Українці салютували півсотнею нагород

13:55 | 18 февраля 2016
Репортаж "Спорт-експрес" присвячений Київському Міжнародному турніру Якщо з точки зору гостинності господарі 20-го ювілейного Київського міжнародного турніру, присвяченого видатним українським борцям і тренерам, заслужили від делегацій з 21-ї зарубіжної країни найбільший респект, то по частині роздачі нагородного фонду господарі виявилися далеко не такими щедрими.

Репортаж "Спорт-експрес" присвячений Київському Міжнародному турніру

Якщо з точки зору гостинності господарі 20-го ювілейного Київського міжнародного турніру, присвяченого видатним українським борцям і тренерам, заслужили від делегацій з 21-ї зарубіжної країни найбільший респект, то по частині роздачі нагородного фонду господарі виявилися далеко не такими щедрими. Ще б пак, адже з 96-ти розігруються на килимі Палацу спорту медалей в трьох видах, наші атлети завоювали більше половини - рівно 50 (17 золотих, 13 срібних і 20 бронзових).
 
До того ж, з 24-х нагород вищої проби віддали гостям тільки сім, причому дві - вихованкам української школи боротьби Марії Стадник та Наталії Синишин, які виступають під прапором Азербайджану.
 
Перш за все, слід відзначити надзвичайно святкову атмосферу, що панує під склепіннями головної критої спортивної арени нашої країни, заповнену численними прихильниками баталій майстрів вільного і греко-римського стилів. З усього було видно, що вони після дворічної перерви в турнірі знову отримали приємну можливість на власні очі насолоджуватися яскравими сутичками у виконанні багатьох провідних борців планети. А борці, особливо наші співвітчизники, сповна порадували уболівальників і високою майстерністю, і бойовим натхненням.
 
Перше золото серед «вільників-мухачів», як і очікувалося, завоював минулорічний бронзовий призер чемпіонату світу та Європейських ігор (там виступав в наступній неолімпійській категорії до 61 кг) Василь Шуптар. Щоб в подальших ліцензійних відбіркових турнірах посперечатися за путівку в Ріо-де-Жанейро, він зігнав вагу і, судячи з усього, ця процедура не стала якоюсь притчею во язицех, оскільки на київському килимі переборов всіх суперників «під нуль».
 
Гарну майстерність продемонстрував переможець в категорії до 65 кг срібний призер Всесвітньої літньої Універсіада-2013 Семен Радулов. Впевнено пройшовши всю турнірну дистанцію, він у фіналі, поступаючись за очками американця Логану Стеберу - 6: 8, виявив неабиякий характер і припечатав суперника лопатками до килима. Це саме можна сказати до учасника Ігор-2012 Андрія Квятковського (до 70 кг), який, у фінальній сутичці, програючи після першого періоду 0: 3 і в другому - 2: 4 сильному іранцю Саїду Дадашпуркерікалаеі, провів двобалльной прийом і при рівному рахунку завдяки останній результативній дії відсвяткував перемогу.
 
Підвищений інтерес представляли собою фінали «вільників» в категоріях до 86 і 97 кг, де за золото змагалися головні в країні конкуренти - відповідно дворазовий чемпіон світу Ібрагім Алдатов з Любомиром Сагалюком і срібний призер Олімпіади-2012, бронзовий Європейських ігор-2015 Валерій Андрейцев з чемпіоном Європи-2013, бронзовим медалістом світу-2015 Павлом Олійником. У дуже наполегливих протистояннях перемогли перші в цих парах і більш титуловані борці.


 
А останню золоту крапку у «вільників» поставив володар світового і континентального срібла 2013 року супертяж Ален Засєєв, чиї три ефектних кидка принесли йому дострокову перемогу над американцем Коннором Медбері.
 
У змаганні жінок, як уже згадувалося, дві з восьми нагород вищої проби відвезли в Азербайджан наші колишні співгромадянки. А ось решта шість - залишилися в Україні. У категорії до 53 кг напружена фінальна сутичка між українками Юлією Хавалджи і Лілією Горішнею завершилася внічию і першою з них перемога дісталася за останнім результативному дії.
 
