Ліга чемпіонів. 3-й кваліфікаційний раунд. Героїчна звитяга «Хіміка»

00:20 | 30 октября 2019
Ліга чемпіонів. Ліга чемпіонів. 3-й кваліфікаційний раунд.  Героїчна звитяга «Хіміка»

У валідольному поєдинку южненки таки «вигризли» історичну путівку до групового раунду елітних змагань! 

 

Якщо хто звик лягати спати, приймаючи заспокійливе, тому дивитися цей поєдинок було вкрай не рекомендовано. Бо від подій на майданчику настільки часто кидало то в жар, то в холод, що важко було витримати навіть цілком здоровій людині. Волейболістки обох команд настільки добряче проїхалися по нервах своїх уболівальників – вистачило б на цілий сезон! Але, разом із всією валідольною непередбачуваністю, вони подарували справжній волейбольний «трилер», сценарій якого для обох буквально до останнього міг вивернути як до хепі-енду, так і до трагічної розв’язки. Причому, відверто кажучи, після п’ятої партії останній варіант для спортсменок «Хіміка» виглядав більш вірогідним. Але честь і хвала підопічним Євгена Ніколаєва, котрі у напрочуд скрутні хвилини не втратили стійкості духу та віри у власні сили! Вони відчайдушно й самовіддано чіплялися за свій шанс до заключного розіграшу «Золотого сету» і, зрештою, таки вписали у літопис жіночого волейболу України чергову яскраву сторінку, здобувши історичну путівку до групового раунду Ліги чемпіонів. Нікому раніше з наших команд це не вдавалося…    

 

«ХІМІК» - «ОЛОМОУЦ» (Чехія)

2:3 (25:18, 25:23, 19:25, 24:26, 13:15)

«Золотий сет» - 15:13

 

«Хімік»: Фролова (набрала 7 очок), Степановська (7), Бойко (21), Маєвська (6), Скрипак (6), Козлова (17); Нємцева (л), Микитюк (3), Яковчук (5), Великоконь, Хобер. Тренер – Євген НІКОЛАЄВ.

 

«Оломоуц»: Хендлі, Годанова, Трнкова (19), Орвошова (3), Міхалікова (18), Бежандольска (11); Ставінохова (л), Кулова (л), Бурбелюк (15), Дудова (2), Казаченка (9). Тренер – Петр ЗАПЛЕТАЛ. 

 

Судді: Сімоновська (Чорногорія), Стойка (Румунія).

 

Тривалість матчу: 119 хв. (22+24+23+31+19). «Золотий сет» - 16 хв.

 

Кращі гравці (за версією ФВУ): Бойко – Трнкова.

 

29 жовтня. Южний. ФСК «Олімп». 1615 глядачів.

 

Перший матч – 3:2.

 

Якщо хто вважав, що після гостьової перемоги «Хімік» свою справу вже зробив, і матч-відповідь стане пустою формальністю – той однозначно помилився. Після тієї невдачі гравці «Оломоуца» явно не виглядали «вбитими» психологічно, а його наставник Петр Заплетал спробував у Южному шокувати господарок майданчику суттєвими кадровими перестановками. І… не вгадав! Принаймні, його ідея з виходом у стартовому складі американської зв’язуючої Еріки Хендлі очевидно провалилася, оскільки в тої виходило що не торкання м’яча – то помилка. Навіть ліберо Адела Ставінохова пасувала значно краще. Проте, в свою чергу, вона аж ніяк не поралася на прийомах, через що в середині партії «Хімік» солідно вирвався вперед – 17:12. І хоча поява на паркеті української легіонерки «Оломоуца» Ганни Бурбелюк та вкрай неприємні подачі Мартіни Міхалікової дозволили гостям видати контрудар – 18:18, своєчасний тайм-аут Євгена Ніколаєва, серія націлених подач Тетяни Козлової, вдалі дії Юлії Бойко та, нарешті, вбивчий «гвіздок» у виконанні Катерини Фролової свою справу зробили.

 

Початок другого сету став маленьким бенефісом Козлової – 7:3, але невдовзі на допомогу Бурбелюк в атаках прийшла Вероніка Бежандольська, і гості, здобувши шість очок поспіль, вирвалися вперед – 16:13. Щоправда, тут же вони припустилися чотирьох помилок. Зрештою, за рахунку 20:20, южненки вдало використали три подачі Фролової, і таки скористалися цією перевагою в кінцівці.

