Гарій ЄГІАЗАРОВ: «Ми всі дуже хотіли завоювати путівку на Євро-2017». Частина 2

11:55 | 11 октября 2016

До вашої уваги друга частина інтерв’ю головного тренер збірної України Гарія ЄГІАЗАРОВА за підсумками відбіркового турніру чемпіонату Європи-2017. Нагадаємо, збірна Україна відібралася у фінальну частину, взявши верх на збірної Іспанії.

ПІСЛЯ ПЕРЕМОГИ

- Ми збірну Іспанії бачили на відео, обговорювали, але наживо не бачили, тобто було важко відчути, що вони представляють собою в реальності. Тільки зігравши з нею, ми відчули, що можемо перемагати. Я спитав про це у дівчат після матча в Южному, і вони відповіли позитивно. Це говорить про те, що будь-яку ситуацію треба обов’язкового помацати наживо.

- Після матчу спілкувалися з командою?

- Звісно. Привітав команду з перемогою: «Було нелегко, але ви проявили характер та вирвали цю таку важливу перемогу». Звісно, казав і про фінал Євро: «У нас все ще попереду. Ми завоювали право виступу на чемпіонаті Європи. Тепер нам треба добре підготуватися, щоб достойно виступити». В наступному році у нас крім чемпіонату Європи ще відбіркові ігри чемпіонату світу-2018, які відбудуться в травні-червні. Це теж для нас дуже важливі змагання.

Повертаючись до підсумків виступу, цікаво згадати, що з багатьма гравців збірної ми пройшли вже третій відбірковий цикл чемпіонату Європи. Це Ірина Трушкіна, Тетяна Козлова, Надія Кодола, Олена Новгородченко та Вікторія Дельрос. Я сказав їм: «Нарешті ми добилися того, чого заслуговували. Радий, що ми використали свій новий шанс».

- Чи всі гравці повною мірою себе реалізували в цьому відборі?

- Можливо у когось не все виходило, але в цілому я можу позитивно відповісти на ваше питання. Всі гравці внесли свій вклад для досягнення цілі. Це найважливіше в команді. Адже потенціал у всіх гравців різний. Свою ціль як тренера збірної бачу в тому, щоб кожний гравець постарався видати свій максимум на турнірній дистанції, тобто зробив все, що він може на сьогоднішній день. Я думаю, що нам це вдалося повною мірою. Обстановка в колективі була майже ідеальною.

Можливо трохи більшого чекав від Анастасії Чернухи як основної діагональної, але ії успішно доповнила Карина Юрченко. Але у Насті у прагнення до росту, і це вселяє надію, що ми не повністю використали нашу другу зону. В цій зоні у нас є можливість до зростання. 

ФІНАЛ ЄВРО-2017

- Трохи заглянемо в майбутнє. Звісно всі ми хочемо, щоб команда була не просто учасником фіналу Євро-2017, а конкурентоспроможним колективом. Які ви бачите резерви в підвищення загального рівня команди?

- Перш за все наш резерв, і я наголошую на цьому, це кількість ігор, які ми проведемо – чи товариських, чи офіційних – в період підготовки до чемпіонату Європи. Це буде визначальним фактором. Адже нам треба якось закріпити те, що ми маємо на сьогоднішній день. У нас дійсно склався колектив – згуртований та дружній, колектив, який націлений на результат. Це один з основних факторів. Нам дуже важливо плідно провести підготовку в плані ігор, де ми могли б в умовах, наближених до бойових, перевіряти якісь взаємозв’язки, різні варіанти складу. Сподіваюсь, що гравці будуть в достатньо хорошій формі, у всіх буде бажання продовжувати кар’єру. І будемо шукати варіанти: може хтось з молодих з’явиться, може хтось з досвідчених вирішить повернутися до лав збірної.

- Якісь прізвища не роздумуючи можете назвати з тих, хто не потрапив в розширений список в цьому відборі?

- Я би не виключав ту же Ольгу Савенчук – побачимо, як вона проведе цей сезон. Як би там не було, і Олесю Рихлюк теж.

- Марина Марченко?

- Вона зараз в декреті. Якщо вона повернеться у волейбол та буде десь виступати, то, звісно, ми будемо зацікавлені в такому гравцеві.

Я не виключаю будь-яких варіантів. Просто упродовж цього сезон треба уважно слідкувати за вірогідними кандидатами: можливо хтось стрільне. Двері у збірну відкриті для всіх. Гравці повинні розуміти, що всі, хто буде виглядати гідно, будуть в розширеному списку. Метод відбору в збірну самий простий та правильний: хто сильнішій, той і буде в збірній.

- Питання в тему. Не потрапила в розширений список збірної України на відбірковий цикл чемпіонату Європи-2017 краща зв’язуюча минулого чемпіонату Ольга Скрипак?

- Ії кандидатура розглядалася. Я з нею спілкувався на цю тему, але вона на цьому етапі не захотіла грати в збірній. А якщо гравець не проявляє бажання грати в збірній, я його силою тягнути не буду. Для мене дуже важливо, щоб гравці приїжджали в збірну з бажанням. Адже це відбивається на робочій обстановці, на створенні боєздатного колективу. Бажання грати за збірну – це дуже важливий аспект в цьому питанні. Люди повинні приїжджати в збірну добровільно і та бути націленими на виконання поставлених задач.

- В цій збірній саме так і вийшло?

- Так. Всі дівчата були заряджені однією ціллю. Збірна України була командою в повному сенсі цього слова.

- Якою вам бачиться підготовка збірної упродовж найближчого сезону? Чи можливі якісь тренувальні збори в цей період?

- Якщо по ходу сезону щось і організовувати, то вони повинні бути пов’язані з виступом в турнірах. Мені це бачиться так: дуже короткий збір та участь в турнірі. За такий варіант  я двома руками «за». Проводити збори без ігрової практики не бачу сенсу.

- Такі варіанти будуть пророблятися?

- Так. Якщо такий варіант з’явиться, наполягатиму, щоб його реалізували. Наскільки це вдасться, я зараз не готовий відповісти.

- Чи спілкувалися на цю тему з президентом ФВУ Михайлом Мельником?

- Ми спілкувалися недовго, лише «вайбером», адже він знаходився на Конгресі ФІВБ в Аргентині. Михайло Григорович привітав мене та команду з цим успіхом. І в двох словах обговорили, що до «Європи» ми повинні готуватися дуже серйозно.

Я думаю, що з таким президентом ФВУ, який постійно турбується про інтереси збірної, ми доб’ємося достойного результату. Принаймні у всіх питаннях підготовки збірної Михайло Григорович йшов на зустріч. ФВУ була готова оплатити прийом збірної Азербайджану, але у суперника виникли форс-мажорні обставини, і ця команда відмовилася і від візиту в Южне, і від участі в «Кубку Єльцина» в Єкатернбурзі.

 

Прес-служба ФВУ

Источник