Єврокубки (чоловіки та жінки). Серйозне випробування для українських грандів

21:05 | 10 ноября 2020
Єврокубки (чоловіки та жінки). Єврокубки (чоловіки та жінки).  Серйозне випробування для українських грандів

«Барком-Кажанам», СК «Прометей» та «Хіміку» належить продемонструвати свої спроможності проти доволі сильних опоненті 

 

Найближчими днями на єврокубкових аренах буде по-справжньому гаряче. У тому числі, й завдяки виступам на них українських команд. Нагадаємо, що у чоловіків 11 листопада «Барком-Кажани» проведе вирішальний поєдинок за путівку до 1/8 Кубка Виклику, а у жінок свої перші матчі в рамках 1/16 Кубка ЄКВ відіграють СК «Прометей» - 11 листопада і «Хімік» - 12 листопада…

 

Щоправда, хоч як там було, а одного представника на стадії 1/8 фіналу в єврокубках волейбольна Україна вже має. Нагадаємо, що через масові позитивні тести на коронавірус у стані сербського «Партизана» ця команда була вимушена знятися зі змагань Кубка Виклику і, відповідно, наш СК «Епіцентр-Подоляни» проскочив стадію 1/16 фіналу автоматично. А ось іншим трьом українським командам вирішувати це завдання доведеться у протистояннях із достатньо сильними суперниками.

 

Як відомо, тиждень назад на власному майданчику «Барком-Кажани» зазнали прикрої поразки у першому двобої з румунським «Динамо». Підопічні Угіса Крастіньша виграли перші два сети (причому другий, що називається, за явною перевагою), але потім дозволили опонентам заграти у зручному для тих стилі, і в підсумку поступилися – 2:3.

 

Що цікаво, львів’яни відчутно переграли волейболістів Бухареста на блоках – 16:9, однак вчергове солідно потерпали від чималої кількості зіпсованих подач, «подарувавши» румунам добрих 19 очок. При цьому, у другій партії, коли Юрій Семенюк та Антон Квафарена феєрили на блоках, Горден Брова налаштував надійний колективний прийом, а той же Квафарена ще й функції діагонального виконав достатньо кваліфіковано (у підсумку він набрав 25 очок), то їхні суперники очевидно перебували у стані «гроггі». У тому числі й обидва провідні бомбардири Габріель Чербелята (усього відзначився 25 разів) та Бозідар Чук (21 раз). Але варто було «кажанам» послабити тиск у третьому сеті, як все для перевернулося з ніг на голову. Угіс Крастіньш потім пояснив цей момент бажанням гравців якомога скоріше завершити поєдинок на свою користь, яке, на жаль, не підкріпилося належним рівнем колективних старань та ігрової дисципліни. Втім, у львів’ян було достатньо часу для продуктивної роботи над виправленням помилок. А ось наскільки продуктивно вийшло насправді – дізнаємося 11 листопада, коли у столиці Румунії відбудеться повторний поєдинок (початок – о 18-й годині за київським часом)…

 

Того ж 11 листопада (о 19-й годині за київським часом) на арені запорізького Палацу спорту «Юність» для СК «Прометей» станеться єврокубковий дебют в рамках Кубка ЄКВ. У його опоненти безжальний жереб одразу ж обрав достатньо потужний за континентальним статусом румунський клуб «Тирговіште». До речі, одну з провідних ролей у ньому відіграє досвідченіша центральна блокуюча збірної України Ірина Трушкіна. А ще під керівництвом сербського спеціаліста Драгана Нешича «погоду» на майданчику роблять гравці збірної Болгарії – догравальниці Геграна Дімітрова та Марія Йорданова, зв’язуюча Ілка ван де Вівер і центральна блокуюча Домініка Собольська – із збірної Бельгії, кубинська діагональна Хейді Альварес, американська центральна блокуюча Марі Мейєр та, нарешті, сербська ліберо Теодора Пушич. Ось такий, образно кажучи, різкоконтинентальний вінегрет доведеться скуштувати волейболісткам із Кам’янського. І хоча у розпорядженні болгарського наставника Івана Пєткова (до речі, справжні можливості Дімітрової та Йорданової йому дуже добре відомі!) також є достатньо висококваліфікованих «гурманів», нема сумнівів, що виїсти «під чисту» оте румунське чудо-блюдо гравцям СК «Прометей» буде складно.

 

Так само, як 12 листопада (початок – о 18-й годині за київським часом) не менш складно доведеться і спортсменкам «Хіміка», в гості до яких завітає авторитетний старожил єврокубків – турецький «Галатасарай». І в ньому, до речі, роль «першої скрипки» в атаках відіграє також наша землячка – досвідченіша діагональна збірної України Олеся Рихлюк. В останніх матчах чемпіонату Туреччини їй випадало виконували близько 60(!) ударів – відповідно, не важко зрозуміти, що на арені южненського ФСК «Олімп» станеться щось подібне. І від того, наскільки вдало підопічні Євгена Ніколаєва зможуть протистояти отій бомбардирській «зливі» від Рихлюк, багато в чому й залежатиме підсумковий рахунок.

 

Щоправда, необхідно додати, що днями склад «Галатасарая» підсилила майстровита догравальница – досвідчена чемпіонка світу у складі збірної Росії Тетяна Кошелєва. І «гармата» в неї – теж не промах. Отже, «хімічкам» однозначно слід ретельно слідкувати і за її переміщеннями.

 

Також зрозуміло, що на результати всіх поєдинків солідним чином може вплинути й поточний стан здоров’я лідерів команд, їхня фізична готовність. А оскільки, через зрозуміли причини, грати доведеться за порожніх трибун, то й так званого додаткового гравця команди-господарі не матимуть. Натомість, ці фактори роблять анонсовані поєдинки ще більш інтригуючими та непередбачуваними! Однак, звісно ж, віримо у наших!

 

Прес-служба ГО ФВУ

 

 

Источник