 

0:2, та ще й в гостях – такий розвиток подій міг вибити з психологічної рівноваги кого завгодно. Однак у чеських волейболісток, хоч як парадоксально, сталося навпаки. Образно кажучи, опинившись на краю прірви, вони раптом абсолютно перестали нервувати. А тут ще й напрочуд вдало увійшли у гру ліберо Деніза Кулова й білоруська догравальниця Анастасія Казаченка. Наші ж дівчата розпочали жахливо – 1:6, і Євген Ніколаєв узяв тайм-аут. Він випустив Юлію Микитюк, та ситуативно допомогла на блоках, і невдовзі Бойко ейсом відновила рівновагу – 6:6. Проте тепер тайм-аутом скористався Петр Заплетал, і теж вгадав. В атаках чешки змістили акцент на атлетичних Вероніку Трнкову та Мартіну Міхалікову, а у гравців «Хіміка» посипалися помилки, причому, в усіх ігрових компонентах. І гості свої шанси справно використовували. Тож досить легко взяли і партію.

 

Далі – більше. Волейболістки «Оломоуца» остаточно розкріпостилися, заграли на куражі. У них якісно запрацював блок – до манери атак Бойко і Козлової вони вже призвичаїлися. Южненкам же допомоги блоку явно бракувало. Тому, після двох локальних провалів у грі, вони поступалися «мінус 10».

 

Але підопічні Євгена Ніколаєва не «зламалися». І коли здавалося, що вже все зрозуміло, вони, самовіддано чіпляючись за кожне очко, почали стрімко відіграватися. Показовий момент: за рахунку 20:23 розіграш тривав більше хвилини (!) і завершився точним ударом Бойко. Потім сталося взагалі неймовірне – 24:24! Але чешки теж виявилися «міцними горішками», і в кульмінаційний момент ту ж Бойко й «зачохлили»…

 

Дебют п’ятої партії – черговий ігровий жах – 0:6! Ні прийому, ні блоку, ні атак… Та потім Бойко, нарешті, таки влучила, а в кінцівці вдало попрацювали Ольга Скрипак й Анастасія Маєвська. І знову зажевріла надія. Однак у вирішальний момент не пощастило Козловій…

 

«Золотий сет»… Тепер уже всі козирі були на руках гостей. Відігратися після майже безнадійного початку, видати дива холоднокровності в кінцівках четвертого й п’ятого сетів – це солідна величезна перевага. Але ж недарма у перерві досвідченіший капітан Дар’я Степановська щось запально промовляла до партнерок. Мовляв, маємо сконцентруватися у боротьбі за кожне очко – викластися з останніх сил – і тоді ще побачимо! Вона ж першою й продемонструвала, як саме це має робитися. І потихеньку пішло… Южненкам на блоках вдалося «пригасити» кілька чужих атак, Скрипак розкидала якісні передачі, ситуативно не підвела юна Маєвська, а Бойко била з такою силою, наче й не було позаду «п’ятихатки» без замін! Щоправда, очевидно не поралася з хвилюванням та величезною відповідальністю Козлова, і за рахунку 6:10, помітивши це, чешки цілеспрямовано змусили ту тричі помилися, тим самим відродивши шалену інтригу.

 

Та наші дівчата вчепилися у свій шанс із твердим переконанням «добити» або «померти». Фактично без третього варіанту. І, що називається, зубами вигризли матчбол. І тут, за іронією долі, ювелірним ударом по лінії, чешок «добила» не хто інша, як Козлова. Це ж якою інтуїцією володіла Скрипак, коли вирішальну передачу спрямувала саме в її бік, а не в напрямку найкращого бомбардира поєдинку – Бойко!..

 

…Далі ще були емоційні обіймали-хороводи, був і феєричний кульбіт у виконанні Євгена Ніколаєва, і лише потім прийшло остаточне усвідомлення: жіноча волейбольна Україна вперше в історії буде представлена у груповому раунді Ліги чемпіонів – неймовірно! До речі, нещодавно у Софії відбулося жеребкування, де визначилися суперники «Хіміка» у групі С. Жоден із них не потребує особливих рекомендацій – італійська «Новара», польський ЛКС «Лодзь» та німецький «Штутгарт». Зрозуміло, що в конкуренції з ними южненкам навряд чи щось «світить». Але ж яка то чудова школа – пограти проти таких потужних опонентів! Та й візит справжніх лігочемпіонських грандів до Южного – теж непересічна подія. Так що свято великого волейболу триває!

 

Прес-служба ГО ФВУ

 

 

 

 

 

 

Источник