформації до турніру, до пляжного волейболу в цілому.

Самі спортсмени відзначали, що проведення такого фестивалю пляжних видів спорту, це добра практика, адже в одному місці збираються представники різних видів спорту. Тобто кожний відпочиваючий може познайомитися з ними та прийняти участь в них. Таку практику було започатковано в минулому році, коли в Лазурному під час аналогічного фестивалю проходив Суперкубок України. В планах організаторів фестивалю та спорткомітету України (організація, яка відповідає за розвиток неолімпійських видів спорту, зокрема різних видів пляжних спорту. – прес-служба), який відповідав за спортивну частину заходу, розширюватися та, можливо, наступного року провести там міжнародний турнір.

МЛИНІВ

- В п’ятницю в райцентрі Млинів Рівненської області розпочинається етап чемпіонату України серед чоловіків (бесіда проходила в четверг. - прес-служба)…

- Це місто відомо і в Рівненській області, і в сусідніх областях як місце проведення змагань з пляжного волейболу. Неодноразово там відбувалися чемпіонат та Кубок області, а також турніри, які об’єднували представників Західної України. За сім років проведення таких змагань Млинів доріс до етапу чемпіонату України.

- Що було зроблено для такого, щоб відповідати вимогам проведення всеукраїнських змагань?

- Так. Розпочиналося все з одного майданчика, зараз – їх два. Вони відповідають всім стандартам плюс є розминочний майданчик.

- Яким буде склад учасників?

- Якщо в Затоці ми могли побачити далеко не найсильнішій склад учасників, оскільки чотири провідні команди виступали на турнірі EEVZA в Білорусії, то у Млинів з’їжджаються практично всі найсильніші гравці, серед яких такі гравці як Микола Бабіч, Ярослав Гордєєв, Олексій Денін,  Сергій Попов, Костянтин Медяник, Едуард Резник, Владислав Ємельянчик. Відзначу, що для багатьох учасників цей етап останній шанс потрапити у фінал чемпіонату України, який відбудеться в Івано-Франківську 19-21 серпня

- Чи є інтерес у вболівальників Млинова до цих змагань?

- Так, вболівальники з нетерпінням очкують змагань - всі бачили, який склад учасників. Тож вболівальники  будуть не лише з Млинова, а й з інших міст Рівненської області, а також та сусідньої – Волинської області.

 

Прес-служба ФВУ

 

 

Источник