Олімпіада-2016. Чоловіки. Бразилія – триразовий олімпійський чемпіон

00:25 | 24 августа 2016

Господарі Олімпійських ігор збірна Бразилії перемогла в чоловічому волейбольному турнірі, взявши у фіналі верх над італійцями. «Бронза» у американців, які здобули вольову звитягу над Росією.

 ФІНАЛ ЛОНДОНУ-2012 НАВПАКИ

 США - Росія - 3:2 (23:25, 21:25, 25:19, 25:19, 15:13). ПРОТОКОЛСТАТИСТИКА

США: Андерсон 21, Прідді 18, Сандер 17, Холт 13, 11 Лі

Росія: Бакун 14, Вольвіч 14 (блок 5), Клюка 14, Олександр Волков 10

Доля першого сету визначалася в самій кінцівці, хоча російська команда вела 15:10 після блоку Гранкіна на Сандері. Після «монстр»-ейсу Холта американці звели відрив до мінімуму – 24:23. Перемогу в сеті принесла чергова атака Тетюхіна. 25:23.

У другому сеті обидві показували суперблокування, проте це не приносило будь-кому переваги. 17:17. Удари Бакуна та Клюки, а також черговий блок  Вольвіч – 20:17. В кінцівці підопічні Алєкно втримали перевагу – 25:21.

Упродовж третьої партії американці постійно вели 12:10, 14:12, 18:14 після ударів Холта та Прідді. І надалі збірна США не розтринькала перевагу - 25:19.

І в четвертій партій американська збірна захопила ініціативу зі старту. 9:6, 17:12 та 25:19 після гарматного пострілу з центральної зони.

На тай-брейк Росія повела 5:3 після атак О.Волкова та Бакуна. США зрівняли рахунок на позначці «6». Після потужної подачі Кристенсена в сітку російська збірна знов повела - 8:7. Наступний ривок американців став вирішальним в боротьбі за «бронзу». Атака Прідді, блок Лі (закрив Тетюхіна), ейс Андерсона. 13:10. Підсумок – 15:13 після удару Андерсона - підопічного Алєкно по казанському «Зеніту». Таким чином, Росія програла таким же чином, як виграла у фіналі Лондону-2012

«Бронза» США – п’ята олімпійська медаль. Також в активі американців три золоті і ще одна бронзова. Чемпіон-2012 російська збірна вперше після 1996 року без медалі.

Переможці мали перевагу в атаці 72-52. Але припустили 32 помилки проти 21-ї у суперника. Також у американців перевага в ейсах 8:5, у росіян на блоці – 12-8.

Джон СПІРОУ, головний тренер збірної США:

- Це дійсно був «камбек» після того важкої поразки від італійців. Перші два сети мої підопічні ще не прийшли в себе після попереднього матчу. Тому я вирішив використати «лавку». Я точно знаю, що Рід (Прідді) і Девід (Лі) внесли свій чималий вклад в нашу перемогу

Девід ЛІ, капітан збірної США:-

- Це був неймовірний матч. Сьогодні ми зуміли відіграти, програючи 0:2, а одним з творців перелому став Рід Прідді.

Володимир АЛЄКНО, головний тренер збірної Росії:

- Складно переживати програші, ще складніше щось після них говорити. Ми четверті. На жаль, це наше місце на сьогодні.

- Не шкодуєте, що повернулися в команду?

- Якби я залишився дивитися на цю Олімпіаду зі сторони, це було б неправильно. У мене немає ніякого жалю. Ми віддавалися повністю. Всі хлопці чесно працювали з січня і до серпня. Звичайно, ми їхали сюди не за цим місцем. Але це спорт.

Інша справа, що реальність така - останнім часом ми не можемо обіграти топ-команди. Чому? Напевно, час покаже.

Сергій ТЕТЮХІН, капітан збірної Росії:

- Це боляче, боляче і ще раз боляче. Сьогодні ми грали краще, ніж з Бразилією. Між іншим, ми грали краще до кінця, але результат не такий, який ми хотіли. Не можу когось прикритикувати в команді, адже хлопці зробили все, що було в їх силах.

