Олімпіада-2016. Жінки. Історичний шанс для Сербії

22:55 | 19 августа 2016

Жіночі збірні Сербії та  Китаю вийшли у фінал Олімпіади-2016, взявши верх над збірними США та Нідерландів.

 СЕРБІЯ ТВОРИТЬ ІСТОРІЮ

Сербія - США - 3:2 (20:25, 25:17, 25:21, 16:25, 15:13). ПротоколСтатистика

Сербія: Михайлович 22 (блок 5), Бошкович 20, Рашіч 18 (7 – блок, 4 – подача).

США: Адамс 14 (блок 6), Лав 13, Ларсон  12.

Збірна Сербії продовжує творити історію, і слідом за збірною Росії вибила з боротьби за медалі збірну США. Знову були нестримні лідери сербської дружини Тіяна Бошкович і Бранкіца Михайлович.

В першому сеті обидві команди намагалися обігнати один одного, але США змогли отримати імпульс після чотирьох послідовних атак Акінрадево – 23:19. В кінцівці - Бошковіч промахнулася після атаки по лінії, потім Адамс ії заблоковувала. 25:20 – на користь США.

Сербія повела 7:3 завдяки Бошкович та Рашіч. Подача та захист сербської команди привела до найбільшої переваги в сеті – 24:15. Завершила сет Бошкович. 25:17.

Михайлович набрала чотири з перших п"яти пунктів Сербії в третьому сеті. 5:1. Далі ейс Стевановіч, атака Рашіч і блок Огненович – 8:1. США відігралися завдяки зусиллям Ларсон, Адамс і Мерфі. 22:20. Михайлович довела перевагу до чотирьох очок – 24:20. Помилка Дітцен закрила сет 25:21.

США лідирували в четвертому сеті – 14:9. Сербія намагалася спастися, але США зберегли перевагу. 25:16.

На старті вирішального сету США повели 5:2  та диктували темп. Сербія зрівняла рахунок лише на позначці «12». Після ейсу Рашіч сербки вперше вийшли вперед в цій партії. 13:12. Рашіч та Адамс обмінялися помилками в подачі. 14:13. Завершила цей «магічний» матч Бошковіч. 15:13.

Сербія вперше гратиме у фіналі Олімпійських ігор. Їх попередній кращий результат – п’яте місце в Пекині-2008.

Кращою снайперкою стала Бранкіцею Михайлович - 22 очки. Также постаралися Тіяна Бошкович і Мілена Рашіч - 20 та 18 очок відповідно. В активі Рейчел Адамс  14 очок. Більше 10 очок також набрали Карста Лоу і Джордан Ларсон - 13 та 12.

США мали перевагу в одне очко в блоці - 17-16. Індивідуально в цьому елементі відзначилися Рашіч та Михайлович – 7 та 5 блоків, відповідно, у Адамс – 6 балів в цьому елементі.

Сербія зробила 8 ейсів, включаючи ейс Рашіч, який переломив гру у п"ятому сеті. Взагалі ця волейболістка мала в активі 4 очки подачі.

Зоран ТЕРЗІЧ, головни тренер збірної Сербії:

- Я не можу знайти слів, щоб описати, що означає ця перемога для мене, для сербського волейболу і для кожного в Сербії. Це наша перша олімпійська медаль, яка робить нас дуже гордий. Ми перемогли, що це найкращу команду в світі зараз. Неперевершенні відчуття. 

Тіяна БОШКОВИЧ, гравець збірної Сербії:

- Нам вдалося знайти спосіб здобути перемогу. Тепер ми повинні зберегти спокій і підготуватися до фінальної гри. Тепер ми мріємо про золоту медаль.

Мілена РАШІЧ, гравець збірної Сербії:

- Це дивовижне відчуття. Ми перемогли США, один з кращих команд у світі. Ми гратимемо в нашими серцями і в наступному матчі, за золоту медаль. Я дуже пишаюся своєю командою.

Карч КІРАЙ, головний тренер збірної США:

- Сербія зіграла відмінний матч, і ми також зіграли відмінний матч. Але Сербія зіграла краще в ключові  моменти п"ятого сету.

Кріста ХАРМОТТ-ДІТЦЕН, капітан збірної США:

- Сербія грала феноменально, із добрим захистом. У нас є засмучення, але ми будемо разом йти до «бронзи».

 

ЧЕТВЕРТИЙ ШАНС ДЛЯ КИТАЮ 

Китай – Нідерланди – 3:1 (27:25, 23:25, 29:27, 25:23). ПротоколСтатистика

Китай: Чжу Тін 33, 12 Ху

Нідерланди: Слойтес 19, Петерсен 16, Плак 13, Де Круйф 13, Бюйс 13.

Китайська збірна вже не раз грала у фіналі, Нідерланди – жодного разу. Але обидві збірна своєю грою були достойні фіналу.

«Помаранчеві» зусиллями Де Кройф, Петерсен та Бюйс повели 12:6. Китай зробив кілька прекрасних підборів в захисті, які дозволили плеймейкеру Вей Цюює ефективно заграти основного нападника Чжу Тінь. 27:25 – на користь Китаю.

Китай лідирував на початку другого сету, але отримав добрий виклик від суперника в виді великої кількості блоків. В нагоді став і вихід Плак, що допомогло Нідерландам триматися попереду. Китаю вдалося скоротити відставання, але недостатньо, щоб вирвати сет. 25:23 – на користь команди Гвідетті

Нідерланди попереду упродовж третього сету, але азіатська сторона зробила неймовірний ривок і блок Юань Сіньює лишила голландську команду лідерства. Сплеск Хуей Жоці вперше вивів Китай вперед 24:23. Далі команди обмінювалися точними пострілами. Поки слідом за промахом на подачі Де Kройф і атака Чжу Тінь.

В четвертому сеті – така ж наднапружена боротьба. 23:23.  Нідерланди намагалися подолати розрив, але заключні очки набрали китайські волейболістки – Гун Сянюй і Хуей Жоці. 25:23.

Раніше Китай був в фіналі Олімпійських ігор три рази, вигравши золото двічі в 1984 та 2004 року в Афінах, а також «срібло»-1996. Також китаянки мають «бронзу» Сеулу-1988 та Пекіну-2008. Голландьска збірна може вперше в історії стати призером Олімпійських ігор.

Чжу Тінь записала в актив 33 очки (31 – атака, 2 – блок). В збірній Нідерландів, зазвичай, кращою снайперкою стала Лоннеке Слотьєс - 19 очок

Китай мав перевагу у блоці - 10-6, а Нідерланди на подачі – 8-2. Азіатська команда припустилася 17 помилок, суперник – 27.

Лан ПІН, головний тренер збірної Китаю:

- Ми дуже добре підготувалися до цього матчу та боролися за кожний м’яч для досягнення нашої мети. Всі могли бачити, що матч був дуже жорстким. Ми зробили деякі невимушені помилки, але нам пощастило, щоб виграти ключові моменти. Ключем для нас було блокування проти команди з сильними і високими нападниками. Нідерланди також зробили велику роботу, це команда з великим потенціалом.

(Про матч проти Сербії) У мене не було часу думати про Сербію перед цим матчем. Спочатку я повинна була виграти цей матч, перш ніж готуватися до Сербії. Вони перемогли 3:0 у відбірковому турі, і я сподіваюся, що моя команда може грати краще в цей раз. Сербія грала дуже добре, перемігши США 3:2 на чемпіонаті світу в минулому році і знов виграла зараз 3:2.

Джованні ГВІДЕТТІ, головний тренер збірної Нідерландів:

- Матч був явно дуже жорстким, але велику гру показали обидві команди. Китай був кращим в ключові моменти, граючи більш спокійно, зробивши менше помилок в кінці першого і третього сетів. Тепер ми намагатимемося виграти бронзову медаль, граючи проти такої команди, як США, яка краще, ніж Китай.

(Про матч проти США) Я думаю, ми підходитимемо до гри з кращим ставленням або почуттям, ніж США, тому що вони прийшли сюди в якості одного з головних фаворитів, щоб виграти золоту медаль, для нас виграти бронзову медаль, як виграти золото.

Прес-служба ФВУ за матеріалами cайту worldofvolley.ru

Фото rio2016.fivb.com/en/volleyball

 

Источник