Бронзовий призер чемпіонату світу Тетяна Кіт (до 55 кг) впевнено розправилася в поєдинку за золото з екс-співвітчизницею Анджелою Дороган з Азербайджану. Ангеліна Лисак виявилася найсильнішою у вазі до 60 кг. Чемпіонка світу-2014 і дворазова Європи Юлія Ткач без проблем підійшла до фіналу, де легко впоралася з канадкою Даніелою Лаппадж. Також поза конкуренцією була чемпіонка світу та континенту 2013 року, Європейських ігор-2015 Аліна Махиня (до 69 кг). А призер світу Алла Черкасова взагалі всіх підряд поклала на лопатки, в тому числі і в фіналі бразильянку Алін Ферейру.


 
У греко-римській боротьбі самим захоплюючим і драматичним виявився фінальний поєдинок у вазі до 66 кг між бронзовим призером Європи-2013, Денисом Демьянковим і володарем бронзи Олімпіади-2008, дворазовим чемпіоном Європи і триразовим срібним медалістом світу Арменом Варданяном. З мінімальним рахунком 3: 2 перемогу буквально видряпав Демьянков.
 
Хорошу боротьбу продемонстрував у вазі до 75 кг бронзовий призер Європейських ігор-2015 Дмитро Пишков, який помітно перевершував в майстерності своїх опонентів. Ну, а в трьох найважчих категоріях переможцями стали лауреати останнього планетарного форуму в Лас-Вегасі - чемпіон світу Жан Беленюк (до 85 кг), бронзові медалісти Дмитро Тимченко (до 97 кг) і Олександр Чернецький (до 130 кг). Беленюк з властивою йому впевненістю спокійно і без зайвого поспіху одного за іншим переграв за балами своїх візаві, не залишивши жодних шансів на порятунок у фіналі і грузину Володимиру Гегешидзе. Як потім зазначив Жан, він свій виступ оцінив на четвірку, Тимченко ж в сутичці за золото з ще одним представником Грузії Василем Імерлішвілі просто замучив опонента своїм каскадом різноманітних прийомів, вигравши достроково - 13: 1. А могутній Чернецький з усіма підряд суперниками розпрямляли «всуху» по балам, в тому числі і в фіналі над молодим і талановитим Ігорем Дідиком.
 
Київський турнір для п"ятірки наших спортсменів - Павла Олійника, Юлії Ткач, Жана Беленюк, Дмитра Тимченко і Олександра Чернецького, які завоювали в Лас-Вегасі путівки на Ігри 2016 в Ріо-де-Жанейро, став наступним етапом підготовки та вібору до олімпійських баталій. А іншим нашим борцям, щоб теж влітку поїхати в Бразилію, доведеться успішно виступити на трьох ліцензійних олімпійських турнірах - європейському (13-17 квітня в Зренянині, Сербія) і двох світових (22-24 квітня в Улан-Баторі і 6-8 травня в Стамбулі). А до цього вже незабаром, 8-13 березня, в Ризі пройде чемпіонат Старого Світу за трьома видами боротьби.
 
Джерело:  Володимир Казимир, Спорт-Експрес в Україні

Фото Михайло Кириленко

Источник
Борьба вольная 18:50 | 17 января 2019 100 років Соборності - Юлія Ткач Борьба вольная 16:20 | 11 января 2019 Положення про єдину спортивну кваліфікацію України Борьба вольная 13:20 | 11 января 2019 Календар змагань 2019 Борьба вольная 23:05 | 30 декабря 2018 Борцівська Прем'єр Ліга відзначила кращих Борьба вольная 20:50 | 29 декабря 2018 Вітаємо Ігоря Жданова! Борьба вольная 11:50 | 29 декабря 2018 Результати меморіалу Володимира Стадника Борьба вольная 13:50 | 28 декабря 2018 Вітаємо з прийдешніми святами! Борьба вольная 15:50 | 26 декабря 2018 Рейтингові турніри 2019 року Борьба вольная 21:50 | 25 декабря 2018 ЦЕРЕМОНІЯ НАГОРОДЖЕННЯ: WPL РОЗШИРЮЄ СВОЇ МЕЖІ! Борьба вольная 17:35 | 21 декабря 2018 Меморіал Стадника - онлайн-трансляція