Чемпіони Європи-2019!

07:05 | 19 июня 2019
 Чемпіони Європи-2019! Наступного сезону у змаганнях «вишки» візьме участь чоловіча дефлімпійська збірна України.  Чемпіони Європи-2019!

Наступного сезону у змаганнях «вишки» візьме участь чоловіча дефлімпійська збірна України. 

 

Як відомо, днями в італійському місті Кальярі завершився чемпіонат Європи з волейболу серед спортсменів з порушенням слуху. Відмінно виступили там обидві національні команди України: чоловіча виборола титул чемпіонів, а жіноча стала бронзовим призером. Про те, яким був шлях до успіху та якими є подальші плани, прес-службі ГО ФВУ розповіли наставники обох українських збірних

 

Юрій ГРИЦЮТА, головний тренер дефлімпійської чоловічої збірної:

- У чоловічих змаганнях взяли участь 8 команд, поділені на дві підгрупи. У своєму квартеті збірна України почергово обіграла Білорусь - 3:0 та Італію 3:1 і поступилася Польщі 2:3, задіявши в цьому матчі переважно молодих виконавців.

У чвертьфіналі ми не залишили жодних шансів Болгарії – 3:0 і далі натрапили на діючого чемпіона Дефлімпійських ігор 2017 року – Туреччину. Для нас цей поєдинок мав принципове значення, оскільки на тих ДефІграх турки, котрі грали вдома, на повну скористалися прихильністю арбітрів, що потім відзначили далеко не ми одні. Та цього разу суддівство було цілком нейтральним, і мої підопічні здолали принципових суперників – 3:1.

Ну, а далі – фінал, і там ще один не менш принциповий суперник – Росія. Перед матчем я сказав хлопцям, що програти росіянам ми просто не маємо права. І вони зрозуміли мої слова вірно. Тому, незважаючи на гідний супротив опонентів, усе ж змусили їх визнати капітуляцію: 3:1 – Україна повернула собі звання чемпіонів Європи!

За підсумками турніру були визначені лауреати в окремих номінаціях. Так найкращим центральним блокуючим визнали Володимира Зеленського, приз MVP чемпіонату Європи отримав Олексій Полторацький, а спеціальну відзнаку найкращому тренеру – ваш співрозмовник.

Також варто зауважити, що у нашій збірній, складеній з представників Києва, Одеси, Житомира, Тернополя, Кривого Рога та Закарпатської області, були одразу шестеро спортсменів до 20 років (Колбасін Т., Осика М., Волосюк С., Волошин В., Янцо І., Грушка А.), які, до речі, торік брали участь у чемпіонаті Європи U-21 в італійському місті Палермо та вибороли там срібні медалі.

Отже, маємо чудовий резерв!

 

 

 

Леонід КАСІЦЬКИЙ, головний тренер дефлімпійської жіночої збірної:

- У Кальярі участь у турнірі взяли збірні Італії, Франції, Польщі, Росії та України. Наша команда, яку представляли вихованки столиці, Київської області, Закарпаття та Кіровоградщини, на 70% була укомплектована молодими гравцями, які вперше виступали на міжнародних змаганнях такого рівня. Але ми свідомо пішли на цей крок, думаючи про чемпіонат світу 2020 року та Дефлімпійські ігри 2021 року. Награвати до них талановиту молодь просто необхідно!

Спочатку наша команда зустрілася з досвідченими спортсменками Італії (бронзовими призерками Дефлімпійскіх ігор 2017 року) і цілком могла в третій партії змінити хід матчу на свою користь. Але не пощастило – 24:26, і 0:3 – загалом. Натомість далі дівчата у напруженому поєдинку здолали Росію – 3:2, після чого вже на куражі не залишили шансів Польщі та Франції – по 3:0.

У півфіналі Україна знову зустрілася з Росією, але цього разу прихильність арбітрів до наших суперниць була очевидною. Схоже, організатори чемпіонату просто боялися, що у фіналі чемпіонату команда Італії може з нашою не впоратися. В результаті наше запекле протистояння з росіянками тривало дві з половиною години і, на жаль, завершилося поразкою на тай-брейку – 13:15, і 2:3 – загалом.

Та в поєдинку за «бронзу» наші дівчата виявили міцний характер і досить упевнено обіграли команду Польщі – 3:1.

Залишається додати, що найкращим ліберо чемпіонату Європи була визнана киянка Юлія Касіцька.

 

За словами обох наставників, їхні команди незабаром розпочнуть підготовку до наступної національної першості у вищій лізі. Обидва наставники вислови слова вдячності керівництву ГО ФВУ в особі президента Михайла Мельника за можливість вдточувати свою майстерність в матчах національного Чемпіонату та Кубку. Сподіваємося, виступи у «вишці» суттєво допоможуть обом нашим збірним якомога краще підготуватися до чемпіонату світу-2020 та Дефлімпіських ігор-2021.

 

Колектив ГО «Федерація волейболу України» щиро вітає наших героїв-дефлімпійців із гідними виступами на Чемпіонаті Європи-2019!

 

 

Прес-служба ГО ФВУ.

 

Источник