Руслан Савлохов: «Зараз йде становлення нової команди»

18:25 | 16 мая 2017
Головний тренер чоловічої збірної про минувший чемпіонат Європи і підготовці до чемпіонату світу - Руслане Сослановичу, багатьох уболівальників цікавить чому наші найтитулованіші борці пропустили чемпіонат Європи?- Це несприятливий збіг обставин.

Головний тренер чоловічої збірної про минувший чемпіонат Європи і підготовці до чемпіонату світу

- Руслане Сослановичу, багатьох уболівальників цікавить чому наші найтитулованіші борці пропустили чемпіонат Європи?
- Це несприятливий збіг обставин. Всі наші лідери на даний момент травмовані. Четверо борців, світових лідерів в своїх вагах пропустили в цьому році чемпіонат Європи.
Василь Шуптар - борець світового класу, на Київському турнірі в фіналі він травмував ногу, дуже серйозно і буквально днями йому зробили операцію. Сподіваюся, на початку майбутнього сезону він вже буде в строю. Що стосується ще одного лідера - Валерія Андрійцева, після Олімпіади він також зробив дуже серйозну операцію і потрібен майже рік на реабілітацію. Павло Олійник - призер чемпіонату світу, чемпіон Європи - теж травмований. Ален Засєєв напередодні чемпіонату Європи виграв турнір в Болгарії був в хорошій формі, але на жаль його теж переслідують болячки. Також медаль міг принести наш титулований ветеран - Ібрагім Алдатов, але зараз він на стадії прийняття рішення про подальшу кар"єру.


- Як оцінюєте молоду команду, ці хлопці ще не встигли себе зарекомендувати, які бачите перспективи?
- Я б не сказав, що команда слабка. Навпаки. Є хлопці, які не проявили характер, але в основному молоді борються і я впевнений, що завтра вони точно завоюють медалі. Вперше після 1993 року національна збірна з боротьби повернулася з чемпіонату Європи без медалей. Але цей спад - тимчасовий, зараз йде становлення нової команди. Йде зміна поколінь і хлопцям потрібно набратися досвіду.

Після Олімпійських Ігор на дев"яносто відсотків оновився склад збірної. Ми відбирали учасників на Європу виходячи з результатів Київського турніру. Але на жаль, в цьому році у нас був тільки один чемпіон на Київському турнірі, такого не було за всю історію змагань. Мінімум завжди було троє. Були призери і вони поїхали до Сербії.
Ми були близькі до медалей, двоє боролися за бронзу.

У нас попереду два чемпіонати світу, по дорослим і серед спортсменів до 23 років. Тому я оптимізму не втрачаю. Думаю до кінця цього року вже визначаться явні лідери в своїх вагах і команда піде на підйом. Я на сто відсотків впевнений, що до Олімпіади у нас знову буде сильна і конкурентоспроможна команда по боротьбі. Сподіваюся, нам вдасться реабілітувати себе вже в серпні.


- Хто з молодих проявив характер на Європі? Як думаєте чого не вистачило в бронзових фіналах?
- Я дуже сподівався, що Андрій Яценко візьме медаль, але в півфіналі він допустив якусь безглузду помилку і програв. Петро Білейчук другий сезон мене тішить, але ніяк не може взяти медаль, за 15 секунд він програв бронзову медаль. Гор Оганесян міг взяти бронзу. Семен Радулов в минулому році був призером Європи в 65 кг, а в цьому виступав в 70 кг, можливо йому було важко. Він намагався, але в цій вазі старання мало для завоювання медалі. Від Олексія Щербака очікували більшого. Любомир Сагалюк підвів, я на нього розраховував, досвідчений борець з хорошою технікою, але програв у першій же сутичці. Муразі Мчедлідзе - перспективний, талановитий, але коли є можливість вигравати, чомусь упускає її. І Данило Картавий - йому з жеребкуванням не пощастило. У першій же сутичці він потрапив на Олімпійського чемпіона, а у втішній сутичці на бронзового призера Ріо. Але він намагався дати бій.


Мушу зауважити, що на моїй пам"яті це один з найсильніших чемпіонатів Європи. Зазвичай після Олімпіади олімпійці відпочивають і пропускають старти. А в цьому році приїхали всі чемпіони і призери Олімпіади. Для мене це стало приємною несподіванкою, тому що з сильними завжди приємно боротися.

- Як буде проходити відбір на головний старт сезону? І чи шанс, що хтось із лідерів встигне відновитися до того часу?
- Система відбору у нас строго регламентована і ми не відступаємо від затвердженого плану. Зараз всі індивідуально готуються до чемпіонату країни. І попереду у нас міжнародний турнір в Румунії. Виходячи з результатів цих змагань і попередніх (Київського турніру, чемпіонату Європи) ми за місяць до чемпіонату світу визначимо склад. Я сподіваюся, що до серпня повернуться в стрій Павло Олійник та Ален Засєєв. Плюс молодь яка хоче себе проявити.


- А щодо U23? Поїдуть другі номери?
- Я б зараз не ділив збірну на перших-других. Поки вони всі на одному рівні і можуть показати на що здатні.
Відбір буде проходити за тим же принципом, що і на дорослий ЧС. Я радий, що в цьому році додався чемпіонат світу з спортсменам до 23 років. Молодим хлопцям, зараз просто необхідно більше змагань. Бажання і прагнення до перемоги у них є, потрібен тільки досвід. Мене, як тренера тішить, що у молоді є амбіції - їх бажання і наш досвід повинні привести нас до медалей.


- Як буде проходити підготовка до чемпіонатів світу?

- Нам дуже не вистачає зборів на морі. Це сильно впливає на загальну підготовку. Взимку завжди ми тренувалися в горах, а влітку на морі. Але останні три роки ми не можемо знайти гідну базу на морі. Тому після чемпіонату України ми заїжджаємо в Конча-Заспу, а потім вирушаємо на середньогір"я в Заросляк і знову в Конча-Заспу на цілий місяць. І паралельно будемо брати участь в міжнародних турнірах, щоб остаточно відібрати склад на світ. Влітку буде три цікавих турніру, в Польщі, Румунії та Іспанії. Любителі боротьби можуть бути спокійні - медалі обов"язково будуть і наша команда ще побореться за Кубок світу.

Источник
Борьба вольная 18:50 | 17 января 2019 100 років Соборності - Юлія Ткач Борьба вольная 16:20 | 11 января 2019 Положення про єдину спортивну кваліфікацію України Борьба вольная 13:20 | 11 января 2019 Календар змагань 2019 Борьба вольная 23:05 | 30 декабря 2018 Борцівська Прем'єр Ліга відзначила кращих Борьба вольная 20:50 | 29 декабря 2018 Вітаємо Ігоря Жданова! Борьба вольная 11:50 | 29 декабря 2018 Результати меморіалу Володимира Стадника Борьба вольная 13:50 | 28 декабря 2018 Вітаємо з прийдешніми святами! Борьба вольная 15:50 | 26 декабря 2018 Рейтингові турніри 2019 року Борьба вольная 21:50 | 25 декабря 2018 ЦЕРЕМОНІЯ НАГОРОДЖЕННЯ: WPL РОЗШИРЮЄ СВОЇ МЕЖІ! Борьба вольная 17:35 | 21 декабря 2018 Меморіал Стадника - онлайн-трансляція