Андрій РОМАНОВИЧ: «Ми зробили добре просування в технічному плані»

06:55 | 29 сентября 2016

Головний тренер ВК «Хімік» Андрій РОМАНОВИЧ в інтерв"ю клубній прес-службі підбив проміжні підсумки підготовки команди до сезону.

 Нагадаємо, що підготовка почалася в липні і пройшла на спортивних об"єктах Южного. У цей період команда тренувалася в ФСК «Олімп», стадіоні школи №3, пляжному майданчику СП «Портовик», а також провела ряд контрольних матчів зі збірною України. Зараз команда знаходиться на ігровому зборі в Польщі, на днях - 30 вересня-2 жовтня зіграє на турнірі за участю команд Орлен-Ліги 

ЗАГАЛЬНА ОЦІНКА

- Дійсно пройшов вже досить значний етап підготовки. Був проведений і відповідний обсяг роботи. Зрозуміло, що, коли прийшов новий тренер з новими поглядами, виникають певні моменти. Хоча пропонована мною робота, думаю, не дуже відрізняється від тієї, що давав раніше Сергій Голотов - мені доводилося раніше з ним працювати. Так що в глобальному плані відмінностей небагато. Звичайно, є, деталі, до яких гравці повинні звикнути. Якраз цей процес зараз і відбувається, і це нормально. Є нові, незнайомі вправи, до яких потрібно притертися, потрібно навчитися виконувати, є певне бачення і з тактики. Тобто йде нормальний творчий процес. У серпні був акцент на технічну підготовку. Паралельно розвивали фізичні якості.

Вважаю, що ми зробили добре просування в технічному плані. Ігри в Польщі покажуть, наскільки ми цим навчилися користуватися. В цілому йде планомірна, цілеспрямована робота, в якій треба дійти до логічного закінчення - здати свого роду залік. Турнір вже покаже, що треба підчистити те, що треба доопрацювати при підготовці безпосередньо до іспиту, я маю на увазі вже офіційні ігри.

 

ІГРОВА ПРАКТИКА

- «Хімік» провів кілька ігор зі збірною України. Що вони показали?

- У переможній грі команда вже виглядала непогано, і рівень взаємодій також в цілому був на висоті. Підготовчий період досить непростий, враховуючи, що два провідні гравці «Хіміка» Інна Молодцова та Анастасія Чернуха задіяні в збірній України. З одного боку, це складності, з іншого - престиж для клубу, адже вони захищають честь країни. Дай Бог, щоб збірна пробилася до фінальної частини чемпіонату Європи, це було б гарна підмога для нашого волейболу. А так Настя і Інна досить досвідчені волейболістки і нам, сподіваюся, вистачить часу для налагодження зв"язків при підготовці до сезону. Хоча, звичайно, його замало.

- Які недоліки розкрилися в ході матчів зі збірною?

- Розкрилися технічні моменти. Втім, вважаю, від гри до гри ми додавали в тому, над чим велася робота в період підготовки. Це не могло не радувати.

В ході матчів ми перевірили ряд гравців на незвичних для них позиціях. Скажімо, Міну Томич як догравальницю, а Катю Сильченкову - в діагоналі, пробували різні тактичні моменти.

Вузька спеціалізація це добре, але все одно у кожного гравця повинен бути запасний варіант, адже тоді команда стає більш мобільною, а гра її більш варіативної. 

- Це ваш принцип - гравець повинен бути універсальним?

- У сучасному волейболі гравець не може бути універсальним, тобто робити все, або майже все. Хоча є й такі таланти. Але на сучасних швидкостях все робити практично неможливо. Мій же принцип такий: крім своєї зони і спеціалізації, у гравця повинна бути ще одна запасна зона. Якщо це діагональний гравець, то він повинен вміти орієнтуватися і в центрі сітки, або в четвертій зоні, тобто вміти ще й приймати. Це дозволяє по ходу матчу перебудуватися.

МОЛОДЬ

- Як відбувається навчання таких молодих гравців як Юлія Бойко і Юлія Микитюк?

- Микитюк додає дуже непогано. Ми з нею працюємо і індивідуально. Їй поки важко витримувати навіть простий тренувальний процес, але вона дуже старається і моментами у неї вже дещо виходить. Зрозуміло, що їй потрібен час піднятися на рівень відповідний «Хіміку», а планка тут піднята досить високо. Обсяг інформації великий, щоб його швидко переварити. Їй важко, але команда її всіляко підтримує в роботі, і Юля, образно кажучи, вилазить зі штанів, щоб зробити те, що від неї вимагається. Думаю, що зі своїми даними Юля повинна заграти і заграти досить непогано.

