ЧЄ-2019 (чоловіки). 1-й тур. І Джаворонку стало не до співу…

03:05 | 14 сентября 2019
 ЧЄ-2019 (чоловіки).  ЧЄ-2019 (чоловіки). 1-й тур. І Джаворонку стало не до співу…

У стартовому матчі змагань підопічні Угіса КРАСТІНЬША на характері здобули дуже важливу перемогу над чехами 

 

Група, до якої потрапила збірна України, виявилася досить сильною. І оптимістичні запевняння деяких вболівальників та спеціалістів, що, мовляв, вона легкою тріумфальною ходою прокрокує до 1/8 фіналу, насправді могли втілитися в реальність лише за умови максимально продуктивного використання нашими волейболістами свого дійсно високого потенціалу. Тож у протистоянні з досить міцною чеською командою, солідно підсиленою відомим майстром Донованом Джаворонком, головним завданням для них було старанно гнути свою ігрову лінію, незважаючи на цілком очікувані й зрозумілі помилки. До їх честі, в цілому, хлопці впоралися із цим кваліфіковано, маючи певні труднощі лише в третьому сеті. Але, зрештою, розібралися у власних прорахунках, і у другій половині вирішальної партії не залишили суперникам жодних шансів порятунок…

 

 

ГРУПА D
УКРАЇНА – ЧЕХІЯ – 3:1 (25:21, 25:19, 19:25, 25:22)


Україна: Терьоменко (набрав 4 очки), Діденко (3), Плотницький (15), Семенюк (11), Вієцький (23), Єрещенко (15); Фомін (л), Брова (л), Ковальчук, Томин. Тренер – Угіс КРАСТІНЬШ.

 

Чехія: Джаворонок (15), Паточка (2), Хадрава (16), Галабов (9), Заїчек (5), Януш (1); Монік (л), Кунц (л), Фінгер, Соботка, Сєдлачек (6), П.Бартош, А.Бартош. Тренер – Міхал НЄКОЛА.

 

Тривалість матчу: 112 хв. (28+27+26+31).
Судді: Поп (Румунія), Вудуріс (Греція).
Кращі гравці (за версією ФВУ): Вієцький – Хадрава. 


13 вересня. Роттердам. Ahoy Sport & Exhibition Centre. 350 глядачів.

 

Як і слід було очікувати, стартовий поєдинок турніру розпочався із взаємного обміну помилками. На діях спортсменів обох команд суттєво позначалося хвилювання, тож першу суттєву перевагу здобув би той, хто опанує психологічну врівноваженість. На щастя, ними виявилися українці. Роль лідера в атаках вдало взяв на себе Дмитро Вієцький, якого періодично підтримували Ян Єрещенко та Олег Плотницький. Паралельно Денис Фомін швидко налагодив надійний колективний прийом, і лише від блоку, відверто кажучи, хотілося більшої продуктивності. Та все одно підопічні Угіса Крастіньша впевнено домінували, не даючи опонентам можливості видати вдалий відрізок та відчути впевненість у власних силах.
Проте у чехів знайшовся виконавець, який зумів значно загострити хід боротьби у другій партії. І ним виявився зовсім не зірковий Донован Джаворонок (хоча він свою роль виконував досить чітко), а маловідомий широкому загалу, однак добре відомий українським шанувальникам волейболу Ян Хадрава. Той самий, який фактично самотужки вніс кардинальний перелам у хід поєдинку Чехія – Україна в рамках змагань цьогорічної «Золотої Євроліги». Тоді наша збірна, ведучи 2:0, в підсумку зазнала поразки 2:3. Ось і в цьому протистоянні Хадрава очевидно намагався відіграти роль такого собі Бетмена-рятувальника, якому вдасться схилити шальки терезів на бік Чехії. Але тепер «синьо-жовті» до його підвищеної активності виявилися готовими. І хоча Хадрава свої очки набирав справно, що виглядало вдвічі вражаючим з огляду на постійну атакуючу націленість Джаворонка, підопічні Угіса Крастіньша не втрачали кмітливості й відповідали належним чином. Тож кінцівка і цього сету завершилася на користь збірної України.


Натомість у третьому настирливість дуету чеських бомбардирів таки зіграла в плюс. Щоправда, їм допомогли помилки українців, в яких виникли проблеми на подачах (загалом нарахувалося 23 неточні спроби!) і часті влучання в чужий блок. Тому Джаворонок і компанія таки зуміли записати одиничку у графу виграних на поточному чемпіонаті Європи сетів.
На певному куражі чехи розпочали й четверту партію. І знову підопічні Угіса Крастіньша тривалий час спрощували їм задачу, подаючи в сітку або за лицьову лінію. Однак невпинно вигравали важкі, та від того ще більш приємні розіграші на чужих подачах. А коли в кінцівці підтягнули якість і власних, то одразу ж вирвалися вперед на чотири пункти. Плюс до цього – Юрій Семенюк дуже вчасно «зачохлив» кілька атак опонентів, після чого очевидно змирився з поразкою і Джаворонок, і його партнери.
Таким чином, збірна України здобула дуже важливу перемогу в протистоянні з одним із найсерйозніших конкурентів у боротьбі за путівки до плей-офф ЧЄ-2019.
Результати інших матчів у групі: Естонія Польща – 1:3 (22:25, 27:25, 22:25, 17:25); Нідерланди – Чорногорія – 3:0 (25:13, 25:17, 25:15).

 

P.S. Приємно відзначити, що група підтримки нашої команди, яка, завдяки зусиллям керівництва ФВУ на чолі з Михайлом Мельником, отримала змогу вирушити до Роттердама, стійко витримала тривалий двонічний переїзд автобусом і, в порівнянні з більш чисельними уболівальниками Чехії, впевнено взяла своє на трибунах, виявивши куди більш позитивну активність.

 

Отже, рухаємося далі до нових перемог разом, Україно!

 

 

 

Прес-служба ГО ФВУ 

 

 

 

Источник