Заява МОК про коронавірус

00:05 | 04 марта 2020
 Заява МОК про коронавірус

Томас БАХ наголосив, що Ігри-2020 планується провести за визначеним графіком 

 

Зважаючи на ситуацію, що склалася з коронавірусом у 2019 році, і враховуючи скасування першого тестового заходу до Зимової Олімпіади в Пекіні-2022, який мав відбутися у лютому поточного року, а також інших спортивних подій, ми хотіли б ознайомити вас з позицією Міжнародного олімпійського комітету. Адже контрзаходи проти інфекційних хвороб є важливою частиною планів проведення безпечних Ігор...

 

Міжнародний олімпійський комітет співпрацює з Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), Медичною та Науковою комісіями МОК, експертами з питань охорони громадського здоров’я Групи з проведення Ігор, а також з відповідними видами спорту та урядовими органами, і ретельно стежить за розвитком спалаху коронавірусу та запропонованими контрзаходами. Тому, попри те, що на даному етапі фактичний ризик для здоров’я людей при подорожах до Пекіна та інших олімпійських об’єктів 2022 року є низьким, все ж існує ризик суттєвих зривів наступних поїздок. Тим більше, зростаюча кількість країн запроваджує заходи щодо обстеження та карантину для подорожуючих, які прибувають на їхні території. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, для подорожуючих, які прибувають з країн із випадками зараження коронавірусом, але не мають симптомів або інфекції, як правило, не вимагається жодних карантинних заходів або обмежень. Однак обмеження можуть бути встановлені органами місцевого самоврядування та охорони здоров’я.

 

МОК же видав власні рекомендації персоналу та експертам, які подорожують світом, щоби дотримуватися наведених нижче порад ВООЗ…

 

Поради ВООЗ:

 

Рекомендується виконувати заходи щодо зниження загального ризику передачі ГРВІ:

 

Уникати тісного контакту з людьми, які страждають на ГРВІ;

 

Часто мити руки, особливо після безпосереднього контакту з хворими людьми або їх оточенням;

 

Уникати незахищеного контакту з фермерськими або дикими тваринами;

 

Людям із симптомами гострої респіраторної інфекції слід практикувати етикет кашлю (підтримувати відстань, прикривати кашель і чхання одноразовими серветками або одягом, мити руки).

 

При цьому ВООЗ не рекомендує будь-яких конкретних заходів щодо охорони здоров’я, наприклад, ізоляцію, якщо у подорожуючих не спостерігаються симптоми, що свідчать про гострі респіраторні захворювання під час подорожі або після них. В іншому випадку їм рекомендується звернутися до лікаря та розповісти йому історію своєї подорожі.

 

 

Інтервю з президентом МОК Томасом БАХОМ

про поточний стан підготовки до Олімпійських ігор-2020 у Токіо

 

- За останні два дні в японських ЗМІ було багато повідомлень стосовно Ігор-2020. Особливу увагу викликало інтервю пана Діка Паунда, де він озвучив дату і час прийняття рішення стосовно проведення Олімпіади в Токіо або її скасування. І тепер це слово «скасування» звучить всюди, навіть у парламенті. А також він говорив про дану ситуацію як про нову війну, і є багато повідомлень ЗМІ, що порівнюють ситуацію із можливим скасуванням Ігор-2020, яка би відбулася у зв’язку з воєнним станом. Що ви відповісте на це, пане Президенте?

 

- Не слід забувати, що Дік Паунд також сказав, що МОК повністю відданий тому, щоби провести церемонію відкриття 24 липня в Токіо. Це насправді є те, для чого ми працюємо. І ми бачимо велику єдність та солідарність Олімпійського руху щодо продовження підготовки до Ігор і, зокрема, до кваліфікаційного процесу… Що стосується порівняння з війною, то, переконаний, воно абсолютно не відповідає всій пропорції.

 

- Отже, теоретично, доки ви можете чекати на винесення остаточного рішення щодо проведення Ігор, скасування їх чи, можливо, перенесення на наступний рік?

 

- Ви дали відповідь самі: сказали «теоретично», і розумієте, що я не готовий додавати масло до полум’я спекуляцій. Йдеться про зараз, а не про спекуляції. Що потрібно зараз - так це забезпечення кваліфікаційних процедур та захист безпеки спортсменів. Це ми робимо у співпраці з японською владою. У співпраці зі Всесвітньою організацією охорони здоров’я, а також у співпраці з владою та Олімпійським комітетом Китаю і з багатьма іншими НОКами.