Юлія Бойко була вже непоганим гравцем у юніорській збірній - все ж таки капітан команди. Вона більш ігрова, але технічного браку в діях ще предостатньо, хоча вона, на відміну від Микитюк, має більший досвід і за рівнем зараз вище.

Їх ровесниця Христина Немцева вже в минулому сезоні показала досить непоганий рівень. Хоча технічний брак, природно, є, і ми, звичайно, відшліфувати її дії, щоб домогтися бажаного якості. У тренувальному процесі Нємцева працює навпіл з основним ліберо - Аліною Степанчук, яка ще поки відновлюється після травми. Втім, думаю, що місяць, який залишився до Ліги чемпіонів Аліна набере необхідну ступінь готовності.

- Як проходить набір форми у Дар’ї Степановської, у якій була досить велика перерва в кар"єрі?

- З технічної точки зору вона завжди була пристойного рівня гравцем, але фізичний стан поки не дозволяє їй повернутися на той рівень, на якому вона грала, тим більше що вона вже досить віковий гравець і тому розвинути якісь фізичні якості їй досить важко.

- Чи обраний вже капітан команди?

- Поки ні. По-перше, ще немає всіх на місці - я маю на увазі відсутніх гравців збірної України. По-друге, турнір в Польщі покаже хто є хто. Коли повернутися в розташування клубу Настя Чернуха та Інна Молодцова, зберемося всі разом і виберемо капітана. Я вважаю, що капітана треба вибирати всією сім"єю. 

КРАСНОДАРСЬКЕ «ДИНАМО»

- Наближається вже момент старту в Лізі чемпіонів. Чи стежите за суперником «Хіміка» у другому кваліфікаційному раунді - краснодарським «Динамо»?

- Звичайно. Як ви знаєте, краснодарський клуб брав участь у Кубку Єльцина, і була можливість побачити цей колектив у дії. Так, звичайно, «Динамо» втратили ряд гравців в міжсезонні, але той контингент, який зібраний зараз, дуже навіть пристойний, і за ростовими даними, і за рівнем майстерності. Основний склад - на дуже високому рівні. Тут і одна з кращих діагональних чемпіонату Росії Наталія Малих. Є три висококласних перших темпу - Анастасія Самойленко, Олена Гендель і Марія Перепьолкина - високорослі, граючи. Загалом, суперник дуже грізний, і готуємося ми до цих матчів дуже серйозно. Навіть в одній з перших ігор сезону - з молодіжною збірною Туреччини - після не надто успішного початку можна було побачити майстерність гравців цього колективу. 

ЗБІР В ПОЛЬЩІ

- Розкажіть, будь ласка, про програму збору в Польщі?

- Першу частину збору ми проведемо в Глівіце, де зіграємо кілька спарингів. Потім переїдемо в Жешув – зіграємо в місцевому традиційного турніру. Таким чином, ми досить награлися з різними суперниками - чотирма командами Орлен-Ліги.

- Чи буде час для тренувального процесу?

- Так, більшою мірою в першій частині збору, де тренування будуть чергуватися з іграми. Завдання збору - награти зв"язки, подивитися те, що ми напрацювали. Якщо зараз місце Чернухи і Молодцової в основному складі команди не викликає сумнівів, то під час збору в Польщі їх конкуренти повинні показати себе з кращого боку з тим, щоб постаратися завоювати собі місце в «старті». Наприклад, центральні блокуючі. Дар’я Дрозд і Діана Карпець - вони трохи різні за своєю структурою, за своєю грою, і це дуже навіть добре, і завдяки цьому можна моделювати гру з різними суперниками. Така ж ситуація і з двома догравальницями, які вирушили до Польщі - Катериною Сильченковою і Катериною Дудник. Це дуже позитивний момент для команди, адже саме в конкуренції повинен відбуватися зростання гравців.

- Чи можна говорити, що на позиції ліберо також відбувається конкуренція, або все ж тут вона має умовний характер?

- Ні, тут йде реальна конкуренція. Я прихильник того, щоб в конкурентній боротьбі зіштовхувати гравців одного амплуа. Я постійно пояснюю підопічним, що наявність конкурента поруч великий плюс і для команди, і безпосередньо для самих гравців. Також ми маємо конкуренцію в боротьбі за позицію першого гравця, що виходить - між Юлією Бойко і Дар’єю Степановською. Один молодий гравець, інший - досвідчений. Хто з них буде краще, той і буде першим виходить на задню лінію гравцем.

 

Прес-служба ФВУ за матеріалами офіційного сайту ВК «Хімік» 

Источник