ЧЄ-2019 (чоловіки). 2-й тур. Змусили «помаранчевих» добряче розчервонітися!

07:50 | 15 сентября 2019
 ЧЄ-2019 (чоловіки).  ЧЄ-2019 (чоловіки). 2-й тур. Змусили «помаранчевих» добряче розчервонітися!

У протистоянні з однією з найсильніших команд Європи збірна України продемонструвала одну з найкращих ігор в своїй історії, проте їй трішечки не вистачило розважливості та везіння 

 

Зізнайтеся, багато хто апріорі вірив, що на чемпіонаті Європи (та ще й при аншлагу місцевих уболівальників в Роттердамі!) підопічні Угіса Крастіньша виявляться спроможними кинути грізним голландцям цілком гідний виклик, і навіть перебувати за крок до успіху у першому та другому сетах? Певно, лише одиниці, для яких максимальний оптимізм здавна є нормою життя. Бо насправді тягатися на рівних в чужих стінах із «помаранчевими», які зібрали найоптимальніший склад – це до снаги лише справді сильним. Тому дуже приємно відзначити, що українські волейболісти цю саму силу й продемонстрували, абсолютно не знітившись маститості опонентів і відігравши проти них настільки потужно, що дістали цілу течію схвальних відгуків навіть з боку чужих уболівальників. Так, були помилки, була локальна розбалансованість, але разом із тим була і неймовірна стійкість характеру, і величезне бажання довести всім та й самим собі, що збірна України нинішнього варіанту є колективом, із яким неможливо не рахуватися будь-кому. Тому дуже шкода, що в кульмінаційні моменти йому не вистачило елементарного везіння…

 

ГРУПА D
УКРАЇНА – НІДЕРЛАНДИ – 0:3 (26:28, 27:29, 21:25)


Україна: Терьоменко (набрав 6 очок), Діденко (1), Плотницький (13), Семенюк (8), Вієцький (11), Єрещенко (11); Брова (л), Фомін (л), Ковальчук (2), Томин, Полуян (1). Тренер – Угіс КРАСТІНЬШ.

 

Нідерланди: Паркінсон (7), ван Солкема (1), ван Гардерен (5), Плак (6), Абдель-Азіз (21), Тер Хорст (16); Дронкерс (л), Андрінга (л), Хугендоорн (2), Кеемінг, Хорна (2). Тренер – Роберто П’ЯЦЦА.

 

Тривалість матчу: 94 хв. (32+36+26).
Судді: Вудуріс (Греція), Горен (Ізраїль).
Кращі гравці (за версією ФВУ): Вієцький/Плотницький – Абдель-Азіз/Тер Хорст.

 

14 вересня. Роттердам. Ahoy Sport & Exhibition Centre. 3500 глядачів.

 

…Коли перші дві атаки завершилися потужними «цвяхами» господарів паркету, могло здатися, що українцям, що називається, відверто не світить. Надто вже ефектно ці атаки виглядали. Однак дуже скоро підопічні Угіса Крастіньша продемонстрували, що спроможні й самі «цвяхи» вколочувати, і на прийомах поратися на прийнятному рівні. Та й взагалі націленість «синьо-жовтих» на боротьбу, незважаючи на статус суперників та їхню грізну зброю в особах «Містера ейса» - Німіра Абделя Азіза і Зійса Тер Хорста, склалося враження, вразила місцевих шанувальників волейболу більше, ніж наших уболівальників. Тож коли Олег Плотницький, Дмитро Вієцький та Ян Єрещенко видали кілька власних вдалих атак, від «плюс 5» голландців нічого не залишилося. А далі – суцільна боротьба нервів, характерів та кмітливості. І цілком справедливо суперечка переросла на «більше-менше». Наші мали чудову нагоду закрити сет ударом Плотницького, проте він з цією місією не впорався, а ось Тер Хорст подібної нагоди не втратив.
Друга партія – також непримириме протистояння, неймовірно захоплююче й непередбачуване. Наші знову поступалися «мінус 5», потім, завдяки серії достатньо неприємних для прийому подач від Єрещенка, спромоглися вирватися вперед на два пункти, але, знову ж таки, в підсумку були змушені шукати своє щастя на «більше-менше». Та цього разу, здавалося, таки знайдуть, оскільки мали два сетболи, принаймні другий із яких усе той же Плотницький мав би реалізовувати. Однак, не склалося, і невдовзі голландці, користуючись відвертою симпатією до них з боку примхливої пані Фортуни, видали два вирішальних «постріли».


Проте ще залишався сет третій, в якому підопічні Угіса Крастіньша змусили «помаранчевих» добряче розчервонітися. Щоправда, проблеми на подачах та блоках значно спрощували Абдель-Азізу і компанії завдання домінувати належним чином. І ті їх, як правило, не втрачали. Натомість українські волейболісти, до їх честі, величезними колективними стараннями брали своє після чужих подач, чим повертали вболівальникам надію на краще. Та все ж в кінцівку господарі майданчику зайшли за невеличкої переваги і, після своєчасного тайм-ауту на потребу досвідченішого спеціаліста Роберто П’яцца, в кульмінаційний момент «Містер ейс» сказав своє вагоме слово досить красномовно, заробивши для рідної команди вирішальні бали.
Що ж, збірна України поступилася, але ця поразка стала з розряду тих, яка добряче закаляє на майбутнє, і якою можна навіть пишатися. Адже, повторюся, відіграли наші хлопці цілком гідно, але що поробиш, коли й суперники заради успіху у вирішальні моменти відпрацювали на паркеті максимально самовіддано й трішечки розважливіше…

В іншому поєдинку дня сталася солідна сенсація, оскільки збірна Чорногорії спромоглася обіграти потенційно сильнішу Естонію – 3:0 (25:23, 30:28, 25:23). 

 

Прес-служба ГО ФВУ 

 

 

 

Источник