ПЕРЕРВАНА "СРІБНА" СЕРІЯ

Бразилія - Італія – 3:0 (25:22, 28:26, 26:24). ПРОТОКОЛСТАТИСТИКА

Бразилія: Уоллес 20, Фонтелес 11, Маурісіо Соуза 8, Лукас Сааткамп 7

Італія: Зайцев 17, Хуанторена 14, Бірареллі 9 (блок 4)

Після дванадцятирічної перерви чоловіча збірна Бразилії з волейболу знову здобуває золоті медалі і стає триразовим переможцем Олімпійських ігор.

В першому сеті завдяки двома ударам Фонтелеса та блоку Сааткамп-Уоллеса Бразилія вийшла вперед на чотири очки – 16:12. Італія наблизилася на мінімальну відстань після двох помилок господарів – 22:21, але ейс Лукареллі відновив статус-кво. 25:22 після того, як Зайцев помилився на подачі.

На старті другого сету попереду Італія 4:1 – після двох ударів та ейсу Хуанторени. Бразилія зрівняла рахунок (9:9) після блоку Уолласа на Зайцеві. Далі за кожне очко тривала напружена боротьба, поки при рахунку 22:22 два бали не набрали бразильці – удар Уолласа та помилка Хуанторени. 24:22. Далі дві помилки і рахунок знов рівний. 24:24. В кінцівці блок Уолласа та ейс Маурісіо принесли перемогу господарям. 28:26.

Третій був таким же напруженим, як і попередній. І знов завершився мінімальною перемогою бразильців. Фантастична атака Лукаса та блок Фонтелеса на Зайцеві підвели риску під олімпійським волейбольним турніром. 26:24

3:0 – третя перемога збірної Бразилії на Олімпійських іграх. Перші дві були в 1992-му та 2004-му.

БЕРНАРДІНЬО, головний тренер збірної Бразилії:

- Я радий за Бруну, за все, що було сказано про нього, особливі в Пекіні. Я рад за те, яким атлетом він став. Він був воїном, мозком команди. Бруну та Сааткампа було не зупинити, а Уоллас увійшов в зал найвидатніших гравців в нашій історії» (він набрав під час турніру 174 очки. – прес-служба).

БРУНУ, капітан збірної Бразилії:

- Ми дуже хотіли цю медаль. Це дещо особливе зробити це вдома. Це магічний момент. Після багатьох срібних нагород ми нарешті чемпіони.

Джанлоренцо БЛЕНДЖИНІ, головний тренер збірної Італії:

- Це велике розчарування, тому що ми важко боролися в трьох сетах.  Хлопці зробили дещо екстраординарне. Вони багато ризикували.  Я знав, що команда володіє певними якостями, і ми продовжували покращувати свою гру, але волейбол непередбачуваний.

Емануеле БІРАРЕЛЛІ, капітан збірної Італії:

- Ми пишаємося нашим «сріблом», але розчаровані, тому що могли зіграти краще. В другому сеті в критичні моменти нам трохи не пощастило. В цілому ми показували прекрасну гру - стали другими у світі. І пишаємося цим.

 

Олімпіада-2016. Чоловіки. Підсумкове положення

1. Бразилія

2. Італія

3. Сполучені Штати Америки

4. Росія

5. Аргентина, Канада, Іран, Польща

9. Єгипет, Франція

11. Куба, Мексика

 

MVP: Серджіо душ Сантуш Сантос (Бразилія)

Зв’язуючий: Бруну (Бразилія)

Діагональний: Уоллес де Соуза (Бразилія)

Центр.блокуючі: Емануеле Бірареллі (Італія), Артем Вольвіч (Росія)

Догравальники: Рікардо Лукареллі (Бразилія), Аарон Рассел (США)

Ліберо: Серджіо душ Сантуш Сантос (Бразилія)

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами cайту  rio2016.fivb.com/en/volleyball 

Источник