 

Дозвольте навести кілька прикладів. Зараз збірна Китаю з боротьби тренується в Сербії та їздить звідти на різні кваліфікаційні турніри. Збірна Китаю з настільного тенісу знаходиться в Катарі. Китайська жіноча збірна з баскетболу знаходиться у Хорватії. Нам вдалося перенести кваліфікаційні змагання та турніри протягом тижнів з Китаю в інші країни, де можна було забезпечити безпеку спортсменів.

 

Виходячи з цього, можемо реально сказати, що ми з нетерпінням очікуємо успішних Олімпійських ігор у Токіо!

 

- Просто хочеться підтвердити позицію МОК на цьому етапі. І все ж, чи є зараз варіант для альтернативного плану з декількома місцями, куди можна перенести Олімпіаду-2020, а також чи реальна можливість її відстрочки на рік?

 

- Ви можете ставити мені запитання ще багатьма способами, та, повторюю, я не буду додавати масла до полум’я спекуляцій. МОК у співпраці з усіма органами влади та НОКами зобов’язаний провести успішні Олімпійські ігри у Токіо, які розпочнуться 24 липня.

 

- Президенте, нині світова тенденція, як нам здається, стикається з новим аспектом, не знаючи, де такі види скупчень вірусів можуть з’явитися далі. Таким чином, ми хочемо усвідомлювати не лише те, чи є це рішення на 100 відсотків надійним, але як ви взагалі оцінюєте ризики? Які речі, на вашу думку, є важливими для японців у підготовці, і наскільки мають бути безпечними умови, що задовольнили би МОК для проведення Ігор?

 

- Ми бачимо, як сьогодні японська влада вживає дуже важливих заходів. Ми цінуємо її тісну співпрацю з Організаційним комітетом, який також робить все для того, щоби забезпечити безпеку спортсменів та всіх відвідувачів Японії. Ми також бачимо в цьому відношенні велику солідарність світу - щоби зробити Ігри безпечними та успішними. Я вже наводив вам кілька прикладів. Є ще багато.

 

Ми бачимо, наприклад, як Олімпійський комітет Китаю планує якнайшвидше вивезти майже всю національну олімпійську команду з країни, а потім якнайшвидше доставити її спортсменів до Японії, щоби виконати будь-які медичні вимоги, що можуть бути встановлені там. Ця рішучість Японії та велика солідарність спортивного руху змушує нас знову сказати, що ми продовжуємо підготовку до Ігор-2020, як і планувалося.

 

- Багато спекуляцій створило велику плутанину в Японії. Отже, якими будуть ваші посилання японцям та людям у всьому світі, які з нетерпінням чекають цю Олімпіаду?

 

- МОК повністю відданий успіху Олімпійських ігор-2020 у Токіо!

 

- Містер Джон Коутс є керівником координаційної комісії Олімпіади, і в інтерв’ю австралійській газеті він, як і пан Дік Паунд, наголосив, що остаточне рішення щодо Олімпіади потрібно прийняти через три місяці. Але здається, що це не офіційна позиція МОК на даний момент? Я просто хочу це вточнити?

 

- Офіційна позиція МОК полягає в тому, що ми повністю віддані успіху Олімпіади у Токіо, і що ми вже робимо все для того, щоби забезпечити не тільки успіх Ігор, але й щоби забезпечити кваліфікаційний процес та підготовку спортсменів світу. Адже безпека кожного учасника Олімпійських ігор, будь то спортсмен, чиновник чи глядач, є першочерговим завданням МОК, а також Оргкомітету Токіо-2020.

 

- Тож, на вашу думку, що є остаточним критерієм для того, щоб Олімпійські ігри відбулися за графіком?

 

- Підготовка до них триває за графіком. Докладається багато зусиль на проведення процедур кваліфікації. Причому, їх докладають усі - Організаційний комітет, Японія, Китай, МОК, велика кількість НОКів… І все це, знову ж таки, задля того, щоби після складного, але, все-таки, успішного кваліфікаційного періоду, потім із нетерпінням очікувати святкування успішних же й Олімпійських ігор-2020 у Токіо!

 

Источник