Олександр Зубрілін: «Слабким борцям в Києві робити нічого»

12:10 | 06 марта 2016
Тренер молдавської збірної команди поділився враженнями від Київського турніру і спільного збору з українською командою - Київський турнір з самого початку був дуже гідним і серйозним змаганням.

Тренер молдавської збірної команди поділився враженнями від Київського турніру і спільного збору з українською командою


- Київський турнір з самого початку був дуже гідним і серйозним змаганням. Тому ми щороку приїжджаємо, щоб подивитися, перевірити на якому рівні знаходяться наші спортсмени, на даному етапі. Я вважаю, що це один з найсильніших турнірів у світі. Насправді, не так вже й багато турнірів подібного рівня, Красноярський, болгарський турнір Дана Колова ... Головні складові потужного турніру - це широка географія, правильне суддівство, прийом гостей і в Києві всі ці аспекти відповідають найвищого класу. Тому його заслужено порівнюють з чемпіонатом Європи.


- Як вважаєте, що саме робить КМТ таким представницьким?
- Географія і рівень спортсменів. Сюди не приїжджають борці низького класу, вони знають, що їм просто немає сенсу відвідувати Київ. Непідготовленим і слабким спортсменам тут просто нема чого робити - занадто сильні суперники їх чекають. Ми, та й інші країни привозять до Києва кращих борців, тих хто потім поїде на чемпіонати Європи, світу.


- Київський міжнародний для багатьох країн-учасниць є своєрідною репетицією перед чемпіонатом Європи ....
- Так. Наприклад, один з моїх учнів Микола Пасларь, кілька років тому став переможцем Київського турніру. І буквально пройшло півроку і він став чемпіоном світу. Тому я уважно ставлюся до результатів турніру. Оскільки вони дозволяють зробити прогнози на майбутнє. І вже в лютому ми можемо бачити, як приблизно виглядатимуть континентальна і світова першості.


- Напередодні чемпіонату Європи ви приїхали з командою для проходження загального збору з українською збірною. Чому ви вибрали саме Київ?
- Я завжди з великим задоволенням приїжджаю в Україну і на турнір і на збори. У нас теплі дружні стосунки з українським тренерським штабом. Тут працюють справжні професіонали, тут хороший котел, гідні суперники. До того ж тут в Конча-Заспі - відмінні умови, шість килимів, теплий зал. Тут чоловік 80, постійно на килимі. Перед цим я був на зборах в Болгарії, і повинен сказати, що там збір був слабшим. Тому зараз ми якраз думаємо про те, щоб провести ще один спільний збір з українською командою, перед ліцензійними турнірами. Я думаю це взаємовигідна співпраця. Спільний котел корисний і для наших хлопців і для господарів килима. Більше суперників, різні школи і різна боротьба. Для боротьби дуже важлива різноманітність, адже на чемпіонаті Європи дуже широка географія.


- Київський турнір присвячений видатним борцям і тренерам Напевно серед є чимало ваших знайомих?
- Мені дуже подобається, як свого часу працював Георгій Бураков. У 70-их роках він зробив великий крок вперед, його учні стали боротися трохи по-іншому, більш динамічно. Мені дуже подобався його стиль. Потім не можу не згадати Юрія Гусова, який тренував армійських спортсменів. Він був дуже мислячий тренер. У тренерській роботі дуже важливо знайти свій стиль, не боятися щось змінювати, привносити, щось своє. Щоб боротьба ставала яскравіше, а не виглядала, як штовхання.


- Як особисто ви ставитеся до нових правил?
- Щось подобатися, щось ні. Добре, що змінили час, тому що, коли було по дві хвилини сутичка, люди боялися ризикувати. Зараз два по три хвилини і є можливість ризикнути, відігратися, якщо щось не вийшло. Мені дуже подобається, що зробили два третіх місця, а значить більше медалей, шана на батьківщині. Це важливий момент у популяризації нашого виду спорту.
А ось те, що не дають робити захоплення, я вважаю це фатальною помилкою. Деякі правила зараз обмежують кількість прийомів. Зараз й без того непросто провести прийом, тому що багато рівних борців. Мені здається потрібно давати більше можливостей спортсменам.


І ще один важливий момент - я вважаю, що потрібно робити два дні боротьби. Тому, що дуже складно пройти всі попередні сутички і в той же день боротися у фіналі. На п"ятій зустрічі людина вже не може відновитися і боротьба з обох сторін стає млявою. Хлопці борються на одних морально-вольових якостях, вони вже виснажені і не можуть показати весь свій технічний і тактичний потенціал. А раз млява боротьба, значить і глядачеві це не так цікаво. Думаю оптимально було б переставити фінали на ранок наступного дня.


- Як молдавська збірна готується до Олімпіади, чого очікуєте від ліцензійних турнірів?
- У нас ще немає жодної ліцензії, втім як і у багатьох інших країн. Навіть у Україні, незважаючи на те, що команда потужна - всього одна ліцензія. У болгар теж одна, у німців, румунів, поляків - жодної. Тому перший європейський турнір буде важким. У деяких вагах, там де у європейців вже є ліцензії буде трохи легше. А ось наприклад в 74 кг буде дуже непросто, тому, що у європейців там майже немає ліцензій і буде найсильніша конкуренція. У 86 кг, навпаки у багатьох вже є путівки і можливо буде трохи простіше. Тому зараз у тренерів дуже складний момент - всі думають, кого краще послати на перший турнір і тут надзвичайно важливо не помилитися.

Источник
Борьба вольная 18:50 | 17 января 2019 100 років Соборності - Юлія Ткач Борьба вольная 16:20 | 11 января 2019 Положення про єдину спортивну кваліфікацію України Борьба вольная 13:20 | 11 января 2019 Календар змагань 2019 Борьба вольная 23:05 | 30 декабря 2018 Борцівська Прем'єр Ліга відзначила кращих Борьба вольная 20:50 | 29 декабря 2018 Вітаємо Ігоря Жданова! Борьба вольная 11:50 | 29 декабря 2018 Результати меморіалу Володимира Стадника Борьба вольная 13:50 | 28 декабря 2018 Вітаємо з прийдешніми святами! Борьба вольная 15:50 | 26 декабря 2018 Рейтингові турніри 2019 року Борьба вольная 21:50 | 25 декабря 2018 ЦЕРЕМОНІЯ НАГОРОДЖЕННЯ: WPL РОЗШИРЮЄ СВОЇ МЕЖІ! Борьба вольная 17:35 | 21 декабря 2018 Меморіал Стадника - онлайн-трансляція