Олімпіада-2016. Чоловіки. У фіналі Італія та Бразилія

21:25 | 20 августа 2016

За титул олімпійського чемпіона  у фінальному матчі чоловічого турніру зіграють збірні Італії та Бразилії, які відправили на «бронзовий» поєдинок США та Росію відповідно.

 ФАКТОР ЗАЙЦЕВА

Італія - США - 3:2 (30:28, 26:28, 9:25, 25:22, 15:9). ПротоколСтатистика

Італія: Зайцев 21 (ейси 5), Ланца 16, Хуанторена 14, Буті 8, Бірареллі 8, Джанелл 7

США: Андерсон 25 (ейси 5), Холт 16 (блок 6), Расселл 14, Сандер 10, Лі 9 (блок 5), Кристенсон 5.

При рахунку 19:23 в першому сеті Іван Зайцев вийшов на подачу та розтрощив американський прийом, зробивши в тому числі і ейси. 23:23 – на табло. А перемогу при рахунку 28:28 принесли італійцям подачі Емануеле Бірареллі

Бронзові призери Лондону-2012 мали збільшувати перевагу, ведучи 21:18 у другому сеті. Але США зреагували трьома послідовними блоками. Завершив справу ейс Метью Андерсона (всього п’ять за матчі)  

Третій сет американці виграли в однобічному порядку (25:9) і знаходили в трьох очках від перемоги в матчі – вони вели в четвертій партії 23:21. Італійці відіграли право на подачу – і Іван Зайцев, як і в першому сеті, вирішив долю партію трьома ейсами. 25:23 та 2:2 в матчі.

На тай-брейку підопічні Бленджині продовжили тиснути на суперника, і це принесло плоди. Американці почали помилятися.

3:2 – Італія у фіналі.

Джанлоренцо БЛЕНДЖИНІ, головний тренер збірної Італії:

- Я завжди кажу, що ми задоволені результатом будь-коли раз, коли ми перемагаємо. Але сьогоднішня перемога просто неймовірна, адже матч був дуже жорстким, як це дає мені інше почуття.

Зрілість моєї команди зробила цей матч неймовірним. Я просто радий, що ми отримали дуже важливий результат. Іван Зайцев грав дуже добре, він показав великий характер. Його подача була відмінна, і він чимало допоміг нам добитися перемоги.

Емануеле БІРАЛЕЛЛІ, капітан збірної Італії:

- Це був неймовірний матч. У нас був відмінний четвертий сет і відмінний фініш в п"ятому сеті. Ми великий характер боротися до кінця.

Великий характер показав і Зайцев, коли забив три ейси в четвертому сеті. Вважаю, що наша подача була ключем у вирішальні моменти четвертого сету, а також матчу.

Джон СПІРОУ, головний тренер США:

- Я розчарований, але я знаю, що мої гравці віддали все, що могли. Італія грала у приголомшливий волейбол. Вони є фаворитами в матчі за золоті медалі. Тепер ми просто повинні перегрупуватися, тому що це ще один важкий матч проти однієї з двох великих команд, які гратимуть в наступному півфіналі.

Девід ЛІ, капітан збірної США:

- Дуже важко прийняти цю поразку, тому що у нас було так багато можливостей в цьому матчі. Італія зробила багато ейсів, тому і виграла. Це команда з відмінною подачею і може тримати себе в матчах лише з лінії подачі. Ми були на високому рівні і в третьому, і четвертому сетах, але у нас не було енергії довести справу до кінця, і суперник цим скористався. 

РЕВАНШ ЗА ЛОНДОН

Росія - Бразилія - 0:3 (21:25, 20:25, 17:25). ПротоколСтатистика

Росія: Михайлов 16, Клюка 10, Тетюхін 8, О.Волков 7, Вольвіч 4

Бразилія: Уоллес 18 (блок 4), Лукареллі 10, Фонталес 8, Лукас Сааткамп 7.

Цей півфінал повторив фінал Лондону, коли бразилійці знаходилися в кількох м’ячах від перемоги, але програли 2:3. Тож на домашній Олімпіаді вони були налаштовані реваншуватися.

У Бразилії відзначалася по ходу турніру своїм нападом. Один тільки Уоллес до гри з Росією набрав 101 очко «цвяхом». У лідера збірної Росії Михайлова, наприклад, було 65, - повідомляє «Спорт-експрес». – Втім пара блокуючих Вольвіч-Волков виглядала дуже пристойно. І спочатку було зрозуміло, що багато в результаті вирішиться саме від того, наскільки впевнено зіграє Росія в цьому компоненті. Чи зможе блок стати серйозною перешкодою для блискучої атаки команди Бернардіньо чи ні.

У першому сеті його практично не було видно. Плюс багато невимушених помилок на подачі на самому початку партії. Як підсумок - 21:25. У другій партії до пори до часу ефективно грав напад, але знову-таки безглузді помилки - і рахунок з рівного перетворився о 17:19. Замість Гранкіна і Михайлова вийшли Кобзар і Бакун. При 19:22 на подачу відправився Тетюхін. Ейс від Сергія тут же змусив згадати про Лондоні. Але снаряд, як відомо, два рази в одну воронку не падає. Сергій ще раз подав дуже здорово. Прямо під лінію. Але суддя в спірній ситуації дав очко бразильцям. «Челленджи» до того моменту були вичерпані. Суперечки були марні. Волков спробував було, але лише отримав жовту картку.

Як і першій партії, кінцівку другої зробив Уоллас.

Суддя начудив і на початку третьої. Михайлов відмінно подав, бразильці насилу взяли, але м"яч відлітав далеко за межі корту. «Жовті» намагалися його дістати, проте снаряд зачепив мотузку під стелею, по якій переміщається камера. Практичний виграний розіграш арбітр показав... переграти. Замість того, щоб вийти вперед, нокдаун - 1:5.

Не зламалися. Чергові блискучі подачі Тетюхін, ейс від Волкова, нарешті, спрацював блок і незабаром рахунок зрівнявся - 6:6. Однак все з працею вигризені очки нівелювалися подачами в сітку.

Але другого суперкамбека не відбулося. Перевага виросло за чотирьох, а потім і до п"яти м"ячів. Зачепитися в кінцівці не вийшло. 0:3.

На бразильських вулицях сьогодні свято. Вони сповна взяли реванш у збірної Росії за поразку в Лондоні-2012.

Володимир АЛЄКНО, головний тренер збірної Росії:

- Сьогодні ми програли практично без боротьби, - заявив наставник. - Те, до чого ми готувалися і налаштовувалися, не вийшло зовсім. Але на цьому життя не закінчується. Будемо готуватися до матчу за «бронзу».

- Ви можете пояснити, чому матч склався саме так?

- Мені здається, що після успіху на Іграх в Лондоні наша команда трохи зупинилася в розвитку. Ми практично перестали обігравати сильних суперників. Чому так вийшло? Треба розбиратися.

- Що можете сказати з приводу суддівства? Кілька разів арбітри приймали вельми спірні рішення.

- Оцінювати суддівство не хочу. Все одно це вже нічого не змінить.

- На початку матчу вдало діяв Сергій Гранкін, але потім він став менш помітний. Чому?

- Перший темп у нас сьогодні діяв непогано, і претензій до Гранкіна не маю. Інша справа, суперники не дали йому особливих можливостей для атаки.

- Впадала в очі колосальна різниця в силі і точності подач у нас і суперників. Цей елемент адже цілком можна натренувати.

- Подачу можна відпрацьовувати роками, і все одно вона не буде виходити. Тут дуже багато залежить від психологічного розташування команди. Ось у бразильців з цим компонентом - повний порядок. Сьогодні вони подавали практично всі.

БЕРНАРДІНЬО, головний тренер збірної Бразилії:

- Сьогодні ми грали в наш кращий волейбол в усьому турнірі. Наші подачі були агресивними, все, хто входив у гру, віддавали все, що вони мали, і у них було багато. До того ж блискуче вів гру Бруно.

Ми знаходимося в гарній формі і готові до матчу проти Італії. Зараз вони сильні, і це буде дуже важкий матч.

ЛУКАС, гравець збірної Бразилії:

- Ми створили нашу гру подачею, а також пропустили дуже мало контратак. Італія заслуговує на велику повагу після перемоги над США. Їх команда суттєво виросла з появою Хуанторени.

Сергій ТЕТЮХІН, капітан збірної Росії:

- Це важка поразка, ми не дуже добре грали, але ми повернемося у гру, щоб боротися за бронзову медаль.

Олімпіада-2016. Жінки

Матч за 3-е місце.  20 серпня. 19.00. Нідерланди – США - 1:3 (23:25,27:25, 22:25, 19:25)

Нідерланди: Слойтес 15, Бюйс 15, Плак 11, Де Кройф 11.

США: Хілл 19 (ейси 4), Акінрадево 16 (блок 5), Джордан 15, Мерфі 15.

Фінал. 21 серпня. 04.15. Китай – Сербія. LIVE. TK "Матч"

Олімпіада-2016. Чоловіки.

Матч за 3-е місце. 21 серпня. 15.30. Росія - США. LIVE. TK "Матч.Ігра"

Фінал. 19.15. Італія - Бразилія. LIVE. TK "Матч.Ігра"

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами cайту rio2016.fivb.com/en/volleyball